Fuusioreaktoriin tuhlattiin taas energiaa


Fuusioreaktorien ulosantama energia on lisääntymässä (Linkki). Niinkin äskettäin kuin vuonna 1997 saavutettiin edellinen ennätys, n. 6 kWh ja se rikottiin ilmeisesti tämän vuoden puolella JET-laboratoriossa n. 16,4 kWh lukemalla. (En löydä päivämäärä tietoa tuolle fuusioreaktorin käytölle.) Asiasta on uutisoitu laajasti Suomenkin mediassa. Ainakin BBC kertoo uutisessaan, että tässäkin fuusioreaktorissa tuhlattiin energiaa (Linkki).

Olen siis aika tavalla fuusiovoimalaskeptinen. Lähinnä siksi ,että se panostus, joka on tähän mennessä käytetty tämän ”ikiliikkujan” rakentamiseen, olisi oikein suunnattuna mahdollistanut vaikkapa toimivien toriumvoimaloiden rakentamisen. Sittenpä olisi aikaa puuhastella fuusiovoimalan rakenteluun. BBC:n uutisessa tuodaankin tämä fuusiovoimaloiden kehityksen hitaus esille.

Jokuhan voisi tehdä ennusteen noiden kahden peräkkäisen fuusiovoiman tuotantoennätyksen perusteella, että milloin yksi fuusiovoimala riittää yhden omakotitalon lämmittämiseen, jos tuotettu energia voidaan jakaa tasaisesti koko vuodelle ja energiapurskeiden väli on keskimäärin yksi vuosi. (Täytyyhän sitä voimalaa korjata syntyneiden vaurioiden jälkeen?) Tai voinhan tuota itsekin arvioida. Tehoparannusta on 10 kWh neljännesvuosisadassa, tavoite on 100 10 MWh. Valmista voisi tulla vuoden 250 000 27 000 jKr tietämissä tasaisen vauhdin taulukolla. Jos kehitys meneekin logaritmisesti, niin sitten kestää kauemmin. Toki moni odottaa fuusiovoimalan kehitykselle eksponentiaalisen räjähtävää tulevaisuutta.

Toivon olevani väärässä.

3 responses to “Fuusioreaktoriin tuhlattiin taas energiaa

  1. Torium-voimalat ja vastaavat olisi syytä kehittää ensin. Ja siis nyt heti tässä (niitä muutama toiminnassa jo Venäjällä ja Kiinassa). Käyttävät ydinjätteet energiaksi ja se mitä jää jäljelle muuttuu sadassa vuodessa harmittomaksi. Tosin näiden kehittäminen on virheille iso ei, koska sehän tuhoasi virheiden politiikan pohjan jos kerran ydinjätteet voidaan käyttää energiaksi! Toinen iso ei ei vihreiltä tulee sen takia, että näiden reaktoreiden lopputuotteista voi valmistaa ydinpommeja ja se jos mikä on viimeinen piikki virheiden lihassa. Sillä kaikki muut ydinaseet ovat tuhon aseita paitsi Neuvost… anteeksi Venäjän ydinaseet, sillä ne ovat rauhan aseita.

    Liked by 2 people

    • Pahoittelut, viesti oli jäänyt huomaamattani hyväksymättä. Asetuksissa on pari ensimmästiä viestiä hyväksyttävä, kunnes kommentointi on vapaata. Paitsi runsaasti linkkejä sisältävät viestit.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.