Uutta tietoa Thwaitesin jäätiköstä


Olin kyllä jo nähnyt, että Thwaites-jäätiköstä on uusia juttuja, mutta vasta tri Curryn viikkokatsaus sai päättämään (Linkki), että jospa taas kirjoittaisin siitä.

Kuva 1. Tekijäviite: By Polargeo – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6663318

Melko hyvän yleiskuvan suomeksi Thwaitesin jäätiköstä jäähyllyineen saa TM:n muutaman vuoden takaisesta artikkelista (Linkki). Tekniikan maailman linjaan sopivasti siinä esitellään teknisiä ratkaisuja jäätikön sulamisen estämiseksi, mutta tuodaan aika hyvin esille ne uhka- tai pelottelutekijät, jotka tuohon jäätikköön on liitetty jo pitempään

Koska aioin taustoittaa tämän jutun noita tri Curryn viittaamia artikkeleista laajemmin, niin seuraavaksi otetaan esille tasan vuoden vanha artikkeli (Linkki). Siinä kerrotaan, että lämpimän veden piilossa olevat virrat (rivers) uhkaavat romahduttaa jäätikön. Tämän mainitaan olevan ennennäkemätöntä ilmastonmuutosaikakaudella, muttei väitetä, että ilmastonmuutos olisi lämmittänyt nuo vedet. Artikkelissa viitatut tutkielman löytyvät Linkkejä aiheeseen -luettelosta tämän jutun lopusta.

Nyt sitten tri Curryn seulomiin juttuhin ja niistä ensimmäisenä CCD:n artikkeli (Linkki), jossa kerrotaan, että vulkaaninen lämpö sulattaa jäätiköitä. Artikkelin julkaisijahan on sen verran ilmastokriittinen, että joku voi närkästellä. Mielestäni tämä ei haittaa, koska ensiksikin luotan tri Curryn seulovan pahimmat roskat pois ja toisekseen kaivan esille viitatun alkuperäistutkielman Niin välikäden mahdollisella värikkyydellä ei pitäisi olla paljonkaan meritystä. Ja se ehkä jopa käänteentekevä tutkimus on esitettynä Dziadekin, Ferracciolin ja Gohlin tutkielmassa (Linkki). Lainaus sieltä:

”Our results imply that the behavior of this vulnerable sector of the West Antarctic Ice Sheet is strongly coupled to the dynamics of the underlying lithosphere.” Suomeksi: Tuloksemme viiittavat siihen, että tämä Etelämantereen läntisen mannerjäätikön haavoittuvan alueen käyttäytyminen kytkeytyy vahvasti allaolevan litosfäärin dynamiikkaan.

Toinen tri Curryn viite Thwaitesin suunnalle on alueen lumisateesta tehtyyn Maclennanin ja Lenaertsin tutkimukseen (Linkki). Se pääsisältö on se, että lisääntynyt lumisade alueella voi hidastaa jäätikön sulamisesta aiheutuvaa merenpinnan kohoamista.

Yhteenvetoa

Thwaitesin jäätikkö voi romahtaa, mutta se ei ainkaan aiheudu siitä, että lämmennyt ilma sulattaisi jäätikköä. Pikemminkin päinvastoin, lämmennyt ilma tuo lisää lunta jäätikölle ja kasvattaa sitä. Romahdus voisi johtua lämpimästä sirkumpolaarisesta syvä(väli?)vedestä, joka sulattaa jäähyllyä altapäin. En löytänyt esillä olevista artikkeleista yhtään viitettää siihen, että tuo lämpö olisi lähivuosien ilmastosta kotoisin. Jos lämpö on esim. 1930-luvun tai vielä vanhempia peruja, niin sehän ei juurikaan liity ihmistekoiseen ilmaston lämmitykseen.

Alueen geoterminen lämpö ei näiden tutkimusten valossa sulata erityisemmin tuota jäähyllyä, mutta kylläkin vaikuttaa sen takana olevan mannerjäätikön vakauteen. En usko, että mikään määrä ilmastonvakiointitoimia estäisi geotermisen eli vulkaanisen lämmön siirtymistä mannerjäätikköön.

Mitä pitäisi tehdä? Varautuminen metrin meren pinnan kohoamiseen ei vaikuta aivan järjettömältä tässä tilanteessa. Thwaiten jäätikön tarkkaan tutkimukseen ja seurantaan käytetyt muutamat miljoonat lisäeurot voisivat olla hyvä sijoitus tulevaisuuteen. Sen sijaan ilmastonvakiointitoimiin käytetyt resurssit tuskin tässä auttavat mitään. Vähän pahempaa toki olisi, jos nähtäisiin isomman meteoriitin lähestyvän maapalloa törmäyskurssilla ”ydintalven” terveiset mukanaan ja satsattaisiin pikaiseen ilmaston viilentämiseen ennen sitä.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Thwaites_Glacier (Linkki) Thwaitesista englanniksi Wikipediassa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Circumpolar_deep_water (Linkki) Sirkumpolaarinen syvävesi Wikipediassa. Sehän on lämpimän veden lähde jäähyllyjen sulamisessa, eikä sen lämpö ole tuoreesti meren pinnalta kotoisin.

http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202008042754.pdf (LinkkiPDF) Tea Hirvikosken kaivannaisalan LuK-tutkielmassa on paljon aiheeseen liittyvää suomeksi.

https://tc.copernicus.org/articles/14/2883/2020/ (Linkki) Kelly A. Hogan ja kumppanit vuodelta 2020 Thwaiten jäähyllyn alaisista lämpimistä virtauksista.

https://tc.copernicus.org/articles/14/2869/2020/ (Linkki) Tom A. Jordan ja kumppanit tutkimuksen menetelmistä. Osin samaa sakkia kuin edellisessäkin linkissä.

https://www.nature.com/articles/s41598-019-53190-6 (Linkki) Mallinnustutkimus (Nakayama ja kumppanit, 2019) lämpimän mCDW-virtauksen jään sulatuksesta. Ei kerrota, että vallitseva ilmastonmuutos olisi lämmön lähde.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.