Pilaako kasvissyöjien suolistokaasut ilmaston?


Roskasaitin alaan hyvin sopivat suolistokaasut pääsevät tänään täällä valloilleen, vaikka mätäkuu juuri päättyikin. Nythän puuhataan armeijallekin kasvisruokapäiviä, jolloin suolistokaasujen tuotanto lisääntyy. Mutta onko tämä uhka ilmastolle?

Taustana tälle artikkelille on muutama havainto: Ilmastopäästöjä tarkastellaan tuotantokeskeisesti. Niinpä lehmien  päästöt on kirjattu, muttei vegaanien päästöjä.  Näin, vaikka: ”Tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi kasvissyöjillä suolikaasuja muodostuu enemmän kuin sekasyöjillä.” Eli voisiko globaali ja miltei yksinomainen veganismi aiheuttaakin sen, että ihmisten suolistokaasujen metaanipäästöt muodostuisivat merkittäväksi uhkatekijäksi ilmastolle? Tätä pyrin tässä selvittämään.

Tunnetut metaanipäästöt

Suot ja kosteikot: 150 Mt/v.
Karja ja lanta, siis maatalous: 115 Mt/v.
Energiavarojen hyödyntäminen: 110 Mt/v.
Kasvit ja metsät: 75 Mt/v.
Riisipellot: 75 Mt/v.
Jätteet ja niiden käsittely: 65 Mt/v.
Biomassan poltto: 40 Mt/v.
Merelliset ilmiöt, joita ei mainittu muualla: 20 Mt/v.
Termitit: 15 Mt/v.
Klatraatit: 10 Mt/v.
Ikirouta: 10 Mt/v.

Tähän se huomautus, että tulvitettujen riisipeltojen päästöt voitaneen laskea kasvisruokavalion päästöiksi jo nyt, mutta karjatalous on kuitenkin suurempi päästölähde.

Ihmisen suolistokaasupäästö

Määrä: 0,5…2,0 l/vrk, josta metaania 0…26%.

Arviolaskenta

Koska tarkempia mittauksia ei ole tiedossani, pyrin tekemään karkean yläraja-arvion, mitä seuraisi yleisestä kasviruokavalioon siirtymisestä pahimmassa tapauksessa. Laskennan yksinkertaistamiseksikin käytin seuraavia arvoja: kaasupäästölisäys/vrk = 1l; siitä metaania n. 0,2l = 0,2 g = 0,0002 kg = 0,0000002 tn; populaatio = 1*10^10 ihmistä (10 miljardia). Tämä antaa päivätuloseksi 2000 tn, josta vuosituotannoksi saadaan 730000 tn eli 0,7 Mt/v.

Johtopäätelmiä

Kun verrataan tuota vuosittaista alle 1 Mt:n arviotulosta tunnettuihin metaanipäästöihin, voin todeta, ettei ilmakehä ja sen metaanipitoisuudet merkittävästi muutu, vaikka ihmiset siirtyisivät kasvissyöjiksi.

Linkkejä aiheeseen

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/eroon_ilmavaivoista_omat_ja_laakarin_keinot (Linkki)

https://fr.wikipedia.org/wiki/Gaz_intestinal (Linkki) Metaanipäästötaulukon lähde.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pieru (Linkki)

https://www.studio55.fi/terveys/article/ovatko-pierusi-normaalin-rajoissa-laakari-kertoo-ilmavaivojen-syyt/5698020 (Linkki)

Advertisement

3 responses to “Pilaako kasvissyöjien suolistokaasut ilmaston?

 1. Intrigööri tässä kysyy vaan, jotta koska vihreät ja muut punertavat kasvissyöjät irtisanoutuvat haitallisista suolistokaasuista, kuten metaanipäästöistä.
  Hiilidioksidin talteenotosta yleisellä tasolla on kyllä jaksettu jauhaa, mutta jokainen kasvismussuttaja voisi huolehtia siitä, etteivät henkilökohtaiset päästöt vapaudu ilmakehään. PIenikin saasteiden lisäys voi olla kohtalokasta!
  Hyviä muovipussejakin lienee vielä saatavissa, jotta biokaasut voitaisiin ottaa talteen ja hyödyntää vaikka kaasukam.., eikun viemällä päästöt kaasukelloon kaasutehtaalle.

  Tykkää

  • Haastava tehtävä. Nythän suomalaiset mahtuiisvat asumaan muutamaan isompaan kerrostaloon, jolloin sellaisen ilmastointijärjestelmään saattaisi olla kannattavaa rakentaa metaanin talteenottojärjestelmä. Suora syöttö biovoimalan ilmanottoon ei ole ehkä toimiva ratkaisu, koska vähäisten metaanimäärien vastapainona asuntojen poistoilmassa on ylimäärin hiilidioksidia ja alentuneesti happea.
   Eipä sillä, talteenottamiensa suolistokaasupussien fillarointi kaasunkeräysasemille pitäisi Vihreät poissa muusta pahanteosta.

   Liked by 1 henkilö

 2. Uusi aluevaltaus Suomelle! Aletaan valmistamaan pieniä polttokennoja kasvissyöjien henkilökohtaiseen käyttöön. Käyttö jatkuvatoimisesti, letku per… ja sähkö akkuun talteen. Akusta voi ladata vaikka sähköpolkupyörää ja maailma pelastuu!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.