Kasvit hyötyvät CO2:sta kuivuudessakin


Kuva 1. USA:n yhtenäisen manneralueen sadantatilanne 3 kuukauden ajalta ennen tammikuun loppua. Kuvalähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml#discussion (Weekly ENSO …)

Edellisessä artikkelissani oli yksi poiminta tri Judith Curryn viikkokatsauksesta (Linkki), mutta päätin nyt ottaa esille vielä toisenkin tapauksen samalta listalta. Hyödynnän tässä tri Curryn asiantuntemusta ikäänkuin suodattimena, näin saan keskimäärin laadukkaampia tutkimuksia tarkasteluuni.

Nyt siis on tutkittu kuivuuden lisääntymisen vaikutusta kasvien vedenkäsittelyominaisuuksiin (Linkki). Megakuivuus esiintyy tuon Kannenbergin ja kumppaneiden tutkimuksen tiivistelmän mukaan lounais-Amerikassa. Tämän alueen paikantamiseksi hain netistä vielä Science Dailyn uutisenkin aiheesta (Linkki). Alueeseen näyttäisi luuluvan ainakin Kalifornian ja Arizonan osavaltiot, joista näytteitä on otettu. Kuvassa 1 Kalifornian osavaltio on Meksikoon kuuluvan Kalifornian niemimaan pohjoispuolella ja Arizona Meksikon ja Kalifornian osavaltion naapurina. Tuossa kuvassa on kyse vain muutaman kuukauden sadantatilastosta, joten ainakaan Kalifornian megakuivuus ei näy siinä, koska siellä on satanut normaalisti viime aikoina.

Joka tapauksessa tutkimus kertoo, että hiilidioksidi (CO2) auttaa kuivien alueiden kasveja säästämään vettä, mitä enemmän hiilidioksidia on ilmakehässä. Kasveilla on myös muita vedensäästöön liittyviä muutoksia. Toki sitten vain ajoittaisiin kuivuusjaksoihin sopeutuneet kasvit menehtyvät, jos äärimmäinen kuivuus jää pysyväksi tilaksi.

Kokonaisuutena ajatelle tässä käsitelty tutkimus ei kerro sitä, miten globaali ilmastonmuutos vaikuttaa globaaliin kasvistoon. Tutkimus kertoo vain sen, että niillä harvahkoilla alueilla, missä kuivuus lisääntyy, kasvit pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen ja CO2-lisäys auttaa sopeutumaan kuivuuteen, mutta selviytymisraja alueen nykyisillä kasveilla voi tulla vastaan. Isossa kuvassa trooppinen kasvisto laajenee napoja kohti ja kaventuvat kuivuusvyöhykkeetkin siirtyvät pohjoista kohti. Jos aiemmin kuivuuden huippu olisi ollut Meksikon puolella, se voinee siirtyä USA:n puolelle. Samalla sitten etelämpänä kuivuus hellittää ja pohjoisempana kasvisto kukoistaa, kun kylmyys helpottaa. Ongelmakeskeinen tiede vain suuntaa katseen ongelma-alueeseen.

Linkkejä aiheen liepeille

https://mashable.com/article/drought-us-southwest-megadrought (Linkki) Sivulla on yksi karttakuva mainitusta megakuivuudesta. En mene takuuseen kartan laadusta.

http://www.co2science.org/articles/V24/jun/a3.php (Linkki) Linkki ei liity kuivuuteen, mutta kertoo, että lannoitetypenkin hyödyntäminen paranee vehnällä CO2-lisäyksellä. Näin ravintoarvo kiloakohti ei tältä osin alene.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.