Globaali lämpötila heinäkuussa 2022


Taas on vakioraportin aika, vuorossa heinäkuun globaali lämpötila Nasan mukaan verrattuna pitempiaikaiseen heinäkuiden keskiarvoon. Kuva 1 kertoo eri kuukausien historian vuoden 2016 alusta ja viimeinen piste on sitten heinäkuun 2022 lukema, jonka arvo on 90. Tuo arvo on virherajojen puitteissa sama kuin tämän tarkastelujakson kaikkien kuukausien keskiarvo ja pitempiaikainen trendiennuste heinäkuulle. Reilun sadan vuoden ajalle ulottuvassa aineistossa heinäkuu 2022 on jaetulla kolmostilalla lämpimimpien heinäkuiden sarjassa. Voinee sanoa, että kuukausi oli yllätyksetön ja lämmin.

Kuva 1.
Kuva 2. Kaappauslähde 13.8.2022 https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 näkyy käyttämäni lähdetaulukko kuvankaappauksena, tai tarkemmin sanottuna viimeiset vuosikymmenet taulukosta.

Kuva 3. Tiedot kartalla. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Tällä kertaa kuva 3 on 250 km tasoitussäteellä (Smoothing radius) mittauspisteistä ja niinpä globaali poikkeamakeskiarvokin on miltei 0,1 K pienempi kuin taulukon arvo. Pohjoinen pallonpuolisko hehkuu selvästi enemmän ja mm. Välimeren suunnalla on ollut kuuma heinäkuu.

Kuva 4.

Kuvassa 4 näkyy sitten 1200 km tasoituksella tehty poikkeamalämpötilakartta, joka sitten antaa kutakuinkin saman poikkeama-arvon heinäkuulle kuin taulukkokin. Tässä näkyy pohjoisnapa-alue vähintään 0,2 astetta yli vertailuarvon, kun se Tanskan ilmatieteenlaitoksella on alle keskiarvon. Viittaan tässä edeltäneeseen artikkeliini. Selityksenä lienee eri vuosien käyttö vertailussa.

Jos nyt kumminkin jotain yllätystä haluaa hakea pitkäaikaisen trendiviivan lähelle osuvasta heinäkuusta, niin se, ettei La Niña olekaan saanut lämpötilaa tippumaan. Hyppäyttääkö seuraava El Niño taas harppauksen lämpimämmäksi?

Kuluva elokuu näyttäisi menevän edeltäneen heinäkuun tasossa tai yli se, kun viimeiset tilastoidut päivät ovat taas vaihteeksi yläviistoon. Jos nyt noista heiluvista päivittäisarvoista jotain voi sanoa. Toivottavasti syyskuun puolessa välissä olemme taas vähän viisaampia tästä elokuun globaalista lämpötilastakin.

3 responses to “Globaali lämpötila heinäkuussa 2022

  1. Just hoksin, että kun olen tarkistanut Oikofixillä tekstin vasta julkaisun jälkeen ja sitten päivittänyt, niin ilmeisestikin tilaajat saavat sen kirjoitusvirheellisen version. Pitänee muuttaa käytäntöä siten, että teen korjaukset esikatselun kautta.

    Tykkää

  2. Oletko käsitrellyt blogissasi merten lämpösisällön kehitystä 2016 lähtien? Noitahan on useampia aika sarjoja kuten NOAA:n ja Japanin meteorologisen laitoksen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.