Ilmastonmuutos ei olekaan syyllinen kaikkeen pahaan


Kuva 1.  Amerikkalainen Bombus vosnesenskii -kimalainen. Alkuperäiskuva: Kevin Cole. Käyttöoikeus: cc-by-2.0

Kuva 1. Amerikkalainen keltanaamainen Bombus vosnesenskii -kimalainen. Alkuperäiskuva: Kevin Cole. Käyttöoikeus: cc-by-2.0

Kun ilmasto vaihtelee kaikkialla maapallolla, on helppo ymmärtää, että ihmisperäisen ilmastonmuutoksen syyksi kaadetaan helposti kaikki havaitut ympäristön muutokset, tai ainakin kaikki sellaiset, joille ei ole oikeaa selitystä vielä keksitty.

Arvostamani Jim Steele kertoo uudessa opettavaisessa WUWT-artikkelissaan kukista ja kimalaisista (Linkki), enempi kimalaisista ja siitä, miten  ilmastonmuutoksen syyttäminen kimalaisten joukkotuhosta ei ole perusteltua eikä auta kimalaisia. Nimittäin tällainen ilmeisen harhauttava tutkimus oli julkaistu ainakin aiemmin arvovaltaisena pidetyssä Science-lehdessä (Linkki). Steelen kritiikki ei näyttäisi saavan blogin kommenttiosuudessa kovinkaan perusteltuja vastaväitteitä, vaan ehkäpä Willis Eschenbach tiivistää tuloksen parhaiten:

… tuo oli perusteellisin tutkielman silppuaminen, mitä olen vähään aikaan nähnyt. Selkeästi jäsennelty, hyvin dokumentoitu …

Viitattu Kerrin ja kumppaneiden tutkielma ei siis pystynyt osoittamaan ilmastonmuutostekijöiden vaikutusta kimalaisten menestykseen, mutta sen pohjalta on tehty ehdotuksia mehiläisten ja kimalaisten keinotekoisesta siirtämisestä pohjoisemmille alueille. Tämä saattaisi pahentaa tilannetta, mikäli tuhoisat taudinaiheuttajat pääsisivät näin leviämään entistäkin nopeammin. Tästä tulee mieleen EU:n ilmastopolitiikka, missä pyrkimys hillitä tuotannon CO2-päästöjä alueellisesti on johtanut CO2-päästöjen globaaliin kasvuun.

Steele mainitsee artikkelissa myös sammakot. Niiden vaivana on Batrachochytrium dendrobatidis -sienitauti (Linkki), joka Wikipedian mukaan on yleinen ja kylmässä patogeenisempi. Esimerkiksi kuvan 2 kultakonna ilmeisestikin menehtyi tähän vaivaan epäedullisissa sääoloissa (Linkki). Minkä Steelekin tuo esille, niin on se, että vaikka ihmisperäisillä hiilidioksidipäästöillä olisikin jokin vaikutus sammakkojen menestykseen, ympäristönsuojelun keskittyminen ilmastonvakiointiin ei pelasta sammakkoja. Näin siksikin, että vakiointitoimien vaikutukset ovat niin hitaita. Jos oikeat ympäristönsuojelutoimet priorisoitaisiin, jotain hyvää ehdittäisiin varmaan saada aikaiseksikin.

Kuten on hyvin tunnettua, ihmistekoisen ilmastonmuutoksen on väitetty aiheuttavan useita vastakkaisiakin ilmiöitä, kuten säätilojen lämpenemistä ja kylmenemistä. Tuollaisen monitaitoisen ilmiön sulkeminen pois syiden joukosta on ilmeisen haastavaa. Mielestäni Jim Steele vastasi tähän haasteeseen todella hyvin.

Kuva 2. Kultakonna, joka ei kuollut sukupuuttoon ilmastonmuutoksen johdosta. Kuvalähde: Wikipedia/Charles H. Smith/FWS

Kuva 2. Kultakonna, eräs sammakkolaji, joka ei kuollut sukupuuttoon ilmastonmuutoksen johdosta. Kuvalähde: Wikipedia/Charles H. Smith/FWS

Linkkejä

http://www.sciencemag.org/content/347/6229/1255957.abstract (Linkki) Steelenkin kannattama näkymys mehiläiskuolemista, jossa ilmastotekijät ovat vasta tulevaisuuden uhkina mainittu.

http://news.nationalgeographic.com/news/2006/01/0112_060112_frog_climate.html (Linkki) Ilmastonmuutosta korostava käsitys sammakkojen joukkotuhosta vuodelta 2006.

http://www.scientificamerican.com/article/frog-killing-chytrid-fungus-climate-fluctuations/ (Linkki) Ilmastonmuutoksen merkitystä vähäisenä pitävä käsitys sammakkojen joukkotuhosta vuodelta 2009.

http://www.livescience.com/41932-deadly-fungus-killing-frogs-in-andes.html (Linkki) Ilmastonmuutoksen vaikutus sammakkokuolemiin kiistetään artikkelin otsikossa vuodelta 2013.

http://news.investors.com/ibd-editorials/040510-529363-a-complete-list-of-bad-things-attributed-to-global-warming.htm (Linkki) Luettelo haittavaikutuksista, joista ilmastonlämpenemistä syytetään, vuodelta 2010. Lista ei vaikuta ajantasaiselta, kuten kommenteistakin voi päätellä. Myös kimalaiset puuttuvat listalta.

One response to “Ilmastonmuutos ei olekaan syyllinen kaikkeen pahaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.