Ilmastonmuutos todennäköisimmin kasvattaa maaperän hiilinieluja


Eräs ilmastopelottelun muoto on ollut pelotella maaperän hiilivarannon haihtumisella ilmakehään, mikäli ihmistekoinen ilmastonmuutos jatkuu (Linkki). ”Toisaalta lämpenevä ilmasto saattaa vapauttaa yhä enemmän lämmittävää hiilidioksidia ilmakehään.”  Epäilemättä tällaisiakin tilanteita voidaan löytää, mutta kun tutkijat tarkastelivat laajasti aiempia mittaustuloksia, näytti siltä, että pääosin maaperän hiilivarannot eli -nielut kasvavat ilmaston lämmetessä ja CO2-pitoisuuden lisääntyessä.

Yuen ja kumppaneiden tutkielmassa on asiaa tarkasteltu useamman muuttajan osalta samanaikaisesti. Tulos näyttäisi huomattavasti vähentävän aiempaa epävarmuutta ja samalla supistavan pelottelun mahdollisuuksia. Hiilidioksidilisäys ilmakehään tai ilmaston lämpeneminen eivät vähennä maaperän hiilivarantoa vaan lisäävät sitä, sekä yhdessä että erikseen. Koska maaperässä esiintyy paikoin hiilivajetta, tätä voitaneen pitää yhtenä ilmastonmuutoksen hyödyllisenä ominaisuutena, jos ilmastonmuutos tapahtuu lämpimämpään suuntaan.

Tutkielma viite

Yue, K., Fornara, D.A., Yang, W., Peng, Y., Peng, C., Liu, Z. and Wu, F. 2017. Influence of multiple global change drivers on terrestrial carbon storage: additive effects are common. Ecology Letters 20: 663-672.

Linkkejä aiheeseen

http://www.co2science.org/articles/V20/aug/a15.php (Linkki) Oudosti tämä tuntuu ainoalta netistä löytyvältä tutkimuksen uutisoinnilta tms. Myös WUWT linkittää tähän.

Mainokset

2 responses to “Ilmastonmuutos todennäköisimmin kasvattaa maaperän hiilinieluja

  1. Paleogeologian ja- klimatologian tutkijoille tämä asia on ollut ”pässinlihaa” jo vuosikymmenet. 280 miljoonaa vuotta sitten CO2-pitoisuus oli noussut 2500 ppm:aan ja kaikki elämä kukoisti. Maapallo ei palanut ”karrelle” mitä IPCC väittää tapahtuvaksi, jos 400ppm nousee vielä vajaalla sadalla. Suosittelen (taas) lukemaan:
    ** Juha Pekka Lunkka: Maapallon ilmastohistoria **
    Sen luettuaan nukkuu yönsä rauhassa, enintään ’leppoisa’ mörkö tulee hetkittäin uniin ja sanoo:
    ”Pöö – ei mitään pelättävää…”

    Liked by 1 henkilö

  2. Päivitysilmoitus: Iso polina vaikuttaa ilmastoon globaalisti | Roskasaitti·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.