Huhtikuussa 2017 globaalisti viileni


Kuva 1.

Gistemp-aineisto osoittaa kuvan 1 mukaisesti, että viime huhtikuussa globaali lämpötilapoikkeama-arvo aleni 0,23 K, joka on sen verran suuri heilahdus, etteivät jälkikorjaukset sitä enää viilenemisestä muuksi muuta. Siis selvää viilenemistä, mutta kuten kuvasta näkyy, ollaa karkeasti silti vasta tammikuun 2017 tai loppuvuoden 2016 tasolla.

Menossa oleva toukokuu on lämpötilahistorialtaan kohtuullisesti tiedossa kuun puoliväliin asti. Siitä voi päätellä, ettei viileneminen jatku samalla jyrkkyydellä, mutta jos loppukuu jatkuu viimeisten arvojen tasolla, viilenemistä tapahtuu suuruusluokaltaan 0,1 K eli 10 cK verran. Jos taas tässä kuussa havaittu nousutrendi jatkuu, kohotaan notkosta lähelle huhtikuun arvoa keskiarvona.

Kuva 2 nähdään se sama mitä voi havaita kuvaajasta 1, että viime vuoden huhtikuun arvo alitetaan nyt n. 0,15 K:llä, siis selvästi, muttei erityisen reilusti. Lämpötilan pitää vielä vajota yli 0,05 K/kk, että kesäkuusta ei tule ennätyslämmintä kuukautta tässä gistemp-aineistossa.

Kohtuullinen osoitus, etteivät satelliittimittaukset ainakaan kuukausitasolla mittaa samaa ilmiötä kuin pintalämpömittarit, on siinä, että UAH-poikkeama-arvo kasvoi huhtikuussa melko lailla saman verran kuin gistemp-arvo aleni (Linkki).

Oma ennusteeni ei näyttäisi niin hävettävältä, jos edes sellainen -5 cK/kk muutos jatkuisi muutaman kuukauden. Tällöin sentään virherajat menisivät osittain päällekkäin. Tämän vuoden alussa on jo kertynyt niin paljon ennustevirhettä, ettei vuosiennusteeni 2017 osu ihan kohdilleen edes tuolla edellämainitulla toivevauhdilla. Vuosi 2018 voisi sitten mennä jo osuvammin. Aika näyttää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.