Nyt tuulee Karibialla


Kuva 1. Tuore trooppisten myrskyjen ja hurrikaani Irman tilanne kartalla. Kuvankaappauslähde: NOAA

Atlantin hurrikaanikaudella olen tapanani pitänyt kirjoittaa puolivälin raportin. Hurrikaanikaudesta 2017 näyttäisi tulevan Atlantilla keskimääräistä vilkkaampi ja myös  ennustettua vilkaampi, ellei nyt sitten oma kolmen ja puolen vuoden vanha ennusteeni osu, ks. kuva 2. Tilanne kuvastanee sitäkin, että hurrikaanikaudelle etukäteen ilmastotieteellisesti ennustetulla hurrikaanimäärällä on lähinnä  viihdearvoa, jos vakioveikkaus antaa joskuskaan paremman tuloksen. Eihän ennusteisiin sisälly edes aluevihjeitä, ettei niiden perusteella voi ryhtyä oikein mihinkään varotoimiinkaan. Ihan eri asia on sitten kuvan 1 tilanne, kun satelliiteista on paikannettu alkanut trooppinen myrsky. Sen reitin ennusteet osuvat jo hyödyllisemmin kohdilleen.

Kuva 2. Aineistolähde: Wikipedia.

Globaali tarkastelu menikin nyt vaikeammaksi, kun Weatherbell tuntuu laittavan kaiken aiemmin tarjolla olleen aineistonsa piiloon. Ehkä olisivat saataville maksamalla?  Linkkilistalleni lisätyn Koloradon yliopiston sivulta näkyy, että globaalisti vuosi 2017 on ollut toistaiseksi vain sen verran keskimääräistä vaisumpi, että keskimääräisestäkin voi hyvin puhua.

USA säästyi Obaman presidenttikauden ajan ja vähän pitempäänkin suurhurrikaanien rantautumiselta. Nyt Trumpin kauden alussa rapa lentää, sillä NOAA ennustaa Irman iskevän Floridaan suurhurrikaanina. Vasta oli Harveyn isku Teksasiin tappavalla voimalla. Harvey oli sikäli erikoinen hurrikaani, että se ehti jo kuolla trooppisen pyörremyrskyvaiheensa jälkeen, mutta heräsi sitten uudestaan henkiin Meksikon lahdella voimistuen aina 4. luokan hurrikaaniksi, eli suurhurrikaaniksi asti.

4 responses to “Nyt tuulee Karibialla

 1. Nyt kannattaisi pohtia mitä Floridassa olisi tapahtunut, jos sähkön tuotanto olisi pelkästään tuuli- ja aurinkovoimaan perustuvaa ja koko autokanta sähköautoja.

  Liked by 1 henkilö

  • Ei mitään. Tuulten voimakkuutta on hypetetty valtavasti (”Florida on ilmeisesti säästynyt pahimmilta vahingoilta, mutta ihmishenkiä on silti menetetty”). Lisäksi syyllinen on löydetty (”Kaikien aikojen luonnonmullistusvuosi” ”ilmastonmuutoksen kieltäjä Trump”).

   Ratkaisuna on sammuttaa vessan valo, äänestää mahdollisimman arvoliberaaleja ehdokkaita, ja laittaa reilun kaupan ™ kahviin soijamaitoa. Lisäksi Greenpeacen tili FI25 8000 1870 6199 97 odottaa lahjoituksiasi (”emme ole velvollisia tekemään raporttia rahan käytöstä, mutta sijoitamme sen itsellemme tuottavasti esimerkiksi sijoittamalla mainoksia öljy-yhtiöiden rakenteisiin”).

   Tykkää

  • Kiitos linkistä. Kun Floridassa suljettiin ydinvoimaloitakin, ei vertailu niiden ja uusiutuvaa energiaa käyttävien voimaloiden välillä anna isoa eroa sähköntuotannossa. Sensijaan nuo sähkökulkimet olisivat varmaankin kuolemanloukkoja bensiiniautoihin verrattuna. Toki bensapulaakin esiintyi.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.