Ilmakehä välkehtii avaruuteen


Kuva 1. Ilmakehän välkettä DSCOVR-satelliitin EPIC-kuvassa. Kuvalähde: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasas-epic-view-spots-flashes-on-earth

Uusi NASA:n satelliittihavainto paljastaa (Linkki), että ilmakehä välkehtii avaruuteen, kuten kuvasta 1 näkyy. Syyksi on löydetty yläpilvien jääkiteet, eikä esimerkiksi keijusalamat. Mikä vielä kaivannee lisätutkimusta on jääkiteiden järjestyminen vaakasuuntaisiksi.

Tämä on mielestäni hauska havainto, josta voi myöhemmin seurata jotain pientä hyötyä. Tutkijat puhuvat tämänkin ilmiön mahdollisesta liittämisestä ilmastomalleihin, mutta en usko, että poisjättäminenkään on ollut iso virhe. Olettaisin, ettei tämä välkehtely ensiksikään poista merkittävää osaa auringonsäteilystä maahan ja toisekseen tämä ei ole voimakkaan trendinomaisesti muuttuva ilmiö. Jälkimmäistähän ei voi toki varmuudella väittää, kun havaintoja ei ole kovin pitkään tehty. Mitä olettelisin hyödyksi, olisi välkkeen ja säätilan korrelaatio, jota voisi sitten käyttää sään tarkempaan ennustamiseen.

Kuva 2. Välkehtimätön ilmakehä EPIC-kuvassa. Lähde: https://epic.gsfc.nasa.gov/galleries/2015/lunar_transit

Tällä kertaa on vuorossa leppoisa tiedeuutisointi ilman ankaraa kritiikkiä. Kuva 2 on ehkä helpottamassa NASA:n DSCOVR-satelliitin etäisyyden hahmottamista. Kuvassa maapallon edessä oleva kivikuula on Kuu. En osaa sanoa, miten paljon ”reprocessed”-käsittely on vaikuttanut asiaan, mutta oudon vähän tuo Kuu näyttäisi saavan valoa, kun Auringon pitäisi olla melko suoraan kameran takana. Pientä kellerrystä näkyy Kuun varjon kohdalla, joka on ehkä kuvankäsittelyn tuotos. Tilanne ei ole auringonpimennys NASA:n mukaan. Rehellisesti sanottuna Kuu näyttää ihan päälleliimatulta, mutta osuutensa on varmaan oudolla kuvakulmallakin. Harvemminhan sitä tulee katseltua Kuuta tästä suunnasta.

Uusien löytöjen merkitystä ei aina löytöhetkellä pystykään arvioimaan. Uudet löydät kuitenkin vähintään kertovat sen, ettei tiede ole vielä täysin valmis.

Linkkejä aiheeseen

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasas-epic-view-spots-flashes-on-earth (Linkki) NASA:n uutissivu.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170515133010.htm (Linkki) SD uutisoi NASA:n pohjalta.

https://wattsupwiththat.com/2017/05/15/mysterious-flashes-of-light-from-earth-captured-by-nasa-satellite/ (Linkki) WUWT-sivustolla on videolta kaapattu kuva ja paljon keskustelua aiheesta, josta osa asiaakin.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.