La Ninã toistumassa


Tuli taas luettua NOAA:n ENSO-viikkoraportti (Linkki lataussivulle). Nyt todennäköisyydet ovat sen puolesta, että uusi La Niña alkaa tänä syksynä. Näin siis tulee kaksi La Niñaa peräkkäin pienen katkoksen erottamina. La Ninãlla on ilmastoa välittömästi viilentävä vaikutus, mutta kun ilmakehän lämpöä siirtyy meriin, niin sehän on vähän kuin virtsaaminen housuihinsa pakkasessa, etumerkki vaan toisinpäin. Tosin jos se lämpö palautuu meristä vasta satojen vuosien viiveellä ilmakehään, niin tilanteethan ovat ehtineet sillä välin jo muuttua moneen kertaan.

Kuva 1. Lähde NOAA

Kuvassa 1 näkyy ENSO-historiaa tusinan vuoden ajalta. Jos vertaa kahdta viimeisintä merkitään (vuosi 2021, jaksot MJJ ja JJA), niin näemme, ettei indeksi ole saavuttanut arvoa 0, kuten niissä tapauksissa on käynyt, jolloin sinisellä merkittyä La Ninãã on seurannut joidenkin jaksojen päästä punaisella merkitty El Niño. Vuoden 2011 tilanne on lähinnä nykyistä. Siis kahden peräkkäisen La Ninãn esiintyminen ei ole iso tilastoihme.

Kuva 2. Lähde NOAA

Kuvassa 2 on näkyvissä tuore ennuste, joka tukee raportin lopussa olevaa NOAA:n NCEP-osaston n. kuukauden vanhaa sanallista ennustetta. Ennusteissahan on aina epävarmuutta, kuvan 2 osalta epävarmuus liittyisi enimmäkseen La Ninã -tlan kestoon. Ettei vain ehtisi loppua ennen aikojaan, jolloinka sitten ei tilastoitaisi La Ninã -ilmiötä.

ENSO:n eri vaiheet vaikuttavat laajalti sääilmiöihin (Linkki). Mm. Atlantin hurrikaanit vilkastuvat La Ninãn aikaan. Jos tätä toistumassa olevaa La Ninãã ei ole osattu ottaa hurrikaaniennusteissa huomioon, niin kaudesta 2021 voikin tulla ennustettua vilkkaampi loppukautensa ansiosta. Nimettyjen myrskyjen määrä näyttäisi nyt olevan lukemassa 12 (Linkki). Koska olemme hurrikaanikausien tilastollisen huippukohdan tietämissä, tuon lukeman kertominen kahdella antaisi nyt kohtalaisen ennusteen koko kaudelle. Korkeimmat ennustelukemat tuolla Wikipedian sivulla ovat 24:ää pienempiä, joten voivatpa jäädä kaikki hurrikaaniennusteet alamittaisiksikin. Jouluksi saatamme olla tässä asiassa viisaampia.

Advertisement

2 responses to “La Ninã toistumassa

 1. WordPress on mennyt niin paljon pilalle, ettei isompia kuvia saa napsauttamalla suuremmiksi. Jos nuo kuvat onnistuu avaamaan erilliselle välilehdelle, niin siinä voi olla mahdollisuus tarkempaan tarkasteluun. Sivun suurentaminen (Ctrl+) voi myös auttaa.

  Tykkää

 2. Kiva että voin olla kanssasi samaa mieltä Ninojen seuraamisen suhteen, jos puhutaan ilmaston pitkäaikaisesta lämpenemisestä.
  Pitkäaikaisemmat syklit onkin jo paljon kiinnostavampia.

  Pitkäaikaisia syklejäkin on monenmoisia. Joistakin niistä on esitetty arvailujakin.

  Maan tulivuoritoiminnan aktiivisuudesta ja sen vaihtelusta en tunne kovin monta julkista arvelua. Jotain kuitenkin lie on.

  Nyt kuitenkin voinemme merkitä huomioomme, että viimeisimmästä merkittävästä yksittäisestä tulivuorenpurkauksesta, Pinatubosta 1991 on 30 vuotta. Tämän jälkeen tulivuoriaktiivisuus on ollut varsin alhainen. Se vaikuttaa jo globaaliin säätilaan.

  Mitä sananselitykselle tapahtunee, jos tilanne muuttuu. Alustavasti on jo vilahdellut erilaisia malleja, joilla selittää, jos kylmeneekin paikoin, ajoin tai enemmänkin. Tietänette pappien saarnauslogiikan.

  Käsittääkseni on jo mittaus-’lämmennyt’ huomattavasti alle ennustetun. Jospa tähän tulisikin muutama kunnollinen tulivuorenpurkaus savupilvineen viilentämään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.