Saksan energiakäänne aiheuttaakin politiikkakäänteen?


Kuva 1. Tuuliturbiinipeltoa Itävallasta. Kuvaajaviite: Von Christian1311 – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34001363

Ei ehkä ole mikään salaisuus, että puolueista juuri Vihreät ovat useimmin kritiikkini kohteena. Perusteltuna syynä tähän pidän sitä, että he ovat ihmisille haitallisimpia. Mm. ilmastopelottelua hyväksikäyttäen on saatu kurjistettua suuren ihmisjoukon elämää niin Euroopassa (työttömyys) kuin myös Kiinassa (saastuminen). Nämä eivät ole tapahtuneet tietenkään Vihreiden toimilla yksin, mutta kun vinosti esitetyt ilmastonsuojelutavoitteet ovat saavuttaneet suosiotaan miltei kaikissa puolueissa, niin Vihreiden edellä ololla.

Ettei minua syytettäisi täysin yksipuoliseksi, niin mainitsen pari fiksua vihreää poliitikkoa, koska heitäkin on: Osmo Soininvaara (Linkki) ja Eero Paloheimo (Linkki). Näistähän tri Paloheimo on ollut jopa niin fiksu, että on eronnut Vihreistä puoleen aihettamien tai edistämien globaalien ympäristövahinkojen vuoksi.

Nyt sitten Saksasta uutisoidaan, että Vihreät olisivatkin romahtamassa (Linkki). Tässä vaiheessa ei voi vielä juhlia romahdusta varmana, mutta Saksassa on 5% äänikynnys, joka vie puolueen hautaan helpommin kuin Suomen yleispuolueiden käytännön äänikynnys eduskunnassa n. 2%. Tämä Suomen kynnys tulee siitä, ettei missään vaalipiirissä ole yli 50 edustajaa valittavissa eduskuntaan ja jos puolueella on maanlaajuisesti tasaisehko kannatus, se ei oikein pääse läpi alle 2% kannatuksella.

Jos niin hyvin kävisi, että Saksassa Vihreät romahtaisivat, se varmaankin säteilisi tänne Pohjolaankin päin. Tällä hetkellähän Suomessa Vihreillä menee lujaa, he ovat suosionsa huipulla. Paljon ehtii kuitenkin tapahtua jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Saksan energiakäänne on saanut tuoretta kritiikkiä Saksassa (Linkki). Mikko Paunio onkin tästä kirjoittanut niin hyvin suomeksi (Linkki), ettei minun tarvinne siihen mitään lisätä. Puhutaan 25 miljardin vuosittaisesta vahingosta kansalaisille.

Minun silmissäni Vihreiden ympäristöpolitiikka on vaikuttanut varsin keskieurooppalaiselta. Vaikka jokin ratkaisu, kuten 0-energiatalo, olisikin toimiva ja kannattava vielä Tanskassakin, se ei välttämättä toimi Suomessa kannattavasti. Täällähän talot homehtuvat jo muutenkin. Jos Saksassa järki voittaa, se varmasti näkyy ennen pitkää Suomenkin ympäristöpolitiikassa. Toivossa on hyvä elää.

Linkkejä aiheeseen

https://de.wikipedia.org/wiki/Energiewende_nach_Staaten#Deutschland (Linkki) Energiakäänteestä Saksassa (saksaksi).

https://planeetta.wordpress.com/2015/04/14/vihreiden-etu-ei-ole-kenenkaan-etuni/ (Linkki) Parisen vuotta vanha selostus siitä, miksei vihreä energiapolitiikka pelitä.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170515092614.htm (Linkki) Tuore tutkimus osoittaa, että aurinkokennot ovat vain hyvän sään osaratkaisu energiaongelmiin, jos taloudellisuuskin huomioidaan.

 

2 responses to “Saksan energiakäänne aiheuttaakin politiikkakäänteen?

  1. Vihreät on kyllä vakavasti otettava puolue, sillä vakavaksi vetää, kun ajattelee, että viherhome on saastuttanut melkein koko puoluekentän ja virheistä maksamista riittää vielä lapsillekin. Vihreiden vaarallisuutta kuvaa sekin, että aluksi runohörhelönä pidetty Sinnemäki vei ex-pääministeri Vanhastakin kuin tyhjää perunakappaa.
    Vihreät ovat lahjakkaita feissareita, sillä he osaavat julistaa typerimmätkin aikeensa niin, että ne kuulostavat suurilta ja jaloilta pyrkimyksiltä, joita on vaikea heti lytätä.
    Feminismin yms. hörähtelyn rasittamien demarien korvaajaksi vihreistä ei sentään ole, sillä salaatti ja punkku eivät anna bodia isoksi yleispuolueeksi asti. Jos kokoomus olisi viisas, se ottaisi pian vanhat konstit käyttöön ja leikkisi vaihteeksi työväenpuoluetta. Persujen onkin aika jo vaihtaa veturia, ehkä siinä lopulta käy hyvin? Politiikassa tulee milloin mistäkin, mutta jatkuvuus on taattu.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.