Uusi tutkimus vahvistaa: linnut jäähdyttävät ilmastoa


Kuva 1. Pohjankiisloja. Kuvalähdeviite: By Michael Haferkamp - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=191664

Kuva 1. Pohjankiisloja. Kuvalähdeviite: By Michael Haferkamp – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=191664

Kirjoitin 22.3.2014 etelänkeijujen krillijuhlista, joissa merlintujen ulosteiden lannoittava vaikutus merieliöille vaikutti myös pilvien muodostukseen dimetyylisulfin (DMS) kautta. Tuolloin tutkimuksen kohdealue oli eteläinen valtameri. Nyt uutta tietoa lintujen ulosteista on kerätty pohjoiselta pallonpuoliskolta (Linkki).

Löysin viitatun tutkielman Judith Curryn listoilta, tarkemmin sanottuna linkkinä kanadalaisen CBC:n uutiseen (Linkki). En syytä tri Currya siitä, että tuossa uutisessa tutkimukseen osallistumaton professori Jones on laskettu itkemään arktisten lintujen kovaa kohtaloa. Mitään sellaista ei tutkielmassa sanota.

Tällä kertaa kyse on lintujen ulosteista vapautuvasta ammoniakista, jonka pohjoiskalotin kattavaksi jäähdytysvaikutukseksi arvioidaan -0,5W/neliömetri. Mekanismiksi esitetään ammoniakin pilvien muodostusta edistävää vaikutusta yhdessä sulfaatti-ionien kanssa.

Kuvassa 1 näkyy tutkimusalueellakin esiintyviä pohjankiisloja. Kuva 2 kertonee, ettei ilmakehän vähäinen ammoniakki ole pelkästään pohjoisten lintujen tuotosta koko pallollamme. Kuvassa 3 taas näkyy, ettei kesällä pohjoisnavan ympäristö näyttäisi lämpenevän, vaikka tänäkin vuonna talviaikaan on ollut huomattavasti lämpimämpää kuin taannoin keskimäärin.  Vaikka syitä tähän voi olla useitakin, tämä ei ainakaan ole ristiriidassa sen kanssa, että muuttolintujen ulosteet jäähdyttävät kesällä arktista aluetta.

Kuva 3.  Tämän vuoden pohjoisnapa-alueen lämpötilakehitys. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Kuva 3. Tämän vuoden pohjoisnapa-alueen lämpötilakehitys. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Mielenkiintoisena yksityiskohtana tutkijoiden haastattelusta on erään tutkielman kirjoittajan vertailu hänen verratessaan lintujen arvioitua -0,5W/neliömetri vaikutusta koko luonnolliseen kasvihuoneilmiön suuruuteen, +150 W/neliömetri. Lukemat ovat varmaankin oikeaa suuruusluokkaa, mutta kun samalla jätetään mainitsematta, että ihmisen aiheuttama nettosäteilypakote on arviolta + 1,5W/neliömetri (Linkki), niin tuntuu kuin vertailusta olisi osa unohdettu. Ulostevaikutus oli kylläkin laskettu rajallisemmalle alueelle kuin tuo globaali ihmisvaikutus.

Kaikki kakkivat linnut eivät ole merilintuja arktisilla alueillakaan, mutta niitäkin elää runsaasti Pohjoisen jäämeren rannoilla. Tutkimuksessa ei huomioitu mahdollista lintujen ulosteiden epäsuoraa vaikutusta dimetyylisulfin tuotantoon merestä. Tämä vaikutusreitti voisi vielä hieman lisätä linnunulosteiden merkitystä pilvien syntyyn pohjoisessa, kuten niiden on havaittu vaikuttavan eteläisillä merillä.

Julkaisuviite: Croft, B. et al. Contribution of Arctic seabird-colony ammonia to atmospheric particles and cloud-albedo radiative effect. Nat. Commun. 7, 13444 doi: 10.1038/ncomms13444 (2016).

Advertisement

One response to “Uusi tutkimus vahvistaa: linnut jäähdyttävät ilmastoa

  1. Se tuli äskettäin joidenkin vihernuorten taholta selväksi, että ainakin lehmät pitäisi päästää päiviltä ihan vain metaanipäästöjen takia. Hyvä, että edes merilinnut jäähdyttävät ja hidastavat Telluksen muutumista Venukseksi.
    Sattumalta nettiretkeilin just äsken Etelä-Atlantin saarilla, kuten Tristan da Cunhalla, missä on oikein paljon huiman näköisiäkin siivekkäitä asukkaita. Miten sitten lienee ilmaston kannalta kalojen ja merinisäkkäiden kakkimisen laita? Onneksi on keksitty se ryöstökalastus tai ehkä se on epäonneksi.
    Miten sitä ennen vain elettiin, syötiin lihaa ja hengiteltiin ihan kylmän rauhallisesti, eikä ilmasto ollut siitä moksiskaan?

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.