Tuulipuistot ja tuulivoimamyönteiset ihmiset eivät kohtaa


Tuulipuistot

Kuva 1. Suunnitteilla olevat tuuliturbiinit. Lähde: VTT

VihrKunnittain

Kuva 2. Vihreiden kannatusosuus kunnittain 2008. Lähde: Wikipedia

Valitan, että menee taas hieman puoluepolitiikankin puolelle, mutta törmäsin ensin MTV3:n nettisivuun jättiläismyllyistä(Linkki). Tuolta sivulta pääsee mm. uutisvideoon tuulimyllyjen äänimaisemasta ja  VTT:n ylläpitämään Google-karttaan uusista tuulivoimahankkeista(Linkki). Kun MTV3:n sivulla on myös kuva, josta näkyy jo pystytetytkin tuulivoimalat, niin siitä nähdään, että uudet ovat pääosin samoilla alueilla. Erityisesti kiinnitti huomiotani se, ettei pääkaupunkiseudulle ole osunut yhtään tuulivoimalaa. Ja tämä oli sikäli ihmeellistä, että muistini mukaan tuulivoimamyönteisimmät ihmiset asuvat juuri siellä. Kun tuulivoimamyönteisyydestä ei karttaa ollut käytettävissäni, tyydyin Wikipediasta löytyvään Vihreiden kannatusosuuskarttaan.  Ja tottahan tuo näyttää olevan, missä vihreyttä on eniten, siellä on tuulivoimaloita vähiten.  On huomattava, että Kuvan 2 kartta on kuntakohtainen kannatusosuuskartta, mutta kun kannatushuiput osuvat suuriin asutuskeskuksiin, niin Turku, Tampere ja pääkaupunkiseutu kattaa hyvin huomattavan osan Vihreistä. Ja pienellä oletuksella myös ne tuulivoimamyönteisimmät ihmiset.

Tottahan tuuliolosuhteetkin määräävät, mihin voimala pystytetään, vaan Suomen tuuliatlaksen(Linkki) peusteella Helsinki on edullisempi sijoituspaikka kuin esim. Kotka.

Kotkan suunnalla näyttäisi kartoissa olevan sekä tulevia myllyjä että vihreyttä, mutta tarkemmin tutustuttaessa tummempi vihreä alue siellä onkin Pyhtää, jonne ei myllyjä nyt ole juurikaan tulossa.  Kotkassa taas uusia tuulivoimaloita näyttäisi nousevan kuin sieniä sateella, joten tämä asutuksen ja voimaloiden yhdistely merellisessä kaupungissa tuntuu onnistuvan, jos Vihreiden kannatus on alle valtakunnan keskitason.  Helsingissä taas on liikaa tuulivoimamyönteisiä ihmisiä, joten sinne ei voi rakentaa tuulivoimaloita. Eikös olekin ihmeellistä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.