Tutkimus: maaperän hiilinielu ei herkästi häiriinny


Uusi tutkimus kertoo, että korotettu hiilidioksidipitoisuus aiheuttaa maaperän hiilivaraston kasvua (Linkki), joka ei häiriinny lämpenemisestä tai kuivuudesta. Pyöristettynä hiilikertymää oli 1 kg/m2 kymmenessä vuodessa. Jos maapallon sadalla miljoonalla maaneliökilometrillä tapahtuisi moinen hiilen sidonta, kyse olisi 10 gigatonnista sidottua hiiltä vuodessa laskujeni mukaan. Tämä olisi enemmän kuin vuosittaiset fossiiliset hiilipäästöt ovat (Linkki). Koska ilmakehän CO2-pitoisuus edelleen kasvaa, maaperä ei selvästikään sido näin paljoa hiilidioksidia. Tämä ei viittaa tutkimuksessa olevaan virheeseen, vaan siihen, ettei maapallon maapinnasta kaikki ole tutkimuksessa käytetyn kaltaista.

Itseäni jäi tuossa viittaamassani Christiana A. Dietzen ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmässä harmittamaan kaksi mainitsematonta asiaa: mikä oli käytetty CO2:n osapaine ja mikä oli maaperän pH. Nimittäin epärealistisen korkealla CO2-paineella ja emäksisellä maaperällä saataisiin hiilidioksidia sidottua ilman kasvejakin. Koska tämä tutkimus löytyi Judith Curryn viikkokatsauksesta (Linkki), todennäköisesti moisiin epäilyksiin ei ole aihetta. Ei niin, että J. Curry olisi erehtymätön, mutta hän muodostaa kuitenkin tässä laaduntarkkailulisän.

Kun kyse tutkimuksessa oli ruohikkomaastosta, hiilen sidonnan voi olettaa olevan kasvien primäärituotannon seurausta, jos vaikka lehmän lanta olisikin mukana kuvassa. Se jää sitten minulle mysteeriksi, että miten kuivuuskaan ei häiritse hiilen sitotumista maaperään.

Oli miten oli, niin ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvun voi olettaa lisäävän myös hiilen sitoutumista useisiin maapallon hiilinieluista. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei ilmakehän CO2-pitoisuus kovin helposti lähde ryntäämään edes fossiilisen hiilen poltolla. Viitattu tutkimus tukee tätä käsitystäni.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.