Ilmastonmuutos ei lopettanutkaan Kalifornian kuivuutta?


Tammikuussa kirjoitin (Linkki), että ilmastonmuutos lopetti Kalifornian kuivuuden. Nyt saatan joutua ottamaan hieman takaisin. Vaikka tammikuussa olikin vähän turhan aikaista puhua menneessä aikamuodossa, niin kuva 1 kertoo, että kuivuus on todellakin loppunut Kaliforniasta miltei täysin. Miksi sitten olen peruuttelemassa?

NCAR/UCAR-tutkimusorganisaatioyhdistelmän tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että ylemmän ilmakehän maapalloa kiertävät aallot ovat syyllisiä toistuviin Kalifornian kuivuusjaksoihin. Lehdistötiedotteessa ei mainita ihmistekoista ilmanmuutosta lainkaan, mutta yhdestä tutkijoiden tutkielman tiivisteosasta löytyy maininta:

Those heating anomalies can be caused by either natural variability or possibly by climate change, and they do not necessarily depend on ENSO. 

Suomeksi: Nuo lämpenemiset voivat johtua joko luontaisesta vaihtelusta tai mahdollisesti ilmaston muutoksesta ja ne eivät välttämättä riipu ENSO:sta.

Jos hyväntahtoisesti ajattelemme, että tutkijat käyttävät termiä ilmastonmuutos IPCC:n slangin mukaisesti, niin ettei se tarkoita luonnollista ilmiötä, vaan yliluonnollista ihmistekoista ilmiötä, niin siltikin se on ”voi olla”, joka on ihan sama kuin ”voi olla olematta” ja vielä epävarmoista vaihtoehdoista mainittu jälkimmäisenä. Voi vähintäänkin sanoa, etteivät nämä tutkimukset kovinkaan vahvasti viitanneet ihmistekoisen ilmastonmuutoksen syyllisyyteen.

Jos ihmistekoinen ilmastonmuutos ei ole vaikuttanut sitä tai tätä Kalifornian kuivuuden syntyyn, on tietenkin vähän epävarmaa mennä väittämään tammikuun artikkelini tapaan, että ihmistekoinen ilmastonmuutos olisi lopettanut kuivuuden. Kaliforniassahan on ollut ennen teollisuusaikaakin pitkiä kuivuusjaksoja, jotka ovat sitten päättyneetkin ihan ilman ihmisen apua. Koska ihmistekoinen ilmastonmuutos keskimäärin poistaa kuivuutta maailmasta ja lisää vihertymistä, olisi tietenkin mahdollista, että se olisi ollut osatekijänä Kalifornian toistaiseksi viimeisen kuivuusjakson loppumisessa, vaikkei olisikaan vaikuttanut sen alkamiseen.

Näistä tutkimuksista tuli mieleeni tri Judith Curryn stadioniaallot. Sama ajatus näkyy tulleen mieleen ainakin yhdelle WUWT-blogin kommentoijallekin. Itse tri Curry ei näyttäisi ainakaan vielä reagoineen tähän, joten en tältäosin väitä mitään, kerron vaan, mitä tuli mieleeni.

Ilmastopelottelijoilta on taas viety yksi tikkari. Samalla hieman haiskahtaa siltä, etteivät ilmastotutkijatkaan uskalla enää ihan perusteettomasti syyttää kaikista haitallisista ilmastoilmiöistä ihmistä, koska ihmisiä puolustava tai vähintääkin ihmisten syyllisyyttä vähättelevä Trump hallintokoneistoineen on vaikuttamassa tutkijoiden saamaan rahoitukseen. Tämä saattaisi tarkoittaa jatkossa samanlaista neutraalimpaa tiedeuutisointia, kuin mitä nytkin tapahtui.  Tämähän olisi monella tapaa hyvä asia.

Linkkejä aiheesta

http://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JCLI-D-16-0524.1 (Linkki) Tutkielma Haiyan Teng, Grant Branstator. Causes of Extreme Ridges That Induce California Droughts. Journal of Climate, 2017; 30 (4): 1477 DOI: 10.1175/JCLI-D-16-0524.1

http://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JAS-D-16-0305.1 (Linkki) Tutkielma Grant Branstator, Haiyan Teng. Tropospheric Waveguide Teleconnections and Their Seasonality. Journal of the Atmospheric Sciences, 2017; DOI: 10.1175/JAS-D-16-0305.1

https://www2.ucar.edu/atmosnews/news/126310/scientists-link-recent-california-droughts-and-floods-distinctive-atmospheric (Linkki) Tutkimusorganisaation lehdistötiedote ylläviitatuista tutkimuksista.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170406102621.htm (Linkki) Science Dailyn kopio lehdistötiedotteesta.

https://wattsupwiththat.com/2017/04/06/scientists-link-california-droughts-and-floods-to-distinctive-atmospheric-waves/ (Linkki) WUWT-sivuston kopio lehdistötiedotteesta. Kommenttiosuudessa lukemisenarvoisiakin havaintoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.