BP valmistautuu uusiutuviin, osa 2


Kuva 1. BP:n skenaarioita.

Tämä kaksiosainen sarja kertoo öljy-yhtiö BP:stä sen omien tuoreiden raporttien valossa. Sarjan ensimmäisessä osassa oli esillä BP:n tilastokatsaus jo tapahtuneeseen maailmankauppaan ja nyt mennään BP Energy Outlook 2018 -raportin tulevaisuudennäkymiin.  Mitä sitten tulee öljy-yhtiön raporttien luotettavuuteen, niin tietoiset huijaukset aiheuttavat pörssiyhtiölle oikeudenkäyntikuluja, että ainakin minä uskoisin näiden raporttien olevan laadittu ilman isompia tarkoituksellisia vinoumia.

Kuvassa 1 näkyy BP:n olettama tulevaisuus. Kyse on erilaisista tulevaisuusennusteista eli skenaarioista, kun kirkasta kristallipalloa ei ole käytettävissä BP:lläkään. Hauskana yksityiskohtana silmään pistää se, että öljy-yhtiön tulevaisuudessa öljyn menekki ei olennaisesti vähenemässä millään vaihtoehdolla vuoteen 2040 mennessä. Tälle näkemykselle raportista löytyy kyllä järkevähköä perusteluakin. Toin tämän yksityiskohdan tässä esille siksikin, että mielestäni se poikkeaa aika pitkälle ympäristöliikkeiden ”pidetään öljy maassa” -vaatimusten tuottamasta mielikuvasta.

Jos eri BP-skenaarioista jotain tiiviisti yrittää sanoa, niin kaikissa skenaarioissa kokonaisenergian kulutus kasvaa, kuten uusiutuvien ja maakaasun  käyttökin. Ydinenergia myös tuplaantuu nykyisestä, mutta ei kohoa merkittävimmäksi energiamuodoksi missään skenaariossa. Vesivoima ei juuri vaihtele skenaariosta toiseen, mutta on aina jumbosijan tuntumassa. Kivihiili on sitten joissakin skenaarioissa suurin häviäjä, joissakin se pitää nykyisen tasonsa. Kolmessa skenaariossa CO2-päästöt kasvavat nykyisestä ja kahdessa vähenevät.

Kuva 2. Liikennepolttoaineiden kulutusennuste.

Kuvassa 2 sitten näkyy aika pitkälle syy siihen, miksi BP uskoo öljyä menevän tulevaisuudessakin hyvin kaupaksi. Liikennepolttoaineiden menekki lisääntyy ennusteen mukaan OECD:n ulkopuolella. OECD:han käsittää läntisemmän Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Tyynenmeren teollisuusmaat, siis väestönkasvultaan pääosin hitaahkot alueet. BP olettaa, että tämän alueen ulkopuolella sekä väestö että varaus kasvavat, jolloin bensaa kuluu. Ainakin nykyisillä autojen hinnoilla myös se, ettei monellakaan keskiluokkaan kurottautuvalla auton ostajalla ole vara sähköautoon, mutta bensa-autoon on, voisi olla vaikuttamassa öljyn menekkiin.

Kuva 3. Ennuste öljynkulutuksesta.

Raportin oheistaulukosta piirustelin kuvan 3 kuvaajan, jossa nyt sitten lopultakin näkyy se kauan kaivattu öljyhuippu! BP:n ennustama huippu vuoden 2035 tienoilla. Kaksi viimeistä kuvaajaa on käsittääkseni ET-skenaarion mukaisia, mutta kuten kuva 1 kertoo, ei öljyn menekki kovin paljoa vaihtele BP:n eri skenaarioiden välillä.

Tähän loppuun nyt pitäisi sanoa jotain kaunista. BP:n päätavoite on tuottaa sijoittajilleen voittoa omalla osaamisalueellaan, eikä esimerkiksi saattaa maailmaa mahdollisimman nopeasti hiilineutraaliksi. Tällöin skenaariokin on erilainen kuin silloin, kun nimenomaisena tavoitteena on hiilineutraali maailma (Linkki). Silti pidän BP:n kuvaamaa vuoden 2040 maailmaa todennäköisempänä kuin tuota kuviteltua vuoden 2050 hiilineutraalia maailmaa edellisessä linkissä. Jos ajatellaan vaikkapa vuonna 2035 myytäviä hybridiautoja, niin niistähän merkittävä osa on liikenteessä vielä vuonna 2050, Suomessa ehkä jopa kaikki, jotka eivät ole joutuneet kolariin. Ja milläs hybridiauto liikkuu? Bensiinillähän se kulkee.

Jos BP:n kristallipallot näyttäisivät toista, sen sijoittajien etu olisi, että BP pyrkisi pikaisesti kokonaan uusiutuvien energiamuotojan pariin. Nyt tätä näkyä ei ole, ja BP tyytyy nähdäkseni toistaiseksi enemmän tarkkailemaan  kuin loikkaamaan. Samallahan siinä sivusta näkee, miten monet uusiutuvien energiamuotojen yhtiöt ajautuvat konkurssiin. Pitemmällä aikajänteellä BP:n kuitenkin on haettava kasvunsa jostain muualta kuin maaöljypohjaisista liikennepolttoaineista.

 

Linkkejä aiheeseen

https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook.html (Linkki) Sivu, jolta löytyy tämän 2. osan aineisto

https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html (Linkki) Sivu, jolta löytyy 1. osan aineisto

https://en.wikipedia.org/wiki/BP (Linkki) Englanninkielisen Wikipedian artikkeli, josta käy ilmi, että BP ehti jo vähän poltella pyrstöään uusituvissa, joista se on sitten pitkälti vetäytynyt. (Tämä linkki lisätty klo 10.22, siis vähän myöhässä)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.