La Niña aikoo jatkaa


ENSO-ilmiön viileämpi puolisko, La Niña, ei meinaakaan loppua ihan pian. Ainakin jotkut uusimmista ennusteista viittaavat siihen, ettei tänä vuonna vielä La Niñan lopua näkyisikään.

Otin muutamia kuvankaappauksia NOAA:n ENSO-viikkoraportista (Linkki), joita kuvia sitten näkyy alla. Huomautan vielä, etten tiedä, onko noille viikkoraporteille jossain arkistoa, mutta tämän viikkoisen raportin saa ladattua tuolta linkin osoittamalta sivulta joko PDF- tai PPT-tiedostomuodossa. Itse olen niitä talletellut omalle koneelleni harvase viikko.

Kuva 1. Tyynenmeren Niño-alueiden pintalämpötilojen tilastoa. Huomaa, että joka alueella on käänne viileämpään n. kuukauden sisällä.
Kuva 2. Pintavesikerroksen lämpötilojen muutoshistoriaa Tyyneltämereltä. Paljolti samaa näköä kuin kuvassa 1, vaikka tässä aineisto on laajemalta ja syvemmältä.
Kuva 3. Maaliskuulta mallinnusennusteita, joiden mukaan La Niña on lakkaamassa kesäksi.
Kuva 4. Ennuste huhtikuulta, jonka mukaan La Niña jatkaa ainakin vuoden loppuun.

Kuvat 1 ja 2 ovat mittausaineiston havainnollistuksia, joihin minulla ei ole sanomista. Kuvat 3 ja 4 esittävät eri tavoin tehtyjä ennusteita. Kun tarkistin parin kuukauden ajalta, niin tuo NCEP-ennuste (kuvassa 4) on ollut tämän ajan sitä mieltä, ettei La Nina ole hetikään loppumassa. IRI-ennuste taas on lupaillut pikaisempaa loppua. Tässä näkyvää eroa syntyy sitten ehkä lisää siitä, että ennusteiden julkaisuaikojen ero on lähes kuukausi.

Tältä pohjalta menisin veikkailemaan, että globaali ilman lämpötila pysyy vähän viileämpänä, mutta se tässä sitten onkin pieni yllätys, etteivät seuraamani kuukausilämpötilat näyttäisi olevan mitenkään erityisen viileitä. Eihän ENSO-ilmiö olekaan kuin desimaaliasteissa globaalia lämpötilaa heilutteleva, mutta … Jostain sitä lämpöä tuntuisi riittävän, kun juuri katselin globaaleja päivälämpötila-arvoja, jotka olivat aiempiin kuukausikeskiarvoihin nähden kohollaan. Viimeistään pääsiäisen jälkeen tuo kuukausiraporttini taas ilmestyykin, ellei tule ihan ylivoimaisia esteitä ja NASA:n aineistokin on päivittynyt käytettäväksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.