Hengellisyys, kirkko ja ilmastonmuutos


Tähän alkuun pieni varoituksen sana uskontoallergisille ihmisille. Tämä artikkeli painottuu poikkeuksellisesti hengellisiin kysymyksiin ja sisältää runsaasti henkilökohtaisia mielipiteitäni ja uskontunnustusta. Jos arvelet saavasi näppylöitä, ehkä voit palata lukemaan vasta seuraavaa artikkelia.

Pidän siis itseäni kristittynä ja uskon Jeesukseen Herranani ja Jumalanani. Hän meitä syntisiä armahtakoon! Ettei tämä ehkä ole paljokaan näkynyt aiemmin, johtuu ainakin osittain siitä, että ilmastokysymys menee pitkälti maallisen regimentin alueeseen. Lyhyesti sanottuna maallinen regimentti on se, mitä voimme nähdä ja käsin koskea, hengellinen regimentti on näkymätön, metafyysinen juttu.

Teologia on nimensä mukaan kristillisessä ympäristössä oppia Jumalasta. Mikäpä voisi enempää ollakaan hengellisen regimentin alueella? Sikseen saattaa olla jollekulle iso yllätys, että teologian valtavirta onkin nykymaailmassa täysin maallisen regimentin puolella. Sanoisin, että se on valeteologiaa, oppia ihmisten uskonnollisista käsityksistä. Osmo Tiililä aavisti tämän seuraukset jo 50-luvulla vastustaessaan ns. liberaaliteologiaa (Linkki). Teologian osalta kyse on ollut myös antautumisesta materialisiselle tieteelle ja sen periaatteille. Nehän tietenkin ovatkin maallisessa regimentissä.

Ehkä kehitystä voisi kuvata niinkin, että kun ihmisten maallistuminen on kirkossa havaittu, kirkon siirtyminen enemmän ja enemmän maalliseen regimenttiin, eli kirkon maallistuminen, saakin kirkon organisaationa näyttäytymään vallitsevan kehityssunnan tienviitalta? Viitassa ei ihan lue ”Tämä tie vie Helsinkiin”, mutta vähän sinne päin, arvelen. Hyvistä aikomuksista kyse varmaankin.

Kirkko (tarkoittaa tässä aina Suomen ev. lut. kirkkoa, ellei muuta mainita) julkaisi vuonna 2008 kiitollisuus, kunnioitus, kohtuus -otsikolla oman ilmasto-ohjelmansa (Linkki). Joo, pienin kirjaimin on koko otsikko opuksen kannessa. Ei sen sisältöä tietenkään voi täysin lytätä, tarkoitus on ollut varmaan hyvä. Mutta kyllähän se muutamasta viittauksesta Jumalaan ja Raamattuun huolimatta on hyvin maallinen opus. Sopii siis edellä kuvattuun siirtymään maalliseen regimenttiin, jota voisi kuvata näinkin: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.

Kuvassa 1 on kuvankaappaus kirkon ilmasto-oppaasta sivulta 54. Ensiksikin pyydän sinua kuvittelemaan Jeesusta saarnaamaan tästä. Minulle tulee huvittunut olo kuvitellessani asiaa, koska Jeesuksen opetukset ovat ikuisia, mutta tämä on heti vanhentunut, esimerkiksi ympäristöhaitallisten elohopealamppujen osalta. Niiden lanseeraaminen juuri ennen LED-valaisimien yleistymistä lienee ollut ympäristörikos. Toisekseen ainakin tässä kaappauksessa sanat on osoitettu rikkaille, ehkä jopa miljonääreille. Köyhä ja vaatimaton kristittyhän asuu Suomessa kerrostalossa, jolloin ohjeista harva on toteuttamiskelpoinen. Jotkut aidommat hengemiehet ovatkin kiinnittäneet siihen huomiota, miten ilmastonvakiointi kurjistaa köyhimpiä. Tässä on vähän samaa sävyä. Sähkölämmityshän on asuntoa ostettaessa tai vuokrattaessa ”annettu ominaisuus”, ettei sen vaihto köyhälle onnistu, jos on edes mahdollista. Sähkölämmitteisessä asunnossa sitten nuo lampunvaihdot ovat miltei yksi hailea energian kannalta. Jos hehkulampusta tulee enemmän lämpöä, niin vähemmän sähköä menee sitten patteriin. Vaan kirkkokin saattaa olla halukas köyhien kurjistamiseen sähkölämmitystä syrjimällä vaikkapa verotuksen kautta?  Ihan vielä pienenä sivuhuomautuksena, että kun sähkölämmitys on suuripäästöistä kirkon julistamana, niin sähköautoilu on päästötöntä verottajan mielestä.

Kuvassa 2 on sitten vähän lähteitä näkyvissä ja kotimaista porkkanaa, mikä laitettakoon plussana merkille. Euroopan unionin ilmastopolitiikkaa kirkkokin näyttäisi seurailevan. Kokonaisuutenaan EU:n ilmastopolitiikka on lisännyt ilmakehän CO2-pitoisuutta, mistä monet Luojan luomat olennot ovat kiitollisia. Vaan päinvastaiseen väitetään pyrkimyksen olevan.

