Teollinen tuulivoimala-alue vähentää pellon satoa?


Kuvan 1 tapaan teollisia tuulivoimala-alueita eli kivapuheena tuulipuistoja on varsin usein rakennettu pelloille. Enkä olekaan aiemmin kuullut pelloille aiheutuneista haitoista tässä teollisuuden levittämisessä maatalousmaalle. Vaan nyt uusi Kiinassa tehty tutkimus antaa ymmärtää (Linkki), että satoisuus vähenee tuulivoimalan lähellä olevalla peltoalalla.

Sellainen mielikuva tutkimuksesta jää, että tämä tuulivoimaloiden aiheuttama vahinko olisi vielä ehkä siedettävissä, jos tuulivoimaloista ei olisi muuta haittaa. Jotenkin ironista kylläkin, että tutkimuksen mukaan tuulivoimalat kohottavat alueen lämpötilaa, vaikka niiden perusideana on lämpötilan hillintä.

Peruslähtökohtanahan tuulivoimala ei reagoi sähkön kysyntään vaan tuuleen. Edullista tuulinergian varastoa ei ole löydetty kuluneina vuosikymmeninä, joten tuulienergia tarvitsee suhteessa kapasiteettiinsa säätövoimaa. Tuulisähkö on siis oikeastaan eri tuote kuin esim. vesivoimalan sähkö.  Tosin saatoin hieman liioitella, edullinen tanskalaisen tuulisähkön varasto on Norja. Norja kuulemma ostaa Tanskan dumppaamaa sähköä hilliten vesivoimaloitaan ja myy sitten tyynemmällä ilmalla parempihintaista sähköä Tanskaan. Tämä on erittäin edullista Norjalle.

Wikipedian mukaan Kiina ei ole ainakaan lähitulevaisuudessa luopumassa tuulivoiman kehittämisestä (Linkki). En muuten tätä olisi maininnut, mutta kun sellainen väite sattui jossakin silmiini, niin tulipa tarkastettua. Kiina on rakentanut eniten maailmassa tuulivoimakapasiteettia, mutta ei ole saanut niistä vastavaa tehoa tuotantoon kuin USA. Viittaamani uusi kiinalaistutkimus saattaa olla merkkinä asennemuutoksesta Kiinassa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.