Hansen 1988, merkittävä väärä ennuste


Kuva 1. Hansenin vuoden 1988 ennuste ja todellisuus (sinisellä). Lähde: http://image.guardian.co.uk/sys-files/Environment/documents/2008/06/23/ClimateChangeHearing1988.pdf

Kuva 1. Hansenin vuoden 1988 ennuste ja todellisuus (sinisellä). Lähteet: MetOffice ja http://image.guardian.co.uk/sys-files/Environment/documents/2008/06/23/ClimateChangeHearing1988.pdf

Haeskellessani taustatietoja ilmastotieteen myyttiselle 2°C rajalle, törmäsin varsin merkittävään ilmastotieteen väärään ennusteeseen (LinkkiPDF), Hansenin USA:n kongressille esittämään kaavioon, joka näkyy kuvassa 1 täydennettynä sinisellä esitetyillä HadCrut3 arvoilla. Vaikka poikkeama-arvoilla on eri nollakohdat, asteikkojen laajuuden olen pyrkinyt säätämään samaksi. Mitattujen arvojen silmämääräinen kohdistus on tapahtunut vuoden 1985 ympäristössä.

Hansenin skenaarioista A (eikä suinkaan B) on lähinnä sitä, mitä todellisuudessakin on päästöjen suhteen tapahtunut, eli 1,5% vuosikasvu. Eihän hiilidioksidin eikä metaanin päästöissä ole tapahtunut olennaista tasaantumista sitten vuoden 1988. A-skenaarion lämpötilaennuste on eniten irti todellisuudesta, mutta oikeastaan vain C-skenaario osuu kohdilleen. Myönteisesti ajatellen se tarkoittaisi, että olisimmekin jo tehneet riittävästi ilmaston vakiointitoimia.

Vaikka vuodesta 1988 ei vielä olekaan kulunut aivan 30 vuotta, joka on lyhin ilmastotieteellisesti hyväksytty tarkasteluajanjakso, rohkenen jo nyt sanoa Hansenin ennustetta pieleen menneeksi ennusteeksi. Kun voimme olettaa Hansenin käyttäneen kaiken ilmastotieteellisen tuolloin käytettävissä olevan tiedon ennusteensa laatimiseen, tämä yksi väärä ennuste osoittaa koko ilmastotieteen ennustekyvyn tasoa. Kaipaan edelleen niitä vuoden 1980 tietämissä tehtyjä ilmastotieteen kvantitatiivisia ennusteita, jotka ovat osuneet ilmoitettuihin virherajoihinsa.

Merkittävyyttä Hansenin ennusteelle lisää se, että se esitettiin ilmastopolitiikankin vaikutusvaltaisimmille päättäjille, USA:n kongressiedustajille. Jossain vertaisarvioidussa ilmastotieteen julkaisusarjassa yksi väärä ennuste lisää ei olisi ollut mitenkään merkittävä.

Jaa, se mystinen 2°C?  Sen on ilmeisestikin keksinyt taloustieteilijä William Nordhaus (Linkki).

Linkkejä

http://hadobs.metoffice.com/hadcrut3/diagnostics/global/nh%2Bsh/index.html (Linkki) MetOfficen sivu, jolta poimin HadCrut3-kuukausiarvot, joista laskin vuosikeskiarvot.

http://www.skepticalscience.com/Hansen-1988-prediction.htm (Linkki) John Cook on tehnyt kovasti töitä osoittaakseen, että vaikka skeptikot olivat oikeassa, he olivat väärässä tms.  Osoittaa kuitenkin, että Hansenin ennuste on sinänsä merkittäviä.

2 responses to “Hansen 1988, merkittävä väärä ennuste

  1. 2°C on aika ”lievää liioittelua”, mutta mistä se meidän ex-ympäristöministerin tasan (ja tarkkaan) neljä astetta vuoteen 2100 mennessä sitten otettiin? Tätä 4°C:n nousua hehkuttiin monessa mediassa, ilman suurempaa kritiikkiä!

    Liked by 1 henkilö

  2. Se otettiin IPCC:n raportista. Siellä oli esitetty eri skenaarioita joista tämä 4°C taisi olla korkein ennuste.

    Lotsku

    Liked by 2 people

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.