Blogiesittely: WUWT


WUWT2

Kuva 1. Kuvankaappaus yhdestä tämän maanantain artikkeleista WUWT-sivustolla. Kuvasta linkki artikkeliin.

WUWT(Linkki) eli Watts Up With That? on ehkä maailman luetuin ilmastoblogi, jonka nimessä on sanaleikkinä blogin pitäjän, Anthony Watts, sukunimi. Kokonaisuutta voinee pitää ennemmin nettilehtenä kuin nettipäiväkirjana, koska päätoimittaja Wattsin lisäksi koko joukko kirjoittajia tuottaa aineistoa WUWT-sivustolle(Linkki) ja kommentoinnin moderoijiakin on muutamia.

Näin laajaa sivustoa on vaikeaa kattavasti esitellä, joten tässä on esillä vain poimintoja. Sivuston artikkeleiden hakuun löytyy sivustolta oikeassa reunassa olevasta palstasta apuja, mutta itse hakisin englantilaisella aihesanalla ja WUWT -lyhenteellä netin hakuohjelmalla, kuten Googlella. Tämä siksikin, että olen tottunut käyttämään Googlea. Vaan ehkä vähemmälle huomiolle jää satunnaisella vierailijalla myös kuvassa 1 näkyvä musta valikkopalkki, josta pääsee mielenkiitoisiin tautatietoihin ja ajattomampiin esityksiin. Esimerkiksi Reference Pages -valikossa on paljon ilmastoon liittyvää taustatietoa ja linkkejä. Näistä poimin tähän vain merijääsivun(Linkki), jota pidän yhtenä alansa parhaista, mitä netistä löytyy. Esimerkiksi osa ilmastotieteellisistä merijääsivuista esittää vain puolikkaan maapallon tilanteen, mutta WUWT esittää kattavasti globaalin tilanteen.

Tuon mustan valikkopalkin kätköistä löytyy myös johtavien WUWT-kriitikoiden esittely. Mielenkiintoisia persoonallisuuksia ovat, mutta ehkä heistä ei tässä tämän enempää. Kritiikin vastapainona useat tutkijatkin ovat antaneet myönteisen lausunnon Wattsin panokselle, aika äskettäin myös professori Korhola Suomesta. Wattsia voinee pitää maltillisen kriittisenä ilmaston lämpenemisen suhteen, joten jos lukee ns. virallista ilmastotiedotusta ja WUWT-sivustoa, saa paremman kuvan kokonaisuudesta kuin yksipuolisesti lukien.

WUWT-sivuston suosion selitykseksi ei kelvanne öljy-yhtiöiden voiteluraha, koska sitä ei anneta ainakaan lukijoille. Ennemmin syynä on helppotajuisuus ja yleisön palveleminen.  Sivustolle ei voi kuin toivottaa onnea ja menestystä jatkossakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.