Vuorossa mätäkuun roskajuttu


Roskasaitillani ei ole ollut juurikaan juttua isommista roskista kuin mikromuoveista, eikä ole nytkään. Mikromuovi olisi ehkä kutsuttavissa pienemmästä päästään muovipölyksi ja isommat osat olisivat sitten muovirakeita. Mikromuovia voi joutua luontoon jopa valmiiksi hienojakoisena täyteaineena kosmeettisista tuotteista, mutta enempi autonrengaspölynä ja keinokuituvaatteiden pölynä. Sähköautojen renkaat eivät ole tässä suhteessa päästöttömiä, vaan noista raskaammista autoista voinee olettaa tulevan ajokilometriä kohti enemmän kumipölyä kuin kevyemmistä polttomoottoriautoista. Raemaista mikromuovia syntyy mm. luontoon heitetyistä muovipusseista, -astioista ja muista muoviesineistä. Trooppisen vyöhykkeen maissa ei ole mikään outo näky kaupungin läpi virtaava joki, jonka pinta on täynnä muoviesineitä.

Tuoreehko tiedeuutinen kertoo (Linkki), että eurooppalaiset pellot ovat mikromuovien keräytymisalueita. Syynä on jätevesilietteen lannoituskäyttö. Muhawenimanan, Wilsonin ja Ouron tutkielma on netissä luettavissa kokonaisuudessaan (Linkki). Tutkimuksessa ei näytettäisi mitatun mikromuovien määrää pelloilta, vaan se pääteltiin jätevesilietteen mikromuovipitoisuudesta. Tutkimus on siinä mielessä tyypillinen mikromuovitutkimus, että siinä kerrotaan, missä mikromuovia esiintyy, mutta siinä ei ole tutkittu, mitä haittaa mikromuovista on kyseisessä paikassa.

Yle on uutisoinut keväällä tutkimuksesta (Linkki), jossa oli löydetty mikromuovia ihmisverestä. Kieltämättä epämiellyttävä ajatellakaan moista, mutta jälleen toistuu mikromuovitutkimuksen peruskaava: mikromuovia on löydetty paikasta x, mitään haittoja ei ole tutkittu.

Milteipä ainoa löytämäni juttu, jossa mikromuovin haitta ihmiselle on sentään epäiltävissä, on tiedekommentti maksakirroosipotilaiden mikromuoveista (Linkki). Pienessä otoksessa maksakirroosipotilailla on havaittu enemmän mikromuovihituja maksassa kuin vertailuryhmällä. Onko kyse siitä, että mikromuovihituset edistävät maksakirroosia, vai elintavasta, joka aiheuttaa maksakirroosia ja muovin kertymistä elimistöön, vaiko siitä, että rasvainen maksa kerää poolitonta muovia, selvinnee myöhemmin. Mitenkään selvää ei siis ole tässäkään mikromuovin aiheuttama haitta.

Suomi on kohtalaisen esimerkillinen maa mikromuovinkin torjunnassa. Meillä ei virvoitusjuomapullot juurikaan joudu luontoon, vaan menevät kierrätykseen, eikä jätevesilietettä pääsääntöisesti käytetä pelloille. En oikeastaan tiedä, olisiko edellä viitattu lietejuttu tältä osin virheellinen, koska käsitykseni on, ettei yhdyskuntajätevesiä käytetä ollenkaan Suomessa pelloilla. Toki maatilan vessatuotos mennee pellolla siinä missä lehmän lietelantakin. Sitten kun kysytään, että mikä maa on ottanut Suomesta esimerkkiä, niin hakusessa ovat. Tästä syystä suhtaudun hyvin epäilevästi siihen, että Suomen kannattaisi olla ilmastonvakioinnissakaan eturintamassa sen vuoksi, että muut seuraavat sitten esimerkkiämme.

Suomessa siis voitaisiin harkita sähköautokieltoa, jos mikromuovin torjunnassa haluttaisiin olla oikein esimerkillisiä, mutta tuskinpa halutaan. Enkä minäkään halua. Olemme jo nyt varsin hyvissä asemissa ja voimme alkaa parantamaan pikku hiljaa viimeistään sitten, kun globaali keskiarvo alkaa lähestymään tasoamme. Näin siis nykytiedon valossa, kun mikromuovista ei ole vielä todettu haittoja.

Kuva 1. Vihreästä koirankakkapussista syntynyttä mikromuovia. Kuvan tekijäviite: By Stevejewett – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80977799

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mikromuovi (Linkki) Yleistietoa suomeksi. Englanniksi löytyy sitten lisää Wikipediasta.

https://www.horiba.com/rus/science-in-action/microplastics-a-big-problem-for-the-environment/ (Linkki) Mikromuovi ympäristöongelmana englanniksi. Videoallergisena en avannut sivun videoita, mutta tekstissä ei mainittu yhtään täsmällistä haittaa, vaan puhuttiin löytöistä yms.

https://www.implasticfree.com/study-finds-microplastic-in-human-blood/ (Linkki) Eglanniksi uutinen mikromuovista veressä.

Advertisement

One response to “Vuorossa mätäkuun roskajuttu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.