Amatöörin El Niño -veikkailua


Aloitetaan BOM:ista, eli Australian ilmatieteenlaitoksesta. Se ei ole havainnut ollenkaan menossa olevaa El Niñoa ja on nyt lieventämässä ilmiön puhkeamisen ennustetodennäköisyyttä (Linkki). Verrattuna USA:n NOAA:n havaintopuute saa selityksensä siitä, että BOM käyttää rajalämpötilana 0,8°C:sta, kun NOAA käyttää puolta astetta. Vaimea El Niño ei siten ole päässyt australialaisten kirjoihin.

Kuva 1. Veden lämpötila Tyynenmeren yläkerroksissa päiväntasaajalla. Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kuvassa 1 näkyy, miten päiväntasaajalla ENSO-alueella merivesi on jäähtynyt yläkerroksistaan normaaliksi.

Kuva 2. ENSO-alueen meriveden yläkerroksen lämpötilaa viime viikoilta.

Kuvassa 2 näkyy, miten uutta ja suhteellisesti lämpimänää merivettä ei ole kohoamassa pintaan muutaman kuukauden päästä.

Näiden muutaman valikoidun ”havainnon” pohjalta menen ennustamaan, ettei El Niño (NOAA:n määrittelemänä) jatku juhannuksen jälkeen (viimeisin kolmikuukautinen siis AMJ).

Kuva 3. Yksi ammattilaisennuste.

Kuvan 3 CPC/IRI-ennuste kertoo, että El Niñon todennäköisyys on AMJ-jakson jälkeenkin vielä 80%. Eli edellä esittämäni ennuste eroaa ainakin yhdestä ammattilaisennusteesta.

Kuva 4. Tuore ennuste.

Toinen ammattilaisennuste ei sekään laske El Niñoa loppumaan ennenkuin lähempänä vuodenvaihdetta 2019-20.

Noniin, nyt sitten vain odottelemaan ennusteiden osuvuuksia. Oma ennusteeni siis perustuu vain muutamaan valittuun kuvaajaan. Olettaisin ammattilaisiennusteissa huomioidun paljon lukuisampia tekijöitä.

Sillä, jatkuuko El Niño kesän yli on merkitystä ainakin Atlantin hurrikaanien esiintymismääriin. El Niño tekee Atlantistakin tuulisemman sellaisella ”väärällä” tavalla, että syklonin kehittyminen helposti häiriintyy.

Aihetta sivuavaa

http://blogs.discovermagazine.com/imageo/2019/05/07/new-study-reveals-extraordinary-change-in-el-nino-possibly-linked-to-climate-change/#.XOLnpaRS-Hs (Linkki) Korallitutkimuksella on selvitetty El Niñon historiallista esiintymistä. Kahden erityyppisen El NIñon suhteen on havaittu muuttuneen viime vuosikymmeninä.

Advertisement

One response to “Amatöörin El Niño -veikkailua

  1. BoM käyttää 1961 – 90 perusjaksoa El Nino -alueen lämpötilojen vertailussa. Tämän vuoksi sen El Nino -raja on 0,8°C.

    Hyvin mahdollista sekin, että El Nino hyytyy kesän aikana. Jatkoonkin on mahdollisuus MJO/Kelvin Wave -heilahtelun ja IOD:n avulla. Intian valtameren dipoli on lähtenyt nousuun, mikä auttaa seuraavaa aaltoa.

    Jos El Nino jatkuu läpi kesän, sillä voi olla jotain vaikutusta Suomen kesäsäähän. Edelliset kesän yli kestäneet El Ninot olivat vuosina 1987 ja 2015. Tällä hetkellä 3 kk ONI -arvo on noiden puolivälissä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.