Ilmastomalli: äärevöityminen vähenee


Kuva 1. Vanha kuva jäätyneestä Niagarasta.

Kuva 1. Vanha kuva jäätyneestä Niagarasta. Lähde: http://urbanlegends.about.com/library/bl_niagara_falls_frozen.htm

Ilmastopelottelijat ovat puhuneet myös ilmastonmuutoksen säitä äärevöittävästä vaikutuksesta, kuten vaikkapa meille niin kallis YLE: ”Ilmastotutkijoiden mukaan kylmät säät johtuvat maapallon lämpenemisestä…” (Linkki). Kuva 1 löytyi blogini mediakirjastosta, ja olin jättänyt merkitsemättä alkuperätiedot, mutta kyse ei mitä ilmeisimmin ole väärennöksestä. Varmemmaksi vakuudeksi vielä kuvalinkki tämäntalviseen Niagaran putousten jäätymiseen (Linkki). Alueellisia äärikylmiä säitä siis on ollut viime vuosinakin.

Ilmastotieteen pohjalta ovat sitten herkkäuskoiset ihmiset päätelleet, että lämpeneminen aiheuttaa kylmyyttä. Tarkkaavainen lukija huomannee, etten maininnut mitään kyseisten ihmisten älystä. Tieteellä kuitenkin on parhaimmillaan itsensäkorjaavuutta, eli aiemmin sitkeästi tieteen viimeisenä sanana puolustetut vanhat virheet vaietaan, jos saadaan jotain uudempaa esille. Ja nyt on saatukin uutta simulaatiopohjaista tietoa Tapio Schneiderin, Tobias Bischoffin ja Hanna Płotkan tutkielman muodossa (Linkki). Tutkimuksen tulos on, ettei ilmastonlämpeneminen aiheutakaan äärikylmyyttä. Tähän päätelmään on tultu mm. siksi, että keskileveysasteiden ja napojen välisen lämpötilaeron väheneminen vähentää käytettävissä olevaa potentiaalienergiaa ja siksi, ettei tilastollisesti havaittu eroa normaalikäyrään. Jokseenkin saman tiedon olisi toki voinut saada kysymällä keneltä tahansa luonnontieteellisesti sivistyneeltä ilmastokriitikolta, mutta onpahan tämä nyt kirjattu vertaisarvioituun julkaisuunkin.

Tätä lämpeneminen aiheuttaa kylmyyttä -tapausta voitaneen pitää esimerkkinä siitä, miten ilmastonmuutos on uskonnonkaltainen ajatusrakennelma. Epäuskoa lietsovat havainnot pyritään pikaisesti selittämään harmonisoiden ne uskomusjärjestelmän kanssa. Se, ettei loogisuus välttämättä kuulu uskontoon, siitä meillä taas on Suomen korkeimman oikeuden päätös.

Mitä ilmastopelottelija voi nyt tehdä? Itse ainakin vaihtaisin puheenaihetta, koska sääilmiöitä riittää ja aina niistä jokin on jossain päin maailmaa ääritilassa. Näin esimerkkejä uhkaavasta ilmastonmuutoksesta ja äärevöityneistä säistä on aina löydettävissä, vaikka tutkimus ei tukisikaan väitteitä. En siis usko, että ilmastopelottelija luopuu uskomuksistaan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.