Tajunnanvirtaa navoista


Entisenä tai lopettelevana huonon huumorin harrastajana olen joutunut kamppailemaan tässä blogissani paljon sitä vastaan. Siis etten sotke liikaa huumoria juttuihini, blogin nimi saisi riittää. Niinpä nytkään en kirjoita pattereiden yms. navoista, joita ihmiset saattavat laittaa pareittain vastakkain, vaan maapallon pohjois- ja erityisesti etelänavasta. Tajunnanvrita tarkoittaa tässä lähinnä kvalitatiivista tarkastelua ilman täsmällistä matematiikkaa tai laskentaa.

Perusajatukseni on se, että Etelämanner on häiriöttömämpi mittausalue CO2:n vaikutusten esillesaantiin. Siellähän ei merkittävästi esiinny veden höyrystymistä ja maan pinnan albedo on aika vakio vuodet ympäriinsä, pinnan ollessa lumivalkoinen. Kaupunkisaarekeilmiö on siellä tuntematon, kuten isommat paikalliset CO2-lähteetkin. Merivirrat eivät vaikuta vaihtelullaan Etelämantereenseen siinä määrin kuin pohjoisnapaan.

Kuva 1. Lähde: https://data.giss.nasa.gov//gistemp/maps/

Kuvassa 1 näkyy vuosien 1951…2020 lämpötilamuutos leveyspiireittäin. Pohjoisnapa on lämmennyt n. kuusinkertaisesti etelänapaan verrattuna. Keskiarvoinen globaali muutos on n. 1 aste.

Kuva 2. Kartta kuvan 1 mukaisesti.

Kuvassa 2 näkyy kartta kuvan 1 mukaisesta muutoksesta. Etelänavan suunnalla on harva mittausverkko, joka näkyy kartassa harmaina aukkoina 1200 km tasoituksesta huolimatta. Etelämannerta ympäröi länsituulten alue, joka on lämmennyt vielä vähemmän kuin itse manner, tässä aineistossa.

Jos jollakulla tulee mieleen, ettei Etelämantereella olisi CO2-pitoisuus kohonnut samaan tahtiin kuin pohjoisella pallonpuoliskolla, niin seuraavat kuvat saattavat oikaista ajattelua.

Kuva 3. Ilmakehän CO2-pitoisuudet Alaskassa. Lähde: https://cdiac.ess-dive.lbl.gov/trends/co2/sio-keel.html
Kuva 4. Hiilidioksidi etelänavalla. Lähde: https://cdiac.ess-dive.lbl.gov/trends/co2/sio-keel.html

CO2-pitoisuusaikasarjat Alaskasta ja etelänavalta ovat melko samankaltaisia. Vuodenaikavaihtelu on etelänavalla selvästi vähäisempää ja CO2-pitoisuus lienee n. 5 ppm alempi, mutta kasvusuuntaukseltaan aika identtinen Alaskaan verrattuna. Hiilidioksidivaje ei selitä ainakaan merkittävää osaa etelänavan keskimääräistä vähäisemmästä lämpenemisestä. Pikemminkin ajattelen edelleen, että etelämantereella CO2-vaikuttaa täysitehoisesti, mutta muualla on muita tekijöitä lämmittämässä ilmastoa.

Etelämanner on keskimäärin korkeampaa aluetta, vuoristoa vastaavaa maisemaa, vaikka pinnan korkeuden syynä onkin useimmin jäätikkö kuin kallioperä. Voisiko tämä olla syynä siihen, ettei CO2-lämmitys pelitä? Jos verataan osittan vielä korkeampaan Tiibetin ylätasankoon (Linkki), niin korkeusvaikutus ei saa tukea. Siellähän lämpeneminen on ollut vähintään globaalin keskiarvon luokkaa (Linkki).

Ilmastotieteessä etelänapaa ja sen ympäristöä pidetään poikkeusalueena ja pohjoisnapaa ja varsinkin Jäämeren merijäätä globaalin ilmaston indikaattoreina. Jos halutaan nähdä CO2-lisäyksen puhdas vaikutus, niin kyllä Etelämanner taitaa olla se normaali napa-alue, jossa ei esiinny poikkeuksellisia ilmiöitä, kuten Golfvirtaa.

Kuva 5. Maailman merivirrat. Tekijäviite: By Dr. Michael Pidwirny (see http://www.physicalgeography.net) – http://blue.utb.edu/paullgj/geog3333/lectures/physgeog.html, [http://skyblue.utb.edu/paullgj/geog3333/lectures/oceancurrents-1.giforiginal image], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37108971

Kuvasta 5 on nähtävissä, etteivät lämpimät merivirrat häiritse Etelämantereen ilmastoa läheskään siinä määrin kuin mitä pohjoisessa tapahtuu.

Tältä pohjalta voisi päätellä, että n. puolet ilmastonlämpenemisestä voisi olla maan pinnasta lähtevän lämpösäteilyn CO2-absorption lisäyksestä johtuvaa. Loput olisivat jotain muuta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.