Tarkin ennuste hurrikaanikaudelle 2014 ja seuraavillekin


Kirjoittelin marraskuussa 2013 hurrikaaniennusteista. Pisimpään ennusteita tehnyt CSU eli Coloradon valtionyliopisto ei näyttänyt erityisesti tarkentavan ennusteitaan vuosien saatossa eikä senpuoleen saavan olennaisesti parempaa osuvuutta kuin pelkästään toteutuneen historian tilastollisella keskiarvolla tai ääriarvojen puolivälillä saa.

Kun arvosteleminen on aina helpompaa kuin tekeminen, niin päätin nyt esittää vuoden 2014 Atlantin hurrikaanikaudelle tarkimmat ennusteet jo reilusti ennen CSU:n huhtikuun ennustetta. Kuten Wikipediasta näkee, muutamat muut tahot ovat ennustelleet myös viime vuosina ja usein antaen vain ala- ja yläraja-arvion ennustukselleen. Näidenkin ennusteiden huomioimiseksi otin ±20% toleranssin käyttöön varsinaisen ennusteen lisäksi.

Määritelmiä: Atlantin hurrikaanikausi alkaa 1.6. ja päättyy 30.11. Hurrikaaniennuste tehdään ennen kauden alkua. Hurrikaaniluokitteluun käytetään Wikipedian käytäntöä, jossa siis suurhurrikaanit (major hurricane) kattavat luokat 3…5 Saffir-Simpson skaalalla(Linkki).

Mentelmäkuvaus: Ennustemenetelmänä käytän aiemman kirjoitukseni tapaa 2 hieman soveltaen, eli vuodesta 1998 esiintyneiden Atlantin hurrikaanien esiintymisääriarvojen puoliväliä. Tämä mentelmä antaa samalla kertaa mahdollisesti tarkimman ennusteen jopa koko vuosisadalle, ellei ääriarvoennätyksiä satu tarkastelujakson aikana.

Tulosten vertailu:  Yksiarvoisia ennustuksia verrataan hurrikaanikauden päätyttyä joulukuun alussa ja parhaalla ennusteella on itseisarvoltaan pienin erotus toteutumaan. Lukemavälin ennusteissa käytetään virheenä erotusta lähimmästä rajasta toteutumaan, ellei toteutuma osu välille, jolloin erotukseksi merkitään 0. Kussakin sarjassa virhesumma lasketaan kaikista luokista yhteensä.

nimetyt myrskyt hurrikaanit suurhurrikaanit
alaraja yläraja ennuste alaraja yläraja ennuste alaraja yläraja ennuste
12,8 19,2 16,0 6,8 10,2 8,5 2,8 4,2 3,5

Suomennettuna yo. taulukko sanoo, että nimettyjä trooppisia hurrikaanikauden myrskyjä on Atlantilla vuonna 2014 16 kpl, niistä vähän reilu puolet on hurrikaaneja, joista edelleen vajaat puolet on suurhurrikaaneja.

Tulosten tulkinta: Tämä on ”tieteenkieltäjän” haaste ilmastotieteelle. Kun tässä ennusteessa ei ole käytetty mitään ilmastotieteellistä teoriaa tai tuoretta havaintoaineistoa vuoden tulosta tai tähtien asennosta, vaan ainoastaan viime vuosien tapahtumatietoja, niin mikäli tämä ennustementelelmä tuottaa useammin lähemmäksi oikein osuneita ennusteita kuin ilmastotieteen menetelmät, niin tämä todistaa ilmastotieteen turhaksi tieteeksi trooppisten syklonien pitkäaikaisennusteiden osalta. Aiempi vertailuaineistoni tukee tätä olettamaa. Jos taas ilmastotieteen tuottamista lukuisista ennusteista vain yksi kunakin vuonna on tarkempi, niin tämä voidaan vielä laskea siihen samaan luokkaan kuin se, että iso joukko sammakkoennustajia voittaa useimmin yhden meteorologin. Siis haulikollakin aina joku hauli osuu tauluun, jos ampuu runsaasti kaikkiin suuntiin. Jos enemmistö ilmastotieteen pitkäaikaisista sykloniennusteista on tarkempia kuin tämä ”sokea” menetelmä, se antaa niille jonkinlaisen oikeutuksen tai ainakaan sitä ei tällä tavalla kumota.

Viime vuoden, mutukutinan tai AMO:n perusteella voisin ennustella toisinkin, vaan tämä ennuste on sikäli hyvä, ettei sitä tarvinne kovin usein päivittää. Keskiarvoista tehty ennuste olisi melko samanlainen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.