Tässä vaiheessa saattaisi nousta esille kysymys siitä, mitä tässä kirkolla tehdään, koska samat ohjeet löytyisivät EU:ltä ja erilaisista ympäristötietokanavista. Tätä ovat kirkon ilmasto-oppaan kirjoittajatkin miettineet ja löytäneet kirkolle tehtävän: aivopesussa sille uskotaan löytyvän roolia, kuten kuvan 3 alimmat rivit kertovat.

Eihän kirkko vain ilmoittaudu tukemaan kurjistavia tuulivoimaloita ja energiaköyhyyttä taloustieteilijä Sternin korvatessa Jeesuksen opin lähteenä? Jos ajatellaan ensiksikin ilmastotieteen ennustekykyisyyttä, se on parhaimmillaankin vain kohtuullista tasoa. Kun sitten siihen lisätään taloustieteen korkeintaan kohtuullinen ennustekykyisyys, lopputuloksena ei voine olla kovin kaksinen ennuste. Mutta tästä kirkko löytääkin itselleen roolin, jota kutsun aivopesuksi, siis esteiden raivaaminen Sternin opetuksilta ja ilmastonvakioinnilta.

Nyt menee niin pahasti taas kirkon roimimiseksi, että otetaan vähän positiivista väliin, eli kuvassa 4 on kirkon lepopäiväsuositus, tavallaan älä osta mitään sunnuntaina -vihje. Kokonaisuuden kannalta, jos riittävän moni noudattaisi tätä ohjetta, sunnuntai olisi lepopäivä useammalle kaupan työntekijällekin. Samalla voisi tulla pientä energiasäästöä, kun ei vasiten lähdettäisi mammonanpalvontakeskukseen yhtenä päivänä, vaan ostokset tehtäisiin pääosin työmatkalta palattaessa hyvin vähin lisäkilometrein.

Huomasitte varmaan nyt sunnuntaiaukiolojen vapautuessa kirkon rummutuksen lepopäivän puolesta? Joo, en minäkään. Lepopäivän pyhittäminen on sentään Raamatusta kotoisin, ettei sitä voine ihan hengettömänä ohjeena pitää?

Jos menen vielä yleisempään tasoon, niin ilmasto kaikkialle ulottuvana sopii melko mukavasti kaikkialla läsnäolevan metafyysisen olennon korvaajaksi. Kaiken lisäksi ilmaston uskotaan kostavan ainakin kolmanteen ja neljänteen polveen meidän syntimme meidän lapsillemme. Kukapa ei haluaisi välttää tuollaista kostoa.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Osmo_Tiilil%C3%A4 (Linkki) Artikkeli Osmo Tiililästä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sternin_raportti (Linkki) Wikiartikkeli Sternin raportista. Pääväitteistä sadon väheneminen hiilidioksia lisäämällä on typeryyttä, myrskyjen lisääntyminen vailla näyttöä, kylmäkuolleisuuden väheminen ohitettu, Ei jatkoon.

https://yle.fi/uutiset/3-6915714 (Linkki) Arkkipiispana esiintyvä Mäkinen kertoo IPCC:n tukijoiden olevan nykyajan profeettoja. Sopii hyvin maallisen regimentin piispalle.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2013/11/uskonnot-loytavat-toisensa-ja-yhteisen.html (Linkki) Palautetta profeettojen tekijälle.

https://yle.fi/uutiset/3-8078506 (Linkki) Katolisen kirkon paavi on huomannut ilmaston mainiot opilliset ominaisuudet.

3 responses to “Hengellisyys, kirkko ja ilmastonmuutos

  1. En ole osannut ajatella noin hienosti, että ilmasto tai hengitysilma olisi kuin aina läsnäolevan jumalolennon henkäys. Saastuttaminen tai savolaisittain sanottuna ilimanpilluu on sitten pahempi synti. Onneksi hiilidioksidi ei lie synnillistä, vaan luomakunnalle siunauksellista.
    Mitkähän ovat Suomen kirkkojen omat päästöt? Tuskinpa arkkihiippari kollegoineen on laskenut energian ja sähkön kulutusta noin 800 kirkossa, sadoissa seurakuntataloissa ja kappeleissa, sekä peruslämpöä piispojen ja muiden liperistien viinikellareissa. Kirkko ja seurakunnat ovat yhdessä hyvinkin suuri erilaisten kiinteistöjen ja vuokra-asuntojen omistaja.
    Pikaisella haeskelulla ei selvinnyt, ovatko em. kirkkojen luvussa mukana Suomen ortodoksiset kirkot, joita on ainakin sata, ilman muita rakennuksia. Omat kirkkonsa ja toimitilansa on kymmenillä muillakin uskovaisten kansanryhmillä. Monien piispojenkin ihannoimia moskeijoitakin on jo liki sata. Ennusteiden mukaan islam kasvaa Suomessakin lujaa ja vaatii lisää moskeijoita.

    Tykkää

  2. oikein hyvä, että valotat uskonnollisten tahojen ilmastovirityksiä. Paavi on pannut kaiken peliin, jopa niin, että kohta meitä kriittisempiä ”ilmastonmuutos”epäilijöitä kohtaa vähintäänkin kadotus! :)

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.