Ilmastonmuutoksesta ja uskonnosta


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eri uskonnot ovat eri kulttuureissa olleet oikean ja väärän määrääjinä. Aiemmin myös tieteellinen oikea ja väärä voitiin tuomita kirkon päätöksellä, kuten G. Galilein tapaus kertoo(Linkki). Tässä suhteessa ainakin kristikuntaan kuuluvaksi katsottavat länsimaat ovat kokeneet suurehkon muutoksen, ja tieteestä on tullut käytännössä totuuden synonyymi. Tätä väitettäni pyrin vahvistamaan kahdella esimerkillä: TM-mietiskelyä on myyty länsimaihin tieteenä(Linkki), vaikka se Intiassa onkin ollut uskonto(Linkki). Tieteeseen luotetaan täällä enemmän kuin uususkontoon, siksi tiede ja tekniikka. Tuoreempi toinen esimerkkini kertoo, miten Australian anglikaaninen kirkko vaatii kunnioitusta(Linkki). Kirkko ei siis vaadi hallitusta kunnioittamaan jotain uskontoa tai vakaumusta, eikä yhtäkään muuta jumalaa kuin ilmastotiedettä!

Aika moni voinee yhtyä siihen ajatukseen, että tieteen tehtävä on kuvata miten asiat ovat ja arvoja tarvitaan sen päättämiseen, miten asioiden pitäisi olla. Teknologia sitten voi olla väline, jolla arvojen asettamiin päämääriin päästään. Jälkimmäinen soveltuu sitten paremmin ihmistieteiden toiminta-alaan, silla vaikka yhdessä päättäisimme, että kivien pitää olla kevyempiä meidän arvojemme mukaan, ei siitä paljoa apua kenellekään olisi. Ilmastotiede parhaimmillaan kuvaisi asioiden tilaa riittävällä tarkkuudella ja ilmastopolitiikka arvoja.  Ilmastoteknologiaa käytettäisiin sitten arvojen mukaiseen tavoitteeseen pyrittäessä.

Kun Jumalalle on länsimaissa osoitettu paikka enintään hääräillä henkilökohtaisten arvojen alueella, edellä kuvattu anglikaanisen kirkon vaatimus menee ainakin yhteisöllisten arvojen alueelle, mutta mikseipä samalla myös tieteen alueelle.  Kristuksen kirkko tunnustaa ilmastotieteen ja ilmeisesti myös vallitsevan ilmastopolitiikan totuudeksi, jota kaikkien tulee noudattaa?  Kaiken lisäksi vaatimusten kohteena oleva Australian hallitus tuo esille tehottomien hiiliverojen köyhiä kurjistavan merkityksen. Sikäläinen kirkko on ehkä ajamassa köyhiä kurjuuteen politiikallaan samalla kun se huolehtii ilmastotietelijöiden rahoituksesta?

Suomessahan ev. lut. kirkko on näkyvin uskonnollinen toimija, joten myös sen ilmasto-ohjelma ansainnee ainakin linkin (Linkki). Etupäässä kristillisiltä vaikuttavia periaatteita.  Itselleni ainoa outo kohta noissa on luonnon pyhittäminen. Jää jopa vähän epäselväksi, tulisiko luonnon pyhyys kirjoittaa isolla, siis Pyhä? Kyse ei ole kaiketi mistään satunnaisesta sanavalinnasta, vaan jostakin opista (Linkki), josta olen itse jäänyt paitsi. Mieleenikään ei tulisi pitää esimerkiksi kiviä pyhinä, vaikka niiden Luojaa pidänkin. Panteismiin moinen sopisi paremmin. Tämä mahdollinen opillinen muutos kirkon luontosuhteessa näkyy sitten kirkon ilmasto-ohjelmassakin. Voinemme odottaa tällä tiellä puheita pyhänä pidettävästä ilman hengestä ja ilmastosta.

Beisner

Tri E. Calvin Beisner. Lähde: Heartland Institute.

Uskonto ja miksei uskonnon vastustaminenkin on monesti henkilökohtainen motiivitekijä kovinkin erilaisille toiminnolle. Kristilliseltä pohjalta ponnistaa moni ilmastonvakionnin kannattaja, jos toki myös vallitsevan ilmastopolitiikan vastustaja. Jätän listaamisen muutoin pois, mutta valitsen yhden tapauksen: Tri. E. Calvin Beisner esittää, että harjoitettu ilmastopolitiikka vahingoittaa köyhiä (Linkki).  Tässä on siis ilmeisestikin sama kristillinen huoli samoista köyhistä kuin Suomen ev. lut. kirkolla, mutta heidän köyhyytensä aiheuttaja tai vaikeuttaja nähdään toisin. Ja onpa tuossa vetoomuksen nimilistassa joku luterilainenkin mukana. Kristillisenä kompromissina voinee toivoa, että maailman köyhille annetaan sekä kaikki ilmastonvakiointirahat että kaikki hiilipäästöoikeudet. Kaikille hyvä mieli?

Loppiainenkin meni tai ainakin kohta menee. Härkäviikkoja.

Mainokset

One response to “Ilmastonmuutoksesta ja uskonnosta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.