Nyt jahdataan metaania


Kuinka ollakaan, WUWT-sivustolta osui silmiini juttu (Linkki), jossa heti otsikossa esitettiin, että puolet ilmaston lämpenemisestä on metaanin aiheuttamaa. Juttu oli alkujaan julkaistu Paul Homewoodin omalla sivustolla (Linkki). Ainakin kommenteissa on eroa juttujen välillä. Kimmokkeena jutulle on voinut olla BBC:n uutinen metaanipäästöistä uuden satelliittitutkimuksen pohjalta (Linkki).

Kuva 1. IPCC:n arvio kasvihuonekaasujen vaikutuksista vuodelta 2019. Kuvan tekijäviite: By Eric Fisk – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81034563

Kuvan 1 tilanne ei ilmeisesti ole olennaisesti muuttunut uudenkaan tutkimuksen valossa, mitä nyt metaanipäästöjä voidaan mitata myös satelliiteista, eikä pelkästään tuottajien omien ilmoitusten pohjalta.

Jos vertaa metaania ja hiilidioksidia ilmakehässä, niin molemmilla on lämmitysvaikutusta, mutta edellinen ei muutoin ole tarpeellinen seosaines, kun taas hiilidioksidi on elämälle täysin välttämätön muutoinkin kuin lämmitysvaikutuksensa vuoksi. Jos siis jostain syystä intoa ilmastonvakiointiin johonkin nykyistä viileämpään ilmastoon esiintyy, niin metaanin vähentämisestä olisi vähemmän vahinkoa. BBC:n satelliittikuvan perusteella myös suurehkoja päästölähteitä on pistemäisesti, joten metaanipäästöjän vähentäminen saattaisi olla taloudellisestikin helpompaa kuin hiilidioksidin vähennys.

Jos vielä sivuhuomiona tähän heittää, niin Saksan siirtyminen ruskohiilestä ja ydinvoimasta maakaasuun voinee olla ilmaston lämpenemistä edistävää. Maakaasun tuotannon lisääntyminenhän tietenkin lisää myös metaanipäästöjä. Kun kyse on velä Venäjän tuotannosta, niin ei siellä pienien päästöjen katsota olevan iso haitta, kunhan kauppa käy. Ruskohiilestä maakaasuun eli metaaniin siirtyminen vähentää toki voimalakohtaisia CO2-päästöjä ilmakehään jonkin verran samaa tuotantotasolla, mutta kun se vähentää myös viilentäviä rikkipäästöjä (kuvassa Sulphur dioxide), niin ehkäpä tuo muutos ei paljoa vaikuta suuntaan eikä toiseen? Ydinvoiman korvaaminenhan sitten on varsinainen päästöjen lisäys. Järki ei asu vihreässä siirtymässä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.