Metaaniuhkaa pukkaa


Nyt on useissa suomalaisissakin sanoma- ja aikakausilehdissä uutisoitu metaanin lisääntymisestä ilmakehässä, ehkä ensimmäisenä Suomessa Tekniikan Maailmassa (Linkki). Lisää uutislinkkejä artikkelin alla. Niistä käy ilmi, ettei metaanin lisäykseen syyllistä ole vielä löydetty.

Tuore tukimus (LinkkiPDF), johon uutisointi perustuu, on Nisbetin ja kummpaneiden tekemä. Siinä tarkastelujakso on varsin lyhyt, vain 4 vuotta. Se ei täten oikein täytä ilmastotieteen 30 vuoden minimikriteeriä. Toisaalta heikkojen signaalien havaitseminen voi olla joskus tarpeenkin. Julkisuusmuurin murtamiseen tutkielman otsikkoon on saatu uhkaava ”very strong” ja ”Paris Agreement”. Jälkikäteen arvioiden onnistunut otsikointi, mikäli on haluttu vaikuttaa ilmastopolitiikkaan.

Kuva 2. Metaanipitoisuuden muutos maapallon alailmakehässä. Lähde: Wikipedia/NOAA

Kuvassa 1 näkyy n. vuoden 2005 tilanne metaanin osalta maanpinnalla ja toisaalta stratosfäärissä. Kuvien välillä näyttäisi olevan ristiriitaa, koska kuvassa 2 päiväntasaaja ei korostu, kuten se korostuu kuvan 1 alaosassa. Tähän lienee muutama järkevä selitys. Stratosfäärissä ainemäärät ovat vähäisiä, joten vaikka siellä metaanin osuus onkin huipussaan, se ei näy merkittävästi kokonaisuudessa. Toisekseen kuva 2 on alailmakehästä, jolloin strastosfääri ei edes ole mukana. Kolmantena seikkana on sitten se, että kuvan 2 skaala on alle 20%, kun kuvan 1 alaosan skaala on 300%. Asiantila näkyy myös kuvan 1 yläosassa, jossa skaala on luokkaa 20%. Metaanin pitoisuus siis vaihtelee suuresti yläilmakehässä leveyspiirin mukaan, muttei samassa määrin alailmakehässä. Viitannee siihen, että metaania poistuu yläilmakehästä enemmän napojen liepeillä kuin päiväntasaajalla?

Nisbetin ja kumppaneiden tutkimus karsii pois lisäyssyyllisten listalta useita epäiltyjä metaanilähteitä, kuten fossiiliset lähteet, koska isotooppikoostumus on muuttunut vähemmän ”fossiiliseksi” tutkielman kuvan 1 mukaan. Tai ainakaan ilmiö ei ole yksinomaan fosiilisen metaanilisäyksen tuottama. Tutkielman kuvan 2 mukaan metaanipitoisuuksien kasvu maan pinnalla on alkanut yhtä aikaan navoilta navoille. Mielestäni tämä havainto karsii pois yksittäisen pistemäisen metaanilähteen ja viittaa ennemmin globaalin metaaninielun heikkenemiseen. Sama asia on vähän heikommin havaittavissa myös tämän artikkelin kuvasta 2.

On ehkä hyvä huomata, että metaanipitoisuus ilmakehässä on kasvanut vuodesta 1990 tähän vuoteen n. 11%, kun hiilidioksidipitoisuus on samana aikana kasvanut hieman enemmän. Useat metaanipitoisuushistorian kuvaaajat on siten skaalattu, että kasvu näyttää paljon pahemmalta.

Kenties joitakuita lukijoitani myös kiinnostaa se, että Judith Curryn viikkokatsauksessa oli linkki  tutkimusuutisointiin jo huhtikuussa (Linkki). Lisäsin linkin Juttuaiheita-linkkikansiooni, mutta niinpä vain jäi tuoreeltaan kirjoittamatta. Vaan tulipahan nyt ainakin linkit suomimedian juttuihin aiheesta.

Tutkielmaviite

Nisbet, E. G., Manning, M. R.,Dlugokencky, E. J., Fisher, R. E.,Lowry, D., Michel, S. E., et al. (2019).Very strong atmospheric methanegrowth in the 4 years 2014–2017:Implications for the Paris Agreement.Global Biogeochemical Cycles,33,318–342. https://doi.org/10.1029/2018GB006009

Linkkejä aiheeseen

https://eos.org/research-spotlights/rising-methane-emissions-could-derail-the-paris-agreement (Linkki) EOS uutisoi tutkimuksesta huhtikuussa.

https://www.newscientist.com/article/2204466-earths-methane-emissions-are-rising-and-we-dont-know-why/ (Linkki) New Scientistin artikkeli Nisbetin ja kumppaneiden tutkimuksesta.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006125897.html (Linkki) HeSan varsin laaja artikkeli New Scientistin pohjalta. Atte Korholaa haastateltu.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/dec5cca0-4d66-4304-b4a5-08de686a6943 (Linkki) IL uutisoi HeSan pohjalta.

https://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090927151132.htm (Linkki) Kymmenen vuotta vanhassa tutkimusuutisessa epäillään metaanin lisääntymisen syyksi arktisen alueen sulamista ja tropiikin märkyyttä. Tutkimusorganisaatio on sama kuin tuoreemmassa tutkimuksessa, mutta tietämättömyys on näköjään lisääntynyt tällä välin.

https://phys.org/news/2019-05-methane-emissions-flat-oil-gas.html (Linkki) USA:n metaanipäästöt ovat pysyneet vakaina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_methane (Linkki) Wikipedia-artikkeli (englanniksi) ilmakehän metaanista. Pitoisuuden kohoaminen on ollut näkyvissä pitkään, pienellä tauolla katkaistuna.

Advertisement

4 responses to “Metaaniuhkaa pukkaa

 1. Kuva 2 on muuten harhaanjohtava, koska 90 asteen (napa) paino on nolla, 60. leveyspiirin paino on 50% päiväntasaajasta. Asteikko ei tietenkään ala nollasta ja väritkin on valittu advokaattien sääntökirjasta.

  Peruskauraa PC-väeltä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos Nimi Erkki tästä minulle uudesta havainnosta, jolla saa dramaattisen näköisiä, hienon värillisäkin tuloksia, vaikka havainnon paino-arvo on nolla tai liki nollaa. Napaa lähestyttäessä ala tosiaan supistuu lopulta nollaan.

  Ja propaganda kenties on kenties taiteen korkein laji: Kuinka antaa vaikutelma jostain, usko johonkin, että ikäänkuin vaikka jopa tiede tosiasioiden huippuna jotain todistaa. Vaikkei todistaisikaan.

  En edes välitä puhua ’taiteilijoista’ jotka rustaa kantaa ottavia teoksiaan ilman vähäisintäkään ymmärrystä itse asiasta. Mutta olisko tosiaan, se tutkijoiden propagandataide se taiteen jaloin aste.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.