Globaali merijäälaajuus ennätysalhaalla


Sunshinehours on erikoinen ilmastoblogisivusto (Linkki), josta löytyy myös globaalin merijään laajuusseurantaa (Linkki). Ehkä paremminkin, että merijääseurannan lisäksi blogista löytyy silloin tällöin tekstimuodoisia artikkeleja.

Tällä hetkellä globaali merijää on vuodenaikaan nähden minimissään. Mitä tästä pitäisi päätellä? Koska ilmakehän alaosan lämpötila ja maapallon pintalämpötila ovat lähellä mittariaikakauden huippulämpötilaa, voitaneen todeta, että globaali merijää toimii vähintäänkin kohtuullisesti lämpötilan osoittimena.  Tässä vielä korostan sitä, että puhun globaalista merijäästä ja sen laajuudesta, en pelkästään puolikkaan pallon merijäästä, kuten ilmastotieteessä on yleisesti tehty. Syytä jälkimmäiseen voi löytyä siitäkin, että arktisen merijään väheneminen on paremmin sopinut ilmastopelotteluun.  Eteläisen merijään ajottaisella kasvulla olisikin ollut vaikeampi pelotella, vaikka se on ollut ihan aitoa merijäätä sekin.

Merijään laajuuteen vaikuttaa ilmakehän alaosan lämpötilan lisäksi mm. tuulisuus ja meriveden virtaukset ja niiden lämpötilat. Vähän pitemmällä seurannalla noiden vaihtelevien tekijöiden merkityksen voisi toivoa tasaantuvan ja ajatella merijään toimivan maapallon pintalämpötilamuutoksen osoittimena, jolla ei ole mitään tekemistä lämpötilamittareiden kanssa eikä myöskään tasattujen hilalämpötilojen oikaisujen kanssa. Tällä on sikäli merkitystä, että jos jälkimmäisissä olisi tarkoitushakuisuutta, samat tarkoitushakuiset oikaisutoimet eivät riittäisi vielä muuttamaan jään pinta-alan tai laajuuden määrityksiä.

Jos nyt maapallon pintalämpötila jatkaakin viilenemistään vuosien 2014…16 El Niñon jälkeen, niin merijääosoitin reagoinee muutaman vuoden viiveellä. Esimerkiksi lämpötilavaikutukset meriveden kautta ovat hitaahkoja. Mitä tuohon viilemiseen tulee, niin ainakin minä olen sitä ennustanut siihen määrään asti, että saavutetaan vuosituhannen alun taso. Tällöin siis voitaisiin sanoa, että tauko jatkuu, El Niño oli vain piikki siinä tauon keskellä. Vaihtoehtona on, että globaali pintalämpötila jääkin taas tuttuun tapaan korkeammalle tasolle ja nousu jatkuu portaittain.

Mainokset

5 responses to “Globaali merijäälaajuus ennätysalhaalla

 1. Laajuus (extent) lienee aika volatiili suure vertailtavaksi, koska tuulen levittäessä jäätä sen laajuus suurenee, mutta jos tuuli levittää sitä liikaa, laajuutta ei enää lasketa mukaan.

  Jotain tämä tilasto tietysti kertoo, ei katastrofista, mutta siitä, että jäätä on poikkeuksellisen vähän.

  Tykkää

  • Muistelisin, että tiukka pinta-alan mittaaminen on satelliittipohjaisesti ongelmallista, kun vettä voi olla jään päälläkin. Siksi tämä ”extent” on käytössä, koska se antaa monesti vakaampia tuloksia. Tuulen hajoittaessa merijäätä voinee tulla jotenkin epäjatkuvuutta, mutta harvemmin kait tuuli pääsee koko merijääalueella hajottamaan.

   Tykkää

 2. Ensi vuonna tulee muuten kymmenen vuotta siitä, kun AP:n tiedetoimittaja Seth Borenstein lupasi Arktisen jään sulavan syksyisin 5-10 vuoden kuluessa. Sitaatti pantiin James Hansenin suuhun.

  Tykkää

 3. Mä kyllä tiedän, että arktinen kirjoitetaan pienellä, jos syntyy asiasta epäselvyyttä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.