Tuulisähköä tulee satunnaisesti


Kuva 1. Aineistolähde: Fingrid

Nyt kun tuulee ihan syksyisesti, niin ehkä ei ketään loukkaa, jos esitän pari käppyrää tuulisähkön tuotannosta, käyttäen Fingridin aineistoa (Linkki).  Kuvassa 1 näkyy piste jokaista tämän vuoden tuntia kohti siten, että y-akselilla on sähkön hinta ”fingridyksiköissä” ja x-akselilla tuulsiähkön tuotanto ”toisissa fingridyksiköissä”. Eivät nimittäin olleet ilmoittaneet noita yksiköitä lähdetiedoissaan, joten niitä saa veikata. Itse veikkaan hinnan olevan €/MWh ja tuotannon MW tai MWh/h.

Poistin aineistosta yhden tunnin, jolla hinta oli 2999 yksikköä. Saattaa olla aineistovirhekin, mutta ainakin se olisi tehnyt graafisen esityksen vaikealukuisammaksi. Kuvaan 1 olen piirtänyt punaisen soikion sille alueelle, missä tuotantotasesähkön hinta on ollut korkeahko ja tuulituotanto samalla alhainen. Kuten kuvasta näkyy, ei tuulisähkön tuotantohuippujen aikaan vastaavia hintahuippuja juuri ole. Tässä voi olla pieni tuulisähkön hyötytekijäkin näkyvissä, kun oletan, etteivät nuo hintahuiput johdu tuulisähköstä. Kuvasta 3 ei myöskään löydy viitteitä siihen, että hintahuippu tulisi erityisesti tuulisen kauden keskelle.

Kuvan 1 punainen katkoviiva on sähkön keskihinta, joka siis voisi olla 50€/MWh. Sininen paksu viiva on tuulisähkön tuotannon ja sähkön hinnan korrelaatio, joka selitysasteeltaan on heikko, mutta voi nyt sanoa, ettei sähkön hinta ainakaan kohoa, kun tuulisähkön tuotanto kohoaa. Tuulisähkötukea ei tässä näy.

Kuva 2.

Kuvassa 2 on sama aineisto kuin kuvassa 1 akselit vaihdettuina. Sininen katkoviiva osoittaa tuulituotannon keskiarvoa, joka on n. 1/3 huipusta, jonka voisi olettaa olevan lähellä ilmoitettua kapasiteettiakin. Tässä on siis se tunnettu tosiasia näkyvissä, ettei tuulivoiman rakennettu kapasiteetti tarkoita samaa kuin todellinen tuotanto. Punainen soikio on käsivaralla hieman eri kokoinen kuin edellisessä kuvassa, mutta samoja pisteitä siihen on sisälle osunut. Vasemmassa reunassa on vihreät nuolet osoittelemassa sitä, että tuulisuuden huippuja osuu hyvin halvan sähkön aikaankin. Onhan Tanskassa kuulemma ajoittain maksettu Norjalle, että se ottaisi tuulisähköä vastaan. Sattumaenergia ei katso kysyntää, siitähän tässä varmaankin on esimerkkitapaus.

Kuva 3.

Kuva 3 tuli oikeastaan lisätyksi vain sen varmistamiseksi, ettei punaisella ympäröidyt havainnot johdu tuulisuuden temppuilusta. Ajattelin mahdollisuutta, että ensin tuulee sopivan kovaa, jolloin tuulisähköä tulee hyvin ja sitten tuulee sopimattoman kovaa, jolloin tuulisähkö  katkaistaan. Tämä ei näyttäisi olevan ainakaan tyyppitapaus hintahuipuissa. Niiden syntymekanismi jää toistaiseksi minulle mysteeriksi.

Kerrottakoon, että olin vielä kesän korvalle pörssisähkön ostaja, jolloin maksoin joka tunnilta erikseen määritellyn hinnan, mutta tuo hinta oli kuitenkin karkeasti vuorokausi etukäteen määrätty. Tässä näkyvät hinnat eivät ehkä ole ihan yksi yhteen samoja, mutta joka tapauksessa moninkertaiset tuntihinnan vaihtelut eivät olleet ainutlaatuisia. Nytten ostan Keravan energiaa, joka on tullut ainakin kesän ajan alle pörssikurssin vakiohinnallaan. Eräs etu energiatoimittajan vaihdossani oli se, että kuukausimaksu on nyt pienempi. Energiansiirrossa Carunalla on edelleen reipas kuukausimaksu, josta en pääse eroon tässä asunnossa enkä tässä kaupungissa. Kuukausimaksuthan syövät energiansäästöintoa, kun lasku tulee, vaikkei olisi sähköä käyttänyt ollenkaan.

Mitä Suomen tuulisähköön tulee, niin tämä katsaus ei löytänyt siitä mitään katastrofaalista, vaan päinvastoin, hyvätuulinen keli saattaa vähentää sähkön hintahuippuja. En puutu tässä tuulivoimatukeen enkä moneen muuhunkaan seikkaan. Kuva 3 kertoo ainakin sen, että tuulisuus vaihtelee kesät talvet. Niinhän se vaihtelee sähkön tarvekin, vaan ei samaan tahtiin.

Advertisement

One response to “Tuulisähköä tulee satunnaisesti

  1. Jos jotain voisi vielä lisätä, kun ei artikkeli ollut oikein tuulikriittinen, niin sen, että väite, että aina jossainpäin Suomea tullee, ei pidä oikein paikkaansa. kuvan 3 perusteella. Mikseipä jossain päin voikin vähän tuulla, muttei lähellekään riittävästi tuulivoiman kannalta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.