BP valmistautuu uusiutuviin, osa 1


Kuva 1.

Alkukevennyksenä kerron, että Tony Heller valittaa siitä (Linkki), etteivät öljy-yhtiöiden shekit saavuta häntä. Minä en valita.

BP:n vuoden 2018 tilastokatsaus julkaistiin tässä kesällä (Linkki). WUWT raportoi siitä syyskuulla (Linkki). Tämä tilastokatsaus ja tulevaisuuteen tähtäävä BP:n Energy Outlook 2018 sisältävät niin paljon hyödylliseltä vaikuttavaa tietoa, että on vähän pakko karsia, ettei tule kaikkea kopioitua blogiin. Rajasin siksi tämän tarkastelun pääosin BP:n uusiutuvaan energiaan liittyvään informaatioon. Kuvasta 1 näkynee, etteivät uusiutuva energia sentään ole pääosassa tilastokatsausta.

Kuva 2.

Kuva 3.

Kuvista 2 ja 3 selviää, että BP on kiinnostunut koboltista ja litiumista, jotka ovat sähköautojen akkujen tärkeimmät raaka-aineet tällä hetkellä. Kuvankaappauksen tekstistä selviää, ettei BP odota kummankaan alkuaineen loppuvan. Sensijaan hintakehitys on molemilla raaka-aineilla kohoava, joka tarkoittanee sitä, etteivät sähköautojen akut halpene enää kovinkaan paljon. Pitemmällä aikavälillä uudet akkukeksinnöt voivat muuttaa tilannetta, mutta niiden markkinoille tulo vie vuosikausia. Koska sähköautosektori on tällä hetkellä kasvussa, ei romuakuistakaan saada merkittävää helpotusta vielä. Kaivostoiminnassakin on halvimmalla hyödynnettävät lähteet yleensä ensimmäisinä käytössä, joten uusien kaivosten perustaminenkaan ei takaa akkujen hintojen pikaista laskua.

Kuva 4. Öljyvarantojen jakaantuminen ja kehitys

Kuva 4 on BP:n päätoiminta-alueelta, eli öljystä. Otin sen tähän mukaan siksikin, että tämä yksi kuva kertoo monta tarinaa. Esimerkiksi sen, että  EU on kääpiö maaöljyssä. Kaaviossahan CIS sisältää Venäjän, jolloin Europe on pääosin EU:ta. Tämä tieto antaa hieman ymmärrystä EU:n energiapolitiikkaankin, ehkä. Toinen havainto kuvasta on, ettei selkeää öljyhuippua ole tullut ainakaan kymmenen vuoden karkeudella tarkasteltuna, vaan maailman öljyvarannot ovat kasvaneet, kun kysyntääkin on ollut. Kolmantena voinee sanoa, että arabiöljy on menettänyt enemmistöasemansa tunnetuissa öljyvarannoissa tällä vuosituhannella. Silti tämäkin tilastoitu öljyvaranto on tynnereissä mitattuna kasvanut, joskaan ei tuotannon riittävyyden suhteen vuosissa mitattuna. Eipä olekaan ihme, että pelottelu öljyhuipusta on siirtynyt vaatimuksiin pitää öljy maassa.

Tälle artikkelille saattaa tulla jatkoa, siksi otsikossakin on osa 1.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.