Iloisia uutisia Wisconsinin kivihiilituhkan molybdeenista


Kuva 1. Wisconsin punaisena USA:n kartalla. Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_of_USA_WI.svg

Wisconsin on USA:n osavaltio, joka käyttää (sähkö)energian tuotantoonsa miltei yksinomaan kivihiiltä, vaikkei siellä olekaan kivihiilikaivoksia. Runsaasti kivihiiltä poltettaessa muodostuu myös paljon kivihiilituhkaa, jota Wiskonsinissakin on käytetty mm. täytemaana tienrakennukseen.

Kivihiilituhkassa on runsas valikoima enempi tai vähempi terveydelle haitallisia raskasmetalleja (Linkki). Eräs tuhkan raskasmetalli on molybdeeni, joka pieninä pitoisuuksina on elimistölle välttämätön alkuaine, mutta liika on liikaa hivenaineissakin.

Molybdeenilla tunnetaan mm. kohtuullisen vesiliukoisia oksideja, joten kun Wisconsinissa löydettiin kaivovesistä liiallisia molybdeenipitoisuuksia, epäilykset kääntyivät kivihiilituhkaan. Nyt kuitenkin Duken yliopiston tutkijat ovat isotooppivertailulla selvittäneet (Linkki), että vanhimmissa Wisconsinin pohjavesissä on korkeimmat molybdeenipitoisuudet, mikä sulkee kivihiilituhkan pois epäilynalaisuudesta. Tämähän on iloinen uutinen, epäilemättä. Mm. Science Daily uutisoi tästä (Linkki).

Miten tässä sitten välillä pääsi käymään niin, että pohjavesien korkeista molybdeenipitoisuuksistä epäiltiin kivihiilituhkaa? Vaikuttaa siltä, ettei molybdeenipitoisuuksia oltu aiemmin mitattu, jolloin uudet mittaukset tulkittiin pitoisuuksien kohoamiseksi, koska ne ylittivät sallitut juomaveden rajat. Toisekseen tietenkin kivihiilestä ja sen tuhkasta on syytäkin epäillä pahaa. Eihän viitattu tutkimuskaan tee tuota tuhkaa haitattomaksi aineeksi.

Koska mistään molybdeenimyrkytyksestä ei ole uutisoitu, voinee olettaa, että Wisconsinin molybdeenivedet eivät ole isompia haittoja aiheuttaneet. Sallitut pitoisuusrajathan on asetettu varmuuden vuoksikin niin, että pitoisuuden vähäinen ylittäminen ei ole useimmille ihmisille mitenkään haitallista.

Ehkä tästä oppivat myös uhkapainotteisuuteen taipuvaiset ympäristösäikähtäjät. Asiat eivät aina ole niin huonosti, että pahin mahdollisuus toteutuisi. Eikä ensimmäinen epäiltykään ole aina syyllinen.

Julkaisuviite

Jennifer S. Harkness, Thomas H. Darrah, Myles T. Moore, Colin J. Whyte, Paul D. Mathewson, Tyson Cook, Avner Vengosh. Naturally Occurring versus Anthropogenic Sources of Elevated Molybdenum in Groundwater: Evidence for Geogenic Contamination from Southeast Wisconsin, United States. Environmental Science & Technology, 2017; DOI: 10.1021/acs.est.7b03716

Linkkejä aiheeseen

http://www.cleanwisconsin.org/coal-ash-report/ (Linkki) Eräs ilmeisesti väärää tietoa levittänyt sivusto. Arvatenkin hyvässä tarkoituksessa.

https://sierraclub.org/wisconsin/coal-ash-pollution-wi-case-studies (Linkki) Sierra Clubin tieteen valossa aiheetonta ympäristöpelottelua.

http://midwestenergynews.com/2014/11/18/study-wisconsin-groundwater-contaminated-by-coal-ash/ (Linkki) Vanhempi tutkimus on löytänyt korrelaatiota kivihiilituhkan esiintymien ja molybdeeniesiintymien välillä. Tilastollista osaamattomuuttako?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Molybdeeni (Linkki) Wikipedian molybdeeni-artikkeli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.