Atlantin hurrikaanikaudesta 2018 veikataan keskimääräisehköä


Kuva 1. Veikkaukset hurrikaanikaudelle. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Atlantic_hurricane_season

Nyt alkaa jo miltei olla sääntö kuin poikkeus, että virallisen 1.6…30.11 Atlantin hurrikaanikauden ulkopuolella ilmenee pyörremyrsky. Niinpä nytkin nimetty trooppinen myrsky Alberto ehti jo sammuakin ennen kauden 2018 avajaispäivää (Linkki).

Historia on osoittanut, etteivät hurrikaaniennusteet ole kovinkaan tarkkoja puoli vuotta ennen kautta, mutta sitten kun kausi on menossa, hurrikaanin syntymisestä ja radasta pystytään antamaan hyödyllistä tietoa. Voidaanhan kysyä, että mikäli tämä kausi olisi juuri niin vilkas kuin ennustetaan, kuinka paljon tätä ennakkotietoa voitaisiin hyödyntää Floridassa? Eihän yleisennuste kerro mitään tarkempaa ajankohdista eikä pyörremyrskyjen radoista. Alberto nyt osui Floridan mantereisempaan osaan, mutta sitähän ei näistä ennusteista voinut päätellä.

Oma vakioennusteeni on veikkausten yläpäästä, mutta jos 20% haarukka huomioidaan, nimettyjen myrskyjen luokassa vain TSR:n toukokuun yllättävän alhainen veikkaus jää ulkopuolelle. Muissa luokissa ainakin TSR menee ali ja NSCU yli. TSR:n toukokuun veikkausta lukuunottamatta ennusteiden voidaan sanoa olevan lievästi yli keskimääräisen.

Kuva 2. Globaali pyörremyrskyjen yleistilanne. Lähde: http://tropical.atmos.colostate.edu/Realtime/

Aiemmista vuosista poiketen lisään tällä kertaa kuvan 2, joka kertoo globaalin yleistilanteen pyörremyrskyjen esiintymisestä tällä kaudella. Huomioitava, että eteläisen pallonpuoliskon kausi päättyy kesäkuun loppuun.

Alberton varalähdöstä huolimatta lähes kaikki pohjoisen pallonpuoliskonkin pyörremyrskyisyysmittarit ovat alle keskiarvon. Vain nimettyjen myrskyjen lukumäärä on juuri Alberton verran yli keskiarvon tässä vaiheessa. Eteläisen pallonpuoliskon kausi näyttäisi jäävät kaikilla mittareilla alle keskiaktiivisuuden. Sopii kysyä, onko media tuonut riittävästi tätä faktaa esille Suomessakaan? Kukin yksittäinen pyörremyrskyhän on luonnostaan mediasensaatio ja jos vielä tulee isoja vahinkoja asutuilla alueilla, ilmastonmuutosta huudetaan syylliseksi. Vaan mikäli tosiasiassa myrskyt ovatkin tyyntyneet ja/tai vähentyneet, ei ilmastonmuutosta siitä syytetä, tuskin edes tilastofaktaa kerrotaan.

Mikäli ylivoimaisia esteitä ei ilmaannu eikä laiskuus yllätä, pyörremyrskyt ovat tässä blogissa esillä vielä ainakin kauden huipun tietämissä ja kauden päätyttyä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.