Elokuussa 2021 globaali lämpötila aleni


Kuva 1

Jälleen Nasa on pävittänyt GISTEMP-taulukkoaan, jossa on globaalien kuukausikeskilämpötilojen lukemat. Arvot ovat poikkeamina vuosien 1951…1980 vastaavista kuukausilämpötiloista ja esitetty sadasosa-asteissa. Ja kuten otsikosta voi päätelläkin, viimeisin taulukkoon lisätty kuukausi on elokuu 2021. Muidenkin kuukausien arvot on laskettu uudestaan, mutta tarkastaessani vuositason muutoksia vuodesta 1880 alkaen vuosien 2019 ja ja 2021 syyskuun taulukoissa, muutosta oli enimmillään yksi sadasosa suuntaan tai toiseen. Viimeisten kuukausien osalta muutos voi olla suurempi, kuten tämän vuoden tammikuu on jäähtynyt helmikuussa ilmoitetusta arvosta 86 arvoon 81.

Niin ja tämä kiinnostuksen kohteena olevan elokuu 2021 oli n. 0,1 astetta viileämpi kuin edeltävä heinäkuu. Sen näkee kohtuulisesti tuosta kuvasta 1.

Kuva 2. Kaappaus 14.9.2021 sivulta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v4/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvasta 2 näkee ehkä helpommin tämän ja edellisen vuoden kuukausien eron kuin kuvasta 1. Tammi-helmikuussa ero on ollut puolen asteen tienoilla, nyt se on pienempi. Vuosien ero näkyy toki myös kuvassa 1, kun vuosi 2020 on ollut miltei joka kuussa pitkäaikaisen trendiviivan yläpuolella ja nyt taas sen alapuolella. Kaikkiaan elokuu mukaan lukien tämän vuoden alkupuolisko on ollut n. 0,25 °C viileämpi kuin edellinen vuosi vastaavina kuukausina.

Kuva 3. Lähde: https://data.giss.nasa.gov//gistemp/maps/

Kuvassa 3 näkyy, missä päin maapallolla on ollut suhteellisesti lämmintä elokuussa ja missä tavallista kylmempää. Pohjoisella pallonpuoliskolla tavallista viileämpää on ollut vain Alaskan pohjoispuolisella Jäämerellä, kun taas Etelänavalla on ollut hyvinkin paljon kylmempää kuin tavallisesti tähän aikaan vuodesta.

Kuluvasta syyskuusta ei nyt ole mitään päiväkohtaisia mittaustuloksia käytettävissäni, mutta La Niñan uudelleenkäynnistys pitänee loppuvuoden sen verran viileänä, ettei ainakaan kuukausikohtaisia globaaleja lämpöennätyksiä ole luvassa. Mieluummin menee loputkin kuukaudet alle edellisen vuoden arvojen, jos pitää veikata.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.