Vuosi 2014, lyhyt ilmastokatsaus


Vuosi 2014 on päättymässä ja ilmastollisesti eivät viimeiset tunnit tuo enää isoa muutosta. Niinpä poimin joitain erilaisia tekijöitä tarkasteluun.

Lämpötila

Vuosi 2014 on yksi lämpimmistä, ellei lämpimin suoran mittaushistorian ajalta. Sijoitus riippunee jonkin verran käytetystä mittaussarjastakin. Kuva 1 kertoo miltä pari viime vuotta näyttää kuukausittaisten lämpötilapoikkeamien osalta NOAA:n mukaan. Vertailukohtana on viimevuosisadan keskiarvo.

Kuva 1.

Kuva 1.

Mitä sitten tuollainen vajaan asteen lämpötilapoikkeama tarkoittaa, miten sen voisi esittää suhteellisella asteikolla? Tämä on tehty kuvassa 2, pyrkien siihen, että yksi aste on samaa suuruusluokkaa molemmissa kuvaajissa. Kuvassa 2 siis keltainen viiva tarkoittaa maapallon viimevuosien mitattua kuukausikeskiarvoa ja punainen on se vertailuun käytetty keskiarvo vuosilta 1901…2000. Käyrien välinen ero on kuvassa 1 näkyvä poikkeamalukema.

Kuva 2.

Kuva 2.

Myrskyt

Trooppiset myrskyt olivat energialtaan hieman alle vertailukeskiarvonsa vuonna 12014 (Linkki), mutta voimakkaampia kuin vuonna 2013.

Merijää

Tämän vuoden lopulla globaali merijään laajuus oli yli satelliittimittausajan keskiarvon, kuten nyt näkyy oikealla palstallanikin. Jopa pohjoisen merijään tilavuuden väheneminen näyttää arviossa ainakin vähäksi aikaa pysähtyneen tai jopa kääntyneen kasvuun (Linkki). Tämä tarkoittanee sitä, että ilmastotieteilijöiden huolet suuntautuvat merijäästä toisaanne. Jopa jääkarhujen sukupuuttopelottelu vaikeutuu.

Ilmastopolitiikka

Ilmastopolitiikan vaikutuksesta todelliseen ilmastoon ei ole saatu tarkempia havaintoja, mutta kulutuksesta lasketut hiilidioksidipäästöt on saatu kaikkialla kasvamaan. Tämä tarkoittanee sitä, että jos ihmistekoinen ilmastopolitiikka lopetettaisiin kokonaan, ilmasto ei sitä havaitsisi.

Toivotan kaikille lukijoilleni onnellista tulevaa vuotta 2015.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.