IS: Ilmastonmuutosta vaarallisempi uhkatekijä löydetty Kiinasta?


Kuva 1.

Toukokuussa uutisoitiin mystisestä CFC-11-lisäyksestä ilmakehään ”Itä-Aasiasta” (Linkki). CFC-11- tai CFC11-koodi tarkoittaa trikloorifluorimetaania (Linkki), joka tunnetaan jäähdyslaitteissa myös lyhenteellä R11. Tämäntyyppisistä aineista puhutaan freoneina yhdisteryhmänä. Nämähän hävittävät sitten ilmakehään jouduttuaan yläilmakehän otsonia, joka taas suojelee meitä auringon ultraviolettisäteilyltä.

Nyt Ilta-Sanomissa uutisoidaan syyllisten löytymisestä Kiinasta (Linkki). Kyse on pienistä jääkaappitehtaista, joissa on jatkuvasti käytetty freoneja. Artikkelissa mainittu Xingfun kaupunki muuten saattaa olla Helsinkiäkin pienempi, kun siitä ei löydy netistä tietoja. Shandongin provinssi on sentään 100 miljoonan asukaan alue, jolloin kotimarkkinat jääkaappitehtaalla voivat olla ihan riittävät.

Kun IS väittää otsonikadon olevan ilmastonmuutosta vaarallisempi ilmiö, nappasin tämän otsikkooni, vaikka voikin olla vaikeaa uskoa, että mikään voisi olla ilmastonmuutosta vaarallisempaa. Toisaalta löytyy EIA-arvio (Linkki), että tämä kiinalainen ilmastouhka vastaisi jopa 20 hiilivoimalaa. Koska CFC-yhdisteet eli freonit toimivat ilmakehässä myös erittäin tehokkaina lämpösäteilyn eristäjinä (”kasvihuonekaasuina”), tuo uhka-arvio ehkä sisältää vain päästöjen tämän merkityksen, eikä otsonikatovaikutusta. Tuon artikkelin mukaan päästölähde olisikin lämmöneristetehtailla. Artikkelikuvassa näkyy polyuretaanivaahtoa. Sen eräs vaahdotusvaihtoehto on perustunut freoneihin. Verrattuna jääkaappitehtaisiin freonien käyttö vaahtomuovien valmistukseen johtaisi helpommin ilmastopäästöihin. Jääkaappivalmistajanhan ei ole tarkoitus laskea jäähdytysainetta karkuun, mutta vaahtomuovin valmistajalle vaahdotusaine on tehtävänsä tehnyt eikä sen elinkaari sittemmin ole tuotteen käytön kannalta merkittävä.

Haluttessaan Kiinan viranomaiset voisivat varmaankin selvittää, onko CFC-11-lähteet pääosin teollisuusalueilla vaiko asuntolueilla. Jälkimmäinen havainto viittaisi silloin enemmän lämmöneristeisiin kuin jääkaappien kylmäaineisiin. Tokihan jääkaapeissa ja pakastimissa on lämmöneristeitä, että voisihan se ehkä silti olla jääkaappi. se päästölähde. Vaikka eriste onkin ilmatiiviisti suljettuna, freonien voisi olettaa tihkuvan muovisten osien läpi huoneilmaan.

Pakkohan tässä on sanoa, että tätähän minä olen tarkoittanut, kun olen puhunut vapaan saastutuksen vyöhykkeistä. Oikeastaan ihmettelyn aiheeksi jää, miksi tästä hälistään juuri nyt. Nimittäin Kiinahan on luvannut jo vuonna 2013 lopettaa freonien käytön vuoteen 2030 mennessä (Linkki). Olisiko hälinän takana juurikin se, että kaikilla tavoin elintasoaan kohottavat kiinalaiset ovat nyt alkaneet käyttää runsaammin freonipäästöjä aiheuttavia tuotteita, olipa sitten kyse jääkaappien jäähdytysaineista tai lämmöneristeistä? Ristiriitaisuutta uutisoinneissa on sikäli, että nyt puhutaankin laittomista CFC-tuotteista ja väitetään jääkaappitehtaan joutuneen suljetuksi freonien vuoksi.

Kuva 1 on tässä liittämässä minua syyllisten joukkoon. Nimittäin muutamia vuosia sitten Upo-merkkinen italialaisvalmisteinen jää-pakastinkaappini alkoi irtisanoa itseään ja menin ostamaan tunnettujen kiinalaismerkkien valmistaman jääkaapin. Olettaisin kuitenkin, että laite on tyyppihyväksytty jossain EU-virastossa joskus ja siinä yhteydessä todettu freonittomaksi. Edelleen toivon, ettei tuotannossa ole tapahtunut säästöihin tähtäävää muutosta väärässä kohdassa.

Linkkejä aiheeseen

https://www.coolingpost.com/world-news/cfc11-widely-produced-in-china/ (Linkki) Kylmälaitealan julkaisu, jossa CFC-11 näyttäisi esiintyvän vain vaahdotusroolissa, mutta kylläkin juuri kylmälaitteiden eristeissä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/CFC-yhdisteet (Linkki) Freoneista lyhyesti.

Mainokset

2 responses to “IS: Ilmastonmuutosta vaarallisempi uhkatekijä löydetty Kiinasta?

  1. Kauniit ja kaikinpuolin hyvät aikomukset kilpistyvät Kiinassa usein setelipinoista rakennettuihin muureihin. Epäilen vahvasti, lakataanko Kiinassa koskaan käyttämästä CFC-11:a ja muita vaarallisia aineita.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.