Merivirrat toimivat tasaavasti


Kuva 1. Merivirrat. Tekijäviite: By ColoredBlankMap-World-10E.svg: *BlankMap-World6.svg: Canuckguy (talk) and many others (see File history)derivative work: Shadowxfox (talk)derivative work: Popadius – Tämä tiedosto on johdettu tiedostosta: ColoredBlankMap-World-10E.svg:Tämä tiedosto on johdettu tiedostosta: Corrientes-oceanicas.png:, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20706629
Kuva 2. Valtamerien termohalinikierto. Tekijäviite: By Robert Simmon, NASA. Minor modifications by Robert A. Rohde also released to the public domain – NASA Earth Observatory, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3794372

Tri Judith Curryn viikkokatsauksesta parin viikon takaa löytyy jälleen paljon vinkkejä ja linkkejä (Linkki). Eräs linkki vie mallinnustutkimukseen Amundsenin meren lämpötiloista Etelämantereen liepeillä (Linkki). Siellä on mallinnuksen mukaan ollut viileämpää 1900-luvun alkupuolella ja nyttemmin lämpimämpää, josta syystä myös jäähylly on sulanut. Tuulten vaikutus mainitaan ja kuvassa 1 näkyvät pintamerivirrathan menevät tuulten suuntaan. Tuolta alueelta varsinaiset mittaushavainnot puuttuvat ennen vuotta 1994, joten sieltä ei havaintopohjaisesti saa edes ilmastotieteellistä vähimmäisaikaa mittauksille. Kun kyse on vielä suppeasta alueesta, en ensin ajatellut tämän tutkimuksen antavan globaalia jutunaihetta, mutta sitten törmäsin toisiin tiedeuutisiin.

Phys.orgissa oleva tiedeuutinen kertoo (Linkki), että mallinnuksien mukaan merivirtojen nopeus kasvaa, jos valtamerien pintaa lämmitetään. Mallinnukset ovat toki välttämättömiä hahmottamaan tilannetta, mutta tässä lisävarmuutta antaa jo tehdyt havainnotkin virtausten nopeutumisesta (Linkki).

Kolmas tuore tutkimus kertoo, että ihmisen päästöjen osuus ilmakehässä on laskenut (Linkki). Mertenkin hiilinielut on mainittu tiivistelmässä. Tämä varmaan kaipaa selittelyä: CO2-pitoisuuden kasvua ilmakehässä ei kiistetä, mutta aiemmin uskottua isompi osa siitä on luontaista tuotantoa. Eikä hiilinielujen tukehtumisesta ole merkkejä.

Mitäpäs tästä sanoisi? Nuo kolme tutkimusuutista puhuvat minun mielestäni pitkälti samasta asiasta. Meret reagoivat ilmakehän lämpenemiseen ja CO2-pitoisuuden kasvuun tasaavasti. Kuvassa 2 näkyy kolmeen kohtaan merkittynä ”deep water formation”. Jos vaikka virtaukset pinnasta pohjaan pysyisivät entisellään, kylmillä merialueilla tapahtuvassa virtauksessa meriveden hiilidioksidipitoisuus on mitä todennäköisimmin tasapainossa kohonneen ilmakehän CO2-pitoisuuden kanssa ja näin pitkäaikaisesti poistuva hiilivirta kasvaa. Toinen hiilivirta valtamerissä on sitten lämpimien alueiden levistä ravintoketjun kautta pohjaan. Nopeutuneet virtaukset todennäköisesti tuovat runsaammat ravinteet levien saataville, joten ennemmin tämäkin hiilinielu vetää entistä paremmin.

Ilmastopolitiikan kannalta nämä havainnot pitäisi huomioida hötkyilyä ja hätäilyä hillitsevästi. Varsinkin Suomessa ei ole järkevää lähteä kaikkeen ilmastonvakiointiin eturintamassa. Mehän hyödymme lämpimistä säistä. Lisäksi teknologia kehittyy koko ajan, niin että kymmenen vuoden päästä voi olla puolta edullisempaa poistaa hiiltä kierrosta ja pienentää hiilijalanjälkeään.

Advertisement

3 responses to “Merivirrat toimivat tasaavasti

 1. En kyllä ”ostaisi” tuollaista mallinnukseen perustuvaa väitettä.
  Mallinnukset ovat siitä huonoja, että kun niihin työnnetään uskontoa sisään saadaan myös uskontoa ulos.
  Mallinnus siis kuvastaa helposti enemmän laatijaansa kuin jotain jota pitäisi kuvata, ja etenkin näin politisoidussa aiheessa.

  Lisäksi olen pitkälti sitä mieltä, että merivirtojen liike johtuu maapallon pyörimisestä eikä lämpötiloista.
  Tilanne on aivan sama pasaatituulten kanssa, nekin saavat suuntansa maapallon pyörimisestä, eikä niitäkään lämpötilojen muutokset nopeuta tai hidasta.

  Tykkää

  • Jos kyse olisikin vain tulevaisuuden mallintamisesta ilman muutoksestas kertovia havaintoja, niin pitkälti samaa mieltähän minäkin olisin, vaan jos juttuni lukee tarkasti, niin siellä on maininta jo tehdyistä havainnoista.

   Tykkää

 2. Suhteellisen vaatimattomasti tähän mennessä tutkittu aihe ja alue.
  Suhtaudun edelleen erittäin suurella epäilyksellä asteen kymmenys-, tai sadasosien voivan mitattavan suuresti vaikuttaa niinkin suureen ilmiöön kuin merivirta.
  Lisäksi kun aihe itsessään on nykyään vahvasti politisoitu, niin sekään ei paranna luottamusta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.