Montako suomalaista tapetaan ilmastonvakioinnilla?


Tulipas raflaava otsikko, toivottavasti toimii. Aloitan tarinan taas kerran WUWT-sivuston artikkelista (Linkki), jossa A. Watts esittelee tällä erää tutkimusta helleaaltojen aiheuttamista kuolemista ja ilmastonvakioinnin vaikutuksesta niihin. Poiketen useista aiemmista kerroista, en nyt puutukaan tuohon esiteltyyn tutkimukseen sen tarkemmin, kunhan totean, että ilmastonlämpeneminen lisäisi tutkimuksen mukaan hellekuolemia Lontoossa ja Pariisissa ja ilmastonvakiointi estäisi näitä. Voinee tässä mainita, että Watts ehdottaa myös ratkaisuksi halpaa sähköä, jotta ihmiset saavat ilmastoinnista viilentävää apua.

Otankin kohteeksi edellisestä WUWT-blogista kommentoija mikewaiten linkittämän Gasparrinin ja kumppaneiden tutkielman (Linkki), josta myös kuva 1 on kaapattu. Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu  ylimääräistä kuolleisuutta sekä kylmien että lämpimien jaksojen aikana eri puolilla maapalloa. Wattsin esittelmä tutkielma sijoittuisi kuvassa 1 keskikaavioon punaisella merkittyihin kuvioihin, siis Keski-Euroopan ruutuun. Nyt näemme ensiksikin sen, miten rajoittunut näkökulma alussa mainitussa tutkimuksessa on ollut. Toisekseen näemme erään olennaisen virheen koko ilmastopolitiikassa: ilmastonmuutoksen hyödyt ja haitat kohdistuvatkin eri tavalla eri alueille, vaikka ilmastopolitiikka näkee vain haitat ja nekin kaikille samanlaisina.

Kun siirrymme tarkastelemaan Pohjois-Euroopan ruutua kuvassa 1, meidän pitää ensiksikin huomoida, että tässä tutkimuksessa se tarkoittaa pääosin Britteinsaaria, Fennosskandiasta on mukana vain Tukholma ja Helsinki. Niinpä koko Suomi huomioiden käyrät voisivat olla hieman erilaisia, lämpökuolemat vähäisempiä, lämpenemisen merkitys suurempi eloonjäämisten kannalta jne. Joka tapauksessa kaavion vasemman reunan kuvaamassa tiukimman ilmastopolitiikan skenaariossa kylmäkuolemat alkavat kohoamaan aikasarjan lopussa, kuumuuteen kuolemisen pysyessä melko vakaana. Kun sitten siirrymme oikean reunan RCP8.5-skenaarioon, jossa ilmakehään lasketaan enemmän hiilidioksidia, kylmäkuolemat vähenevät koko aikasarjan ajan ja myös enemmän kuin kuumuuten kuolemat lisääntyvät. Suomen oloissa arvelisin, että kuumuuteen kuolemat olisivat vähäisempiä kuin kaaviossa.

Nyt sitten pääsemme otsikkooni: onko Suomen päättäjät valmiita tekemään päätöksiä, jotka lisäävät suomalaisten kuolemia? Ovatko he valmiita maksamaan muille maille, että tämä kuolettava politiikka voidaan toteuttaa? Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että vastaus varsin ehdottomasti molempiin kysymyksiini on: Kyllä ovat, jopa innokkaasti.

Mitä tasapuolisuus tässä tarkoittaisi? Ensiksikin tietenkin sitä, että ilmastonmuutoksen hyötyjen ja haittojen epätasainen alueellinen jakautuminen tunnustettaisiin. Vaikka ilmakehä onkin yhteinen, eivät lämpöhaitat ja -hyödyt ole yhtäläiset. Toisena askeleena pitäisi sitten miettiä, miten tasaus tehdään niin, että kustannuksetkin jakautuvat oikeudenmukaisesti, eikä ketään pakotettaisi ampumaan omaan jalkaansa tai kuten tässä, omia kansalaisiaan. Tämä on haastava kysymys, enkä varmaankaan osaa vastata täydellisesti.

Oma ideani on ollut, ettei ilmastonvakiointirahaa jaettaisi juurikaan vielä kansainvälisesti, vaan se rahastoitaisiin kansallisesti. Tällöin tulisi huomioitua myös se vaihtoehto, etteivät pahimmat tai edes keskimmäiset uhkakuvat sittenkään toteudu. Kansainvälisesti etukäteen jaettuna rahoitus kohdistuu mm. gepardihattujen lomapursiin ja haaskautuu vääriin teknologioihin ja tehottomiin vakiointitoimiin. Sähköverkkojen ja energiantuotannon vahvistaminen kansainvälisellä tuella ja ilmastointilaitteiden myyminen pahimmassa helleaaltovaarassa oleville alueille voisi toimia pienimmän pahan strategiana lyhyellä jänteellä. Että olisi ilmastointi edes vanhainkodeissa ja sairaaloissa.

Linkkejä aiheeseen

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180627160403.htm (Linkki) SD:n uutisointi Daniel Mitchellin ja kummpaneiden tutkielmasta, joka todennäköisesti on sama kuin Wattsin viittaama.

https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanplh/PIIS2542-5196(17)30156-0.pdf (LinkkiPDF) Koko Gasparrinin ja kumppaneiden tutkielma PDF-tiedostona.

Advertisement

3 responses to “Montako suomalaista tapetaan ilmastonvakioinnilla?

 1. Ettäkö suomalaiset poliitikot alkaisivat ajattelemaan suomalaisten parasta? Ei ennen kuin perussuomalaiset saavat murskaavan 51% äänistä.

  Tykkää

 2. Käyristä näkee että skenaario RCP8.5 tekee monista paikoista maapallolla huonosti ihmisasutukseen soveltuvia, mikä johtaa ilmastopakoilaisuuteen. Ko. skenaario tulee siis välttää vaikka se tulisi erittäin kalliiksi.

  Tykkää

  • Minä en näe tuollaista noista käyristä, joskaan ne eivät kata kaikkia paikkoja.
   Kun ”ylimääräisen kuolemantapaukset” ovat kohonneet 100%, sehän tarkoittaa sitä, että kuolemista tapahtuu kaksinkertaisella nopeudella aiempaan. Tämä on sitten väliaikainen vaihe, kunnes populaatio saavuttaa uuden tasapainotilan. Siis 100% lisäys ei tarkoita, että kaikki kuolevat. Vanhoja ja heikkojahan on aina kuolemassa johonkin syyhyn.
   Ilmastointi vanhainkodeissa riittäisi tämän haitan vähentämiseen jo aika pitkälti.
   Mistä sinä noista käyristä näet sen asumiskelvottomuuden?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.