Voiko Saharan vihertyminen lisätä Atlantin hurrikaaneja?


Saharasta tulevat pölymyrskyt hillitsevät Atlantin hurrikaanien kehittymistä (Linkki). (Huomautan, että artikkelissa tropical storm on lyhentyneenä muodossa tropical.) Menneisyyden ilmasto-olojen tutkimus on osoittanut Saharan vihertymisen vaikutuksen myös merivirtoihin pölyjen vähenemisen kautta (Linkki).

Sahara on vaarassa vihertyä (Linkki). Tämä voi tapahtua sekä ilmaston muutoksien kautta, että erityisisin ihmistoimin (Linkki), joilla pyritään saamaan kasvipeitettä autiomaaolosuhteisiin.

Vihertyisipä Sahara mistä syystä tahansa ja erityisesti hienojakosimman maa-aineksen ja tuulisimman alueen kohdalta, Saharan pölymyrskyjen Atlantin hurrikaaneja vaimentava vaikutus vähenisi. Varsinkin, jos pölyjen pysyminen maassa Saharan suunnalla aiheutuisi metsänistutuksista ja vastaavista projekteista, nämä sivuvaikutukset olisivat jotensakin rinnasteisia ilmastonmuokkaukseen.

Kun USA:ssa ollaan varsin innokkaita haastamaan kärsitystä vahingosta epäilty vahingonaiheuttaja oikeuteen, niin mitenkähän tässä vielä käykään? Parhaillaankin niitä vahinkoja on syntymässä, mutta syytteistä ei vielä ole havaintoa.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastonmuokkaus (Linkki)

https://atlasofthefuture.org/project/the-sahara-forest-project/ (Linkki) Yksi Saharan viherryttämisprojekteista.

https://www.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=4b5c984e8d924a8fb0d63dd3824d5ab0 (Linkki) Sivu, jolla on Donohue, Roderick, et al (2013) tutkimukseen perustuva vihertymiskuva.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.