Ilmastopolitiikan muutos jatkuu


Kun kymmenisen päivää sitten kirjoitin USA:n presidentti Trumpin ilmastopolitiikasta, en olisi arvannut, että olen miltei pakotettu palaamaan aiheeseen näinkin pian. Perustelen tätä nyt vaikka sillä, että merkittävän merkittäväksi ilmasto-organisaatioksi ilmeisestikin kohoavan GWPF:n osalta ei nettihaulla löytynyt tuoreita suomenkielisiä osumia kuin Ilmastorealismia-sivustolle ja nekin kaiketi siksi (Linkki), että GWPF löytyy sieltä hakusanana, jota on käytetty joskus aiemmin.

USA:ssa siis tehdään Trumpin energiakäänne (Linkki), mutta ihan päinvastaiseen suuntaan kuin Die Energiewende. Talouden lainalaisuuksista Trumpin uskoisin ymmärtävän paljonkin, jos nyt ei ilmastonmuutoksesta ehkä niinkään. Trump on nähnyt, miten Kiina vapaan saastuksen vyöhykkeellä on haalinut tuotantoa itselleen. Trumpin lääke tähän USA:n taloutta hidastavaan ongelmaan on perustaa samanlainen vapaan saastutuksen vyöhyke. Olettaisin kuitenkin, että Trumpinkin USA:ssa varsinaiset ihmiselle haitalliset ilmansaasteet (noki, rikki, jne.) jäävät murto-osaan Kiinan vastaavista. Uudempi teknologia, toimivat puhdistimet ja runsaampi maakaasun käyttö selittäisivät tämän eron.

Kun kivihiilivoimala antaa yötä päivää tasaisesti ja kysyntää vastaavasti sähköä verkkoon, aurinkosähkövoimala ei varsinaisesti reagoi ollenkaan kysyntään. Yöllä se ei sitten anna mitään. Kaiken huipuksi aivan uusi tutkimus osoittaa (Linkki), että pyrkimys varastoida aurinkosähköä tekee aurinkovoimalasta entistä saastuttavamman. EU:n alueella pyritään turvautumaan sattumasähköön, siis tuuleen tai aurinkoon. Jokainen järkevä ihminen tajuaa, ettei sillä voi kilpailukykyisesti tuotantoa pyörittää. Siksihän se tuotanto onkin paljolti siirtynyt Kiinaan.

Tällä hetkellä EU-alue tuskin on kilpailukyinen runsaasti energiaa vaativassa tuotannossa. Tämä kilpailukyvyttömyys tulee todennäköisestikin pahenemaan, koska isossa organisaatiossa ei muutoksia saada läpi kovinkaan nopeasti ilman yksinvaltaista johtajaa, kuten nyt Trump näyttää olevan.

Presidentti Trumpin energiapolitiikassa on sijaa ydinenergiallekin (Linkki). Sen sijaan en löydä siitä merkkejä uudenlaisten ydinvoimaloiden kehittämispyrkimyksistä. Syynä voi olla sekin, että Trumpin aikahorisontti enintää 8 vuotta. Siinä ajassa ei ehditä kehittää ja rakentaa uudenlaisia ydinvoimaloita.

Ilmeisesti veikkasin väärin, kun arvelin, että Trumpin hallinto ei irtisanoudu Pariisin ilmastosopimuksesta (Linkki), ainoastaan jättää sen huomiotta. Nyt irtisanoutuminen näyttää varsin todennäköiseltä. Sensijaan veikkasin kymmen päivää sitten oikein, kun arvelin, että rahoitusta ilmastonvakioinnista vähennetään. YK:n ilmastovakiointijärjestelmää (UNFCCC) ei Trump tue. Se on kuulemma vastoin USA:n lakeja, koska Palestiina on organisaaation jäsen.

Miten tässä tulee käymään? Hiilidioksidin määrä ilmakehässä tulee ehkä lisääntymään hieman nopeammin. Kun USA:n osuus koko CO2-pössyttelystä on luokkaa 15% ja Kiinan luokkaa 30%, niin jos energiaa runsaasti kysyvä tuotanto lisääntyy USA:ssa ja vähenee Kiinassa, nettomuutos saattaakin olla varsin vähäinen, koska USA:ssa käytetään keskimäärin vähäpäästöisempää teknologiaa, mm. maakaasua.

Pitemmällä tähtäimellä ilmastonvakiointi saattaa menettää kokonaan suosionsa, jolloin ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa enimmäisennusteiden mukaisesti (RCP 8.5). Tässähän lähes koko maapallosta tulee jälleen vapaan saastutuksen vyöhyke.  Missään tapauksessahan EU-alue ei pysty 10% osuudellaan määräämään, miten paljon hiilidioksidia ilmakehään lisätään. Voinemme vain toivoa, että hiildioksidilisäysten hyödyt ovat suuremmat kuin haitat ja maapallosta tulee kukoistava kasvihuone.

Linkkejä

https://wattsupwiththat.com/2017/01/31/trump-epa-transition-advisor-trump-will-honor-his-campaign-pledge-to-pull-the-us-out-of-the-paris-climate-agreement/comment-page-1/#comment-2413112 (Linkki) WUWT-artikkeli aiheesta.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.