Maaliskuussa 2022 globaali lämpötila kohosi


Nasan GISTEMP-taulukko on taas päivittynyt ja niinpä pääsen esittämään perinteiset globaalien kuukausilämpötilojen käyrät niin, että myös maaliskuu 2022 on mukana.

Kuva 1.

Kuvasta 1 näkyy, että viimeinen piste käyrällä, eli maaliskuun 2022 piste, on selvästi muutamia aiempia kuukausia korkeammalla. Se myös ylittää selvästi niin tämän jakson keskiarvon kuin pitempiaikaisen trendiviivankin. Jos tarkastelee viileähköstä vuoden 2021 helmikuusta lähtien tilannetta, niin siinä voisi nähdä noususuuntausta. Se lähentelee samaa suuruusluokkaa kuin tuota helmikuuta edeltävän vuoden globaalin lämpötilan lasku.

Kuva 2. Kaappauslähde 16.4.2022: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 on käyttämääni aineistoa vähän laajemminkin. Aineistosta voi mm. nähdä, että maaliskuu 2022 oli 5. lämpimin maaliskuu mittaustilastossa ja helmikuuhun verrattuna 0,16 astetta lämpimämpi.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kuvasta 3 pitäisi näkyä se pitempään jatkunut tilanne, että lämpöä on enemmän pohjoisessa. Kun kuitenkin juuri maaliskuulle ilmoitettiin ennätyslämpimistä keleistä talvisella Etelämantereella (Linkki), niin otin vielä tarkemman kuvan napa-alueista, 250 km tasoituksella. Tuo kuva on laadittu niin, että yhden lämpömittarin mittaama lämpötila on levitetty 1200 km säteelle ja keskiarvoistettu muiden ”päällekkäisten” mittareiden kanssa.

Kuva 4. Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

Kartan harmaa alue tarkoittaa mittaamatonta aluetta. Kuvia 3 ja 4 katsomalla käy varsin ilmeiseksi, ettei etelänavalla ole ollut mitään ennätyslämmintä ja koko Etelämantereen ennätyslämmöt ovat olleet yhdellä mittarilla mitattuja. Vertailuna pohjoisellakin napa-alueella on harmaata miltei sama määrä kuin etelässä, mutta lämmin vyöhyke on sikseen laaja, että se on mitattu luotettavasti usealla mittarilla. Lisähuomiona vielä se, että kun kunkin lämpömittarin ”levitys” on supistettu 1200 kilometristä 250 kilometriin, on koko maapallo jäähtynyt 0,11 asteen verran!

Toivottavasti pääsemme palaamaan tähän aiheeseen noin kuukauden kuluttua. Ihmettelin jo yhdessä artikkelissa La Niñan heikolta vaikuttavaa jäähdytyskykyä, mutta nyt sentään globaaleissa päivälämpötiloissa on pientä alenemaa havaittavissa. Ne toki ovat hyvin vilkkaasti heilahtelevia, ettei viilenemisennusteen luotettavuus ole kuin 50-60%.

Iloista pääsiäistä kaikille lukijoilleni!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.