Hiilidioksidilisän hyödyllisyydestä uutisointi


Uusi tutkimus on osoittanut, tai ainakin vahvasti viitannut siihen, että  hiilidioksidilisä on hyödyllinen maakasveille. Näin fossiilisen hiilen polton hyödyksi voidaan laskea ainakin nälänhädän hillitseminen. Toisista tutkimuksista saa taas vihjeen (Linkki), että ilmakehän ihmisperäinen hiilidioksidilisä on merkittävästi lykännyt seuraavan jääkauden alkua. Nämä jo saavutetut hyödyt tulisi asettaa toiseen vaakakuppiin ja vähintään yhtä epävarmat tulevaisuudessa mahdollisesti tulevat haitat toiseen. Vaan näin ei yleensä tehdä.

YLE on varsin ansiokkaasti haastatellut tutkimukseen osallistunutta Marko Lainetta (Linkki). Voin vain arvailla syytä sille, että uutinen otsikosta lähtien on uhkapainotteinen, pitkältikin fossiilisen hiilidioksidilisän havaitun hyödyn väheksyntää. Tähän verrattuna Suomen akatemian tutkimusuutisointi on ainakin otsikoltaan neutraalimpaa, jopa hyötypainotteista (Linkki).

Se, että viitattu tutkimus perustuu epäsuoraan menetelmään, jossa on mitattu karbonyylisulfidia, jää tässä minulta nyt tarkemmin arvioimatta. Tällä erää kiinnitän huomiotani vain siihen, että jos fosiiliset hiilidioksidipäästöt osoittautuvat hyödyllisiksi, havaintoa ei välttämättä uutisoida niin, että lukija huomaisi hyödyn. Tämänkin takia on tarpeen lueskella myös ”vastamediaa”, kuten juuri Roskasaittia. Uutinenhan on aina jotenkin valikoitu, koska kaikkea ei voi uutisoida. Toisekseen uutisessa voi olla painopiste, joka karsii uutista edelleen. Mitään suoraan valheellista ei uutiseen tarvitse liittää, kun se toimii väärän mielikuvan synnyttäjänä. Eihän Roskasaitiltakaan löydy koko totuus.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, etten kiistä sitä mahdollisuutta, etteikö ilmakehän hiildioksidilisästä voisi olla jotain haittaakin jollekin eliölle. Sensijaan väitän, että suuren enemmistön kannalta ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden optimi on nykyistä paljon korkeammalla, kun huomioidaan biosfäärin kautta tulevat vaikutukset eliöihin. Esimerkiksi ihminenhän pärjäisi varmaan ihan vailla ilmakehän hiilidioksidiakin, muttei saisi lopulta ravintoa.

Ilmakehän kohonneen hiilidioksidipitoisuuden haitat isommalle osalle ihmiskuntaa ovat pahimmillaankin tulossa vasta vuosisatojen päästä ja silloinkin vain, jos teknologiamme pysähtyy tai peräti taantuu. Esimerkiksi vihertyvä Sahara on monien mielestä hyvä asia. Eikö sinustakin?

Linkkejä aiheesta

http://www.nature.com/nature/journal/v544/n7648/full/nature22030.html (Linkki) Tiivistelmä tutkielmasta J. E. Campbell, J. A. Berry, U. Seibt, S. J. Smith, S. A. Montzka, T. Launois, S. Belviso, L. Bopp, M. Laine. Large historical growth in global terrestrial gross primary production. Nature, 2017; 544 (7648): 84 DOI: 10.1038/nature22030

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170405131012.htm (Linkki) Scince Daily uutisoi uhkapainotteisesti.

https://wattsupwiththat.com/2017/04/05/study-suggests-increased-atmospheric-co2-creates-a-30-growth-in-plant-photosynthesis-during-last-two-centuries/ (Linkki) WUWT-sivusto uutisoi kriittisesti.

https://wattsupwiththat.com/2017/04/06/dueling-press-releases-plants-have-been-helping-to-offset-climate-change-but-now-its-up-to-us/ (Linkki) WUWT-sivusto on kiinnittänyt huomiota kahtalaiseen uutisointiin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karbonyylisulfidi (Linkki) Artikkeli karbonyylisulfidista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilinielu (Linkki) Taustoittava yleisartikkeli hiilinieluista.

Advertisement

2 responses to “Hiilidioksidilisän hyödyllisyydestä uutisointi

 1. Kyllä minäkin mielelläni näkisin enemmän vihreätä maailmassa (siis kasveissa, en lipuissa). Mutta kuka tästä olisi kiinnostunut, kun kohahduttavat katastrofiuutiset myyvät niin paljon paremmin?

  Tykkää

 2. Vinkin saatuani luin kirjan, jota voin suositella:
  Juha Pekka Lunkka: Maapallon ilmastohistoria (Gaudeamus, 2008).
  CO2 on vaihdellut maapallon historian aikana alle 200ppm:sta aina 7000ppm:aan. Kirjasta löytyy muitakin syitä ilmastomuutoksiin kuin CO2. -Tähän voi siten laittaa mainoksen sloganin ja hyvällä syyllä:
  ” PÖÖ – ei mitään pelättävää ”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.