Pohjoisnapa-alueella viileä kevät ja kesä


Tarkastelen tässä ensin kuvassa 1 näkyvää 80. leveysasteen rajaamaa pohjoisnapa-aluetta.

Kuva 1. Tekijäviite: By CIA World Fact Book – File:Arctic.svg, from the CIA World Fact Book, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7894803 Rajaus: RJ

Pohjoisnapa-alue on siis miltei yksinomaan merta, jossa yleensä on myös merijäätä kesälläkin. Tuossa kartassa ei tosin meri- eikä mannerjää ole näkyvissä.

Kuva 2. kuvapohjalähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php. Soikiot: RJ

Kuvassa 2 on tuore kuva pohjoisnapa-alueen tämän vuoden lämpötilahistoriasta punaisella ja pitkäaikainen keskiarvo vihreällä käyrällä. Tämä kuva (ilman lisäämiäni soikioita) on päivittyvästi näkyvissä myös blogini linkkilistalla, oikeanpuolimmaisella palstalla. Kuvassa 1 vuosi 2022 alkaa keskiarvoa lämpimämpänä, kuten viime vuosille on ollut tavanomaista. Vaan sitten sinisellä ympäröity kevätkausi 2022 onkin keskiarvoa viileämpää poiketen muista lähivuosista. Vihreällä ympäröity kesäkausi on sekin keskiarvoa viileämpää säätä, mutta tämä taas on ollut normi viime aikoina. Kun vertailukohtana on vihreä keskiarvokäyrä, niin selväähän on, että joskus viime vuosituhannella on täytynyt olla tuon käyrän ylittäviä kesälämpötiloja. Tästä taas voidaan päätellä, että napa-alueen kesät ovat viilenneet. Talvet vastaavasti näyttävät lämmenneen ja vieläpä reilusti.

Tämä napa-alueen tämän vuoden keväinen ja kesäinen viileys ei toki ylitä uutiskynnystä. Vai oletko nähnyt tästä uutista jossakin mediassa?

Nyt uutiskynnyksen ylittää arktisen alueen lämpeneminen peräti neljä kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin (Linkki). Varmaan ihan aiheellinen uutisointi, mutta yritän vähän taustoittaa sitä. Aiempi arktisen alueen lämpeneminen olikin kuvitelmissa vain kaksinkertaista muuhun maapalloon verrattuna (Linkki), eikä se oikein riitä mihinkään. Sillä mm. Afrikka (Linkki), Eurooppa (Linkki), Kanada (Linkki), Venäjä (Linkki), Kiina (Linkki), Israel (Linkki), ja New Jersey (Linkki) ovat lämmenneet kaksinkertaisella nopeudella maapallon keskiarvoon verrattuna tai vähintäänkin lähelle sitä. Että kyse arktisella alueella on yli 97% virheestä ilmastotieteessä, sitä korostanee päiväämätön Earth.comin artikkeli (Linkki), jossa kerrotaan tuon suuruusluokan virheestä ilmastomalleissa. Ajatuksiin nousee myös, että kaikki maapallon maat nyt ovat sentään lämmenneet lähes kaksikertaisella vauhdilla maapallon keskiarvoon verrattuna.

Eikä olekaan kaukana totuudesta sanoa (Linkki), että kaikki maat ovat lämmenneet kaksinkertaisella nopeudella maapallon keskiarvoon verrattuna. Tämä siksi, että maat ovat pääosin maata ja maapallo taas pinnaltaan pääosin merta. Valtameret ovat lämmenneet pinnastaankin vähemmän kuin maapallon keskimääräinen lämpeneminen on ollut.

En nyt malta olla poikkeamatta ilmastotieteeseen uskovien lujan uskon ihasteluun. Jos ilmastotieteen 97% konsensus kertoo jonkin lukeman olevan y, niin sihen uskotaan. Jos sitten y:n arvosta löydetään yli 97% virhe, niin uuteen arvoon x uskotaan ihan yhtä lujasti kuin siihen y:hyn uskottiin. Juuri kukaan ei puhu ennusteiden isoiksi osoittautuneista virheistä siitä näkökulmasta, että ne osoittavat ilmastotieteen epätarkkuutta. Voiko kukaan olla ihastelematta moista uskon varmuutta?

Mitä sitten pohjoisnapa-alueen lämpötiloihin tulee, niin onhan tuo tietenkin varsin rajallinen alue koko maapalloon verrattuna, eikä yksi vuosi tee trendiä. Vaan se, että kesät ovat viilenneet, se on sen verran sääntö, että sitä voi yrittää selittää. Sitten talvien lämpeneminen onkin ehkä mukana tuossa arktisen alueen lämpenemisessäkin. Tai siis varmaan on mukana, mutta että napa-aluetta laajemmalla arktisella alueella on sama asia pääsääntönä: talvet ovat lämmenneet.

Linkkejä aiheeseen

https://arctic.noaa.gov/Report-Card/Report-Card-2021/ArtMID/8022/ArticleID/944/Sea-Surface-Temperature (Linkki) Arktisen alueen meriveden lämpeneminen näyttäisi olevan vain puolet maapallon keskimääräisestä lämpenemisnopeudesta.

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2022/08/onko-arktinen-alue-lammennyt-nelja.html (Linkki) Professorilla on ollut ajatuksia arktisen alueen lämpenemisestä.

https://assets.researchsquare.com/files/rs-654081/v1_covered.pdf?c=1631873458 (Linkki) Uutiskynnyksen ylittänyt Rantasen ja kumppaneiden tutkielma arktisen alueen lämpenemisestä. Siitä käy ilmi, että merialue on mukana lämpenemislaskelmassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.