Marraskuussa globaalisti lämpeni, mutta …


Kuva 1. Ennusteeni punaisella ja toteutuma sinisellä.

Kuva 1. Ennusteeni punaisella ja toteutuma sinisellä.

Marraskuussa globaali lämpötila kohosi lokakuun arvosta useimmissa aineistosarjoissa, niin myös seuraamassani gistemp-aineistossa. Tuore kuukausitulos aina hieman elää, kun se vanhenee, mutta nyt eroa lokakuuhun on sentään seitsemän sadasosa astetta, että todennäköisesti järjestys säilyy. Marraskuu 2016 vaikuttaa olevan myös toiseksi lämpimin marraskuu mittaushistoriassa. Kun ennusteeni osalta jo elokuun jälkeen oli melko todennäköistä, ettei se osu, niin jossain vaiheessa arvelin, että saan olla iloinen, jos edes joulukuussa tuo sininen käyrä painuu samalle tasolle ennusteeni kanssa. Nyt tämäkin vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä, sillä tuolla kuvalinkeissä näkyvällä päivittäiskäyrällä menossa oleva joulukuu voisi olla jopa yhtä lämmin kuin marraskuu alkupuolensa perusteella. Aivan viimeinen päivitys siinä näkyy laskevana kaikilta osatekijöiltään, mutta yksi päivä ei tee talvea, eikä edes viikkokaan.

Kuvassa 3 näkyy sitten ENSO:n historiaa ja eräs ennuste. Syvää La Niñaa ei tullut, Australian ilmatieteenlaitos (BOM)  ilmoitti jo jopa La Niña -tilan loppuneen. Tämä taas johtuu siitäkin, että heillä La Niñan rajana on poikkeama -0,8 astetta, kun yleisempi raja on -0,5 astetta. Jos La Niña sinnittelee vielä kolmisen kuukautta alle tuon rajan, tälle vuodelle saadaan historiaan kirjattua La Niña -ilmiö. Sehän on viiden peräkkäisen kolmen kuukauden keskiarvon jääminen rajan alle.

Pitäisiköhän Trumpille laittaa viesti, että sitä Gavinia ei ehkä kannata erottaa, kun sen ennusteet ainakin joskus osuvat kohdilleen?

Advertisement

7 responses to “Marraskuussa globaalisti lämpeni, mutta …

 1. Mielenkiintoista, saattaahan tuo maapallon lämpötila olla nousussakin. Vaan eipä tuo haittanne, ainakaan kukaan ei koskaan ole kertonut mitä maailmassa tulee tapahtumaan jos se lämpenee. Lukuunottamatta ”The End Is Near!!!” – tyyppisiä juttuja.

  Lopputulema koko CO2-kauhustakin taisi olla toisenlainen kuin maailmanlopun ennustajat ennustivat: Sahelia pikkuhiljaa vihertyy. Mikä ei minun silmissäni vastaa käsitystä maailmanlopusta. Mutta ehkä se on maailmanloppu joillekin, että aavikot pienenevät.

  Niinpä tämä lämpenemisen kauhistelukin saattaa hyvinkin olla huonosti perusteltua maailmanlopun ennustelua. Odottelen vieläkin hyvin perusteltuja arvioita siitä, mitä lämpimämpi maapallo tuo tullessaan. Onhan historiallisellakin ajalla ollut lämpimämpiä kausia, esimerkiksi Rooman valtakunnan loistoaikana ja keskiajalla.

  Tykkää

 2. Kun lämpenee tarpeeksi totutut säätilat muuttuvat toisenlaisiksi, mahdollisesti epästabiililla tavalla. Tämä tekee esim. maanviljelyksestä huomattavan hankalaa..

  Tykkää

  • Anteeksi, ajattelinko aivan loppuun saakka? Onhan aivan mahdotonta vaihtaa lajikkeita yhden sukupolven aikana. Eikä tukkukaan varmaan suostu myymään keskieuroopasta peräisin olevia siemeniä. Totaalinen katastrofi.

   Tykkää

  • Paikallisesti epästabiilisuus voi varmaan lisääntyä, muuttuipa ilmasto mihin suuntaan tahansa, mutta jos lämpötilaerot päiväntasaajan ja napojen välillä vähenee, niin silloin käytettävissä oleva potentiaalienergiakin vähenee. Sen voisi olettaa johtavan vähemmän äkkinäisesti käyttäytyvään ilmastoonkin keskimäärin.
   Vai mihin perustat tuon ”mahdollisesti epästabiililla tavalla” ja ajatteletko sen kumoavan ”mahdollisesti entistä stabiilimmalla tavalla” vaihtoehdon?

   Tykkää

   • Ilmasto on ollut aikamoisen stabiili koko historiallisen ajan, mitään Saharan aavikoitumiseen verrattavaa ei ole tapahtunut (se tapahtui aiemmin). Riskinä on että sateiden yms. tuloon ei voida luottaa siinä missä aiemmin kun nykytilasta siirrytään selvästi lämpimämpään Maapalloon.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.