Toimittajat keskustelevat ilmastosta


Kuva 1.

Kuva 1. Kuvankaappauslähteet: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/ilmastovouhotus-on-iso-vitsi/xdjsxTfL (vasen puolisko) ja http://yle.fi/uutiset/3-9435708 (oikea puolisko)

Olin hämmästynyt, kun parisen päivää sitten törmäsin Kauppalehden sivulla otsikkoon ”Ilmastovouhotus on iso vitsi” (Linkki). Kirjoittajana näytti olevan Ruotsissa asuva kirjeenvaihtaja Antti Lehmusvirta, joka oli vieraillut Intiassa ja tehnyt havaintoja sikäläisestä saasteiden tuotannosta. Perusväite hänellä kaiketi on se, että Suomen mitättömät kokonaishiilidioksidipäästöt verrattuna Intian vuosittaisiin päästöihin tai edes niiden lisäykseen, eivät vaikuta ilmastoon mitään, vaikka ne nollattaisiin. Itseämme vain kiusaamme.

Hämmästykseni johtui siitä, että toimittaja noinkin selkeästi väittää, ettei keisarilla ole vaatteita. Hänen esittämistään faktoista en virheitä ole löytänyt.

Sitä en taas niinkään ihmetellyt, että YLEn toimittajista joku pyrkii kertomaan toisenlaista tarinaa samasta aiheesta (Linkki). Vastuuta kantoi tällä erää ilmastokokouksissakin vieraillut toimittaja Jenni Frilander. Hänen artikkelinsa pääpaino on siinä suuressa satsauksessa, mitä Intia aikoo tehdä tulevaisuudessa aurinkoenergiaan. Hän ohittaa Intian osalta täysin hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat energiamuodot, joskin kertoo tuoreen uutisen Kiinan hiilivoimalarakentamisen takapakista.

Kuva 2 kertoo Intian kivihiilikysynnän ja samalla hiilidioksidipäästöjenkin todellisesta kehityksestä.

Kuva 2. Intian kivihiilen käytön kehitys. Tekijäviite: By Psomu800 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48030825

Kuva 2. Intian kivihiilen käytön kehitys. Demand=kysyntä. Tekijäviite: By Psomu800 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48030825

Ehkä toisena toimittaja Frilanderin pääväitteenä on sitten se, että meidän (länsimaiden) esimerkkiämme tarvitaan. Tässä saattaakin sitten piillä se varsinainen virtahepo olohuoneessa, mistä ei kuitenkaan sanota halaistua sanaa. Tarkoitan USA:n presidentti Trumpia, joka saattaa olla ihan aidosti myös kunnianhimoinen ihminen (kaikki kunnia C. Anderssonin etädiagnoosille), joka pyrkii saamaan tuotannon takaisin USA:han myös edullista energiaa hyödyntäen. Jos Trump onnistuu luomaan lisävaurautta ja työpaikkoja fosiilisella energialla ja samalla EU ajautuu entistä suurempiin kilpailukykyyn liittyviin ongelmiin, niin kummastako mallitapauksesta kehitysmaat alkavat esimerkkiä ottamaan?

Koko totuus tuskin selvisi toimittaja Lehmusvirran kirjoituksesta tai toimittaja Frilanderin valikoitujen faktojen näkökulmasta, mutta molemmat kirjoitukset ovat mainio osa ilmastopoliittista keskustelua. Ei se koko totuus tietenkään ole Roskasaitillakaan (-;

Linkkejä

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions (Linkki) Suomen CO2-päästöjen mitättömyyden takia maamme ei ole listalla.

http://www.stat.fi/til/khki/2015/khki_2015_2016-05-25_kat_001_fi.html (Linkki) Kansalliset CO2-päästömme ovat laskusuunnassa.

http://edgar.jrc.ec.europa.eu/news_docs/jrc-2016-trends-in-global-co2-emissions-2016-report-103425.pdf (LinkkiPDF) Intia on viiden kärjessä CO2-päästöissä ja päästölisäyksissä häviää vain Kiinalle. Katso Figure 2.2 s. 14.

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_policy_of_India (Linkki) Wikipedian mukaan Intian aurinkosähkön tuotanto on ollut merkityksetöntä, fossiiliset lähteet kattavat 2/3 energiatarpeesta.

2 responses to “Toimittajat keskustelevat ilmastosta

  1. Keskustelu jatkuu myös Herrasen kirjoituksessa:http://blog.kauppalehti.fi/metrossanukkuja/ilmastovouhotuksesta-kehittyi-karmea-parku
    Luin taannoin Korholan väitöskirjan. Siinä päädytään lopputulokseen, että nykyinen Euroopan ilmastopolitiikka johtaa lisääntyviin päästöihin (vähän pelkistettynä). Vasta nyt toimittajat on heräämässä tähän. Asia on kiusallinen vihertävälle toimittajakunnalle ja erittäin vaikea myöntää. Jos Eurooppa jatkaa omaa missiota ja usa kääntää kelkan, niin päästöjen ulkoistaminen taas kiihtyy.

    Tykkää

    • Kiitos kommentistasi! Ja linkistä Herralan blogiin, vaikka se paljastaakin, etten ollut tehnyt riittävän tutkivaa työtä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.