Pariisi: Uusi 2 °C onkin vain 1,5 °C


Ehtimättä perehtyä paremmin juuri julkistettuun Pariisin ilmastokokoukseen kiinnitän huomiota siihen, että minulle yllättäen 1,5 °C on noussut uudeksi tavoitteeksi vanhan 2 °C:een rinnalle ilmastonvakioinnissa.

Kun aiempi tavoite, 2 °C, oli vailla vankkaa tieteellistä pohjaa, ei uuden tavoitteen perusteetkaan ole kovin selvät. Herää epäilys, että oliko vanhassa tavoitteessa yli 30% virhe?  Vai onko menty sotkemaan esimerkiksi Etelämantereen jäähyllyjen romahdusvaara ja 1,5 °C (Linkki)?

Here we use a coupled ice-sheet/ice-shelf model to show that if atmospheric warming exceeds 1.5 to 2 degrees Celsius above present, collapse of the major Antarctic ice shelves triggers…

Tuossahan selvästi sanotaan, että ”yli tämänhetkisen”.

Odotelen ilmastosopimuksen tarkempaa perkaamista niiltä, jotka ovat nokkelampia lukemaan tuollaisia tekstejä. Jos sopimus olisi tasapuolinen kaikkien kannalta, sen ei tarvitse mielestäni edes olla paras mahdollinen teknologisen kehityksen kannalta. Vahinko jää silloin yhteiseksi. Nyt kylläkin vaikuttaisi, että massiivinen rahavirta ohjataan alati kurjistuvasta Suomestakin lahjontaan tottuneille alueille ja Kioton sopimuksen vapaan saastutuksen vyöhykkeille. Se arveluttaa.

Linkkejä

http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09.pdf (LinkkiPDF) Uusi ilmastosopimusteksti (kiitos Notrickszone).

http://notrickszone.com/2015/12/12/new-historical-draft-is-delusional-will-go-down-in-history-as-certificate-of-madness-and-hysteria/ (Linkki) P. Gosselin lyttää uuden sopimuksen.

http://paristext2015.com/2015/12/the-ministers-second-and-final-draft/ (Linkki) Sivusto, jolla on linkkejä sopimustekstin varhaisempiin versioihin.

http://www.talouselama.fi/uutiset/ilmastosopimusluonnoksessa-vakavia-ristiriitaisuuksia-ilmastotutkijat-merkityksetonta-6237106 (Linkki) Uutinen aiheesta ennen lopullista julkistusta.

http://blogbook.fi/eijariittakorhola/ilkea-ongelma/ (Linkki) Eija-Riitta Korholan blogi Pariisin kokouksen alkupuoliskolta. Uusi tavoite 1,5 astetta mainitaan. Sen perusteita kysellään.

Advertisement

8 responses to “Pariisi: Uusi 2 °C onkin vain 1,5 °C

 1. Kun jo kirjoitetun artikkelin korjailu ja lisäily on hiukka tyylitöntä, niin laitankin tähän joitain uutislinkkejä kotimaasta ja ehkä vähän ulkomailtakin:
  http://yle.fi/uutiset/historiallinen_ilmastosopimus_hyvaksytty__yle_seuraa_hetki_hetkelta/8523991
  Ylen viserrys- yms uutisvirtaa.

  http://yle.fi/uutiset/tallainen_pariisin_sopimus_on__kunnianhimoisia_tavoitteita_ja_heikkoja_kohtia/8524619
  Ylen selostus sopimuksen pääkohdista

  http://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillitseminen/Kansainvaliset_ilmastoneuvottelut/Pariisin_ilmastokokous_2015/Pariisin_ilmastokokouksessa_lapimurto__t%2837248%29
  Ympäristöministeriön omaa uutisointia. Tiilikainen: ”…metsien merkitys hiilinieluna tunnustetaan sopimuksessa yleisellä tasolla.” Tarkoittaa, ettei Suomea hyvitetä metsän kasvatuksesta?

  http://tiedetuubi.fi/luonto/pariisissa-saatiin-aikaan-historiallinen-ilmastosopimus Blogi aiheesta

  http://www.vihrealanka.fi/uutiset-cop21-ymp%C3%A4rist%C3%B6/milt%C3%A4-uusi-ilmastosopimus-n%C3%A4ytt%C3%A4%C3%A4
  Huolestuttavaa, jos Greenpeacen johtaja kehuu sopimusta.

  http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/12/james-hansen-climate-change-paris-talks-fraud
  Toivoa herättävää, jos Hansen pitää sopimusta huijauksena.

  Tykkää

 2. Johtuneeko tavoitteiden laskeminen siitä, että yhä useampi on tajunnut, ettei pallo lämpeä kahta astetta vaikka kuinka yritettäisiin? On siis tiukennettava tavoitteita, jotta kurjistamisohjelmat vaikuttaisivat mielekkäämmiltä.

  Tykkää

  • Kyllä se voi sen 2 astetta lämmetä, mutta siinä
   menee aikaa näillä näkymin vuosi/12 mK, paitsi jos menneisyyden jäähdyttäminen jatkuu.

   Mun mielestä tää 1.5 astetta on tällanen Overtonin ikkuna -juttu, eli haluttiin saada tosiaan väitettyä, että on kiire tehdä jotain. Taustalla on panikointia, vihreitä etujärjestöjä ja tietysti se, että lähes mikä tahansa asteraja on ihan yhtä tuulesta temmattu. Kolme astetta taisi olla useimmin mainittu asteraja 80-luvulla, mutta silloin vielä ei panikoitu ja ’blip’ oli jäljellä. Homma karkasi käsistä siinä 2002 tai jotain kun oli ensin iso Nino ja CRU keksi jäähdyttää historiaa. ’Why the blip?’

   Just nyt tilanne on kutkuttava, koska LOTI loittonee satelliittimittauksista koko ajan lisää, mutta TLT:tä ennustavat ilmastomallit loittonevat vielä enemmän. Alkaa herätä kysymys, mistä inkonsistenssi johtuu.

   Ehkä RSS on denialisten miehittämä? UAH tunnetusti on ainakin :-)

   Tykkää

   • Ihan OT, mutta ilmastokauhu on hyvä blogi, suosittelen, vaikka kirjoituksia on vähän, niin ovat sitäkin paremmin kirjoitettuja.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.