Tietämättömyyden pimittäminen paljastui Etelämantereelta


Itäinen Etelämanner oli tieteilijöiden mielestä maanjäristyksistä vapaata, vakaata aluetta. Vankkana perusteluna oli, ettei maanjäristyksiä ollut havaittu. Nyt sitten saadaankin toisenlainen kuva asiasta (Linkki). Maanjäristyksiä esiintyy melko tiheästi, jos ei kovin voimakkaina.  Havaintojen puutteen syynä olikin se, ettei oltu mitattu. Nyt opittiin se, että et tiedä sitä, mitä ei ole mitattu. Voihan tässä olla myös sitäkin, että tietelijän pitää esittää tietävää, vaikka oikeasti olisikin tietämätön, kuten tässä tapauksessa on paljastunut. Kutsuisin tätä tietämättömyyden pimittämiseksi, mikä taitaa olla ihan inhimillinen piirre.

Kovin suurta muutosta ilmastomalleihin tästä uudesta havainnosta en kuitenkaan usko seuraavan. Etelämanner on laaja ja maanjäristykset saattavat edistää mannerjään virtausta mereen, mutta koska mämä jäävirrat tulevat kuitenkin erikseen mitatuiksi sieltä loppupäästä, ei tältä osin suurta virhettä ole oletettavissa nykyarvoissa. Ehkä jotkut jäävirtojen kiihtymiset saadaan siirrettyä maanjäristysten piikkiin ilmastonlämpenemiseltä ja näin tehtyä korjaus pitemmän ajan merenpinnan korkeusennusteisiin?

2 responses to “Tietämättömyyden pimittäminen paljastui Etelämantereelta

  1. Ei tuon sinänsä pitäisi olla ollut yllätys. Havaiji – järistyksiä – laavavirtaukset jne. Etelämantereella on huomattavan aktiivista vulkaanista toimintaa. Tyynen meren laatan rajapinta jatkuu Chilen rannikolta etelään. Jään ”huolestuttava” sulaminen altapäin johtuu juuri vulkaanisesta toiminnasta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.