Koralliriuttujen monimuotoisuus ei ole romahtamassa


Kuva 1. Koralliriutan monimuotoisuutta. Tekijäviite: By Copyright (c) 2004 Richard Ling, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78275

Uusi Science Dailyn tiedeuutinen yllättää: koronariuttojen biologinen monimuotoisuus ei ole romahtamassa merien lämpenemisen tai meriveden neutraloitumiskehityksen seurauksena (Linkki). Lajikirjon siis ennustetaan säilyvän, joskin muuttuneena. Uutisen taustalla on Timmersin ja kumppaneiden tutkielma (Linkki), joka on kokonaisuudessaan luettavissa netissä.

Tutkielmassa otetaan tavallaan kantaa ilmastopanikoijien esittämiin koralliriuttojen tuhoutumisennusteisiin. Ne perustuvat usein yksilajisiin tutkimuksiin, joissa ei ole huomioitu koko riutan faunaa. Siis myös selitys aiemmalle vääristyneelle käsitykselle annetaan.

Yllätys tämä on siinä suhteessa, että tutkimus on saanut tämänkin verran julkisuutta. Sehän tuhoaa yhden ilmastopanikoijien esimerkillisen pelottelukohteen.

Vaikken mikään korallitutkija olekaan, niin olen tässä blogissa jo aiemmin esittänyt, että koralliriuttojen lajisto voi muuttua olosuhteiden muuttuessa ja Isolla Valliriutallakin muuttuneetkin olosuhteet ovat sellaiset, että muualla koralleja elää vastaavissa oloissa. Että tässä mielessä tämä uusi tutkimus on odotusteni mukainen, mutta toki yksityiskohdiltaan paljon täsmällisempi.

Advertisement

One response to “Koralliriuttujen monimuotoisuus ei ole romahtamassa

  1. Juupa. Kyllä on minulla jatkuva yllätyksen aihe tuo, että luonnontutkijat ikään kuin yllättyvät aina vaan kun luonto muuttuu. Se kertoo kyseisen luonnontutkijan, ”luonnonsuojelijan” tai media joko oikeasti evolutatiivisesta tietämättömyydestä tai tahallisista propagandistista tarkoitusperistä.

    Yksittäiset lajit kehittyvät ja muuntelevat ja vielä vinhemmin muuttuvat eloyhteisöt olosuhteisiin sopeutuessaan. Luonto ei ole kuin jokin jumala sen loi 6000, 600, 60 tai 6 vuotta sitten.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